Een goede financiële voorbereiding zorgt ervoor dat je keuzes kunt maken als het nodig is, bij leuke en minder leuke momenten. Het leek mij ook logisch dat een buffer handig is en zorgt voor financiële weerbaarheid, maar ik wist niet dat een buffer ook zorgt voor het maken van betere beslissingen als het tegenzit.  

Het is mijn stokpaardje, zorg dat je voorbereid bent. Dat je jouw geldzaken onder controle hebt, zodat je geen zaken aan het toeval overlaat. Ik gebruik vaak als voorbeeld, stel je wilt op reis, ga dat dan ook echt inplannen, zet iedere maand geld opzij en laat je dromen niet aan het toeval over. Dat is een tof doel om over na te denken en naar uit te kijken. Maar die voorbereiding is ook belangrijk voor het moment dat je ooit voor minder leuke opgaven staat. Met een goede voorbereiding zorg je namelijk dat je niet in een neerwaartse spiraal van geldproblemen terecht komt.

De valkuil van overoptimisme

Ik werd door twee dingen getriggerd, als eerste dit artikel in de Volkskrant ‘waarom mensen financiële sores veelal niet zien aankomen’.

Wij hebben een natuurlijk optimisme waardoor we denken dat wij niet degenen zijn die geraakt worden door een crisis en slecht nieuws negeren. Dat zorgt ervoor dat we vaak denken ‘iemand anders, niet ik’. Daniel Kahneman, psycholoog en Nobelprijswinnaar, heeft het over ‘overoptimisme’ dat diep in ons brein zit verankerd.

Nu moet ik eerlijk zijn, ik heb optimisme misschien wel uitgevonden en als slecht nieuws negeren een olympische sport was, stond ik steevast met een gouden plak om mijn nek op het podium. Ik probeer zoveel mogelijk te kijken naar de zaken waar ik invloed op heb en die dus te beïnvloeden. Coronacrisis? Niks voor mij, geen invloed op, waar liggen mijn kansen. Tijdens de eerste lockdown heb ik bijna obsessief economisch nieuws genegeerd, lekker rustig.

Vergis naïviteit niet met onvoorbereid 

Maar, vergis je niet, ik ben niet naïef, ik ben voorbereid. Ik heb een goede buffer, ik heb meerdere inkomstenstromen die ook echt uit andere hoeken komen. Als er iets wegvalt, kan ik het opvangen. Ik kan het mezelf veroorloven soms even mijn kop in het zand te steken. Uiteindelijk is mijn realiteitszin weer terug en zuig ik al het economische nieuws weer op als vanouds om mijn strategie te verstevigen.

Een slimme meid

Mijn tweede trigger was dat iemand in mijn omgeving zei dat je er nooit vanuit mag gaan dat je een bepaald welvaartsniveau behoudt. Daar was ik het mee eens; ‘door slim met je geld om te gaan, wordt het natuurlijk meer’. Maar hij bedoelde juist dat het zomaar minder kan zijn.

Ja, dat kan, maar wat als je dat welvaartsniveau nu wel eens slim inzet en je dus voorbereid. Het gat tussen je uitgaven en inkomsten slim inzet, meerdere inkomstenstromen opzet en je als een slimme meid op je toekomst voorbereid. Er gebeuren namelijk altijd dingen in je leven die je liever anders ziet, hoe fijn is het dan als geld dan niet direct veel stress oplevert.

Waarom doen arme mensen domme dingen

Een prikkelende titel van een artikel in de Correspondent, met Eldar Shafir aan het woord. Een van de invloedrijkste denkers van dit moment. Shafir bestudeert de psychologie van schaarste en wat hij zegt is niet mis ‘Mensen handelen anders bij een gevoel van gebrek’. In onderzoeken komt naar voren dat mensen met geldproblemen de touwtjes op korte termijn aan elkaar kunnen knopen, maar op lange termijn niet, ze zien gewoonweg geen oplossingen en handelen daar ook niet naar. Het gaat zelfs zo ver dat in een onderzoek het IQ van mensen met 13 punten daalt als er geldproblemen zijn.

Ook in het artikel van de Volkskrant wordt dat aangehaald; lector Armoede Interventies Roeland van Geuns van de Hogeschool van Amsterdam, vertelt: ‘Eenmaal in de greep van geldnood wordt het nog lastiger om alles op een rijtje te zetten, een nieuwe loopbaan uit te stippelen of alternatieve inkomstenbronnen te bedenken. Van geldstress ga je slechter slapen en piekeren, met als gevolg dat er minder mentale ruimte overblijft om dingen op een rij te zetten, planmatig te werk te gaan en impulsen te beheersen.’

Zo, dat komt even binnen. Als je geldproblemen hebt is het gewoon moeilijker om eruit te komen omdat je de lange termijn niet kunt bedenken. Het is water halen met een kapotte emmer.

Financiële weerbaarheid

Bij fire for women hebben we een missie en dat is alle vrouwen financieel onafhankelijk! Dat zorgt ook voor meer financiële weerbaarheid en daarmee betere middelen om voor jezelf te zorgen als het een keer tegenzit. En de economie is nu eenmaal bewegelijk, dus het gaat omhoog en omlaag, zoals ook Puck schrijft in haar artikel ‘mijn visie op 2021’.

En daarmee kom ik toch weer terug op die aloude slogan van 30 jaar geleden ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Steek dus niet je kop in het zand, bereid je voor op wat het leven je brengt zodat vooruitschiet als je wind mee hebt, maar je jezelf ook door een storm kunt navigeren.

Geef een reactie