Lieve dames, in onze journey naar financiële onafhankelijkheid is het van groot belang om een lekker spaarpotje te hebben. Voor het geval je onverwachts zonder werk komt te zitten. Of je relatie opeens uitgaat. Of je toch in het diepe gaat springen om je eigen business op te zetten. Of je auto stuk gaat. Of je als ZZP-er zwanger raakt en een tijdje minder kan werken. Om wat voor een reden dan ook: een buffer achter de hand hebben geeft een gevoel van vrijheid. Ga slim sparen en word ook een spaar guru met deze tip. Komt ie:

F*ck you money

Als je financiele vrijheid ervaart, ervaar je dat ook op vele andere vlakken in je leven. No way dat je blijft hangen in een baan die aan je vreet of een relatie die destructief is, als je de middelen hebt om eruit te stappen. Voldoende geld geeft je die zogenaamde f*ck you attitude die maakt dat je jouw leven kan inrichten conform jouw voorwaarden, en dat ladies, is een groots gevoel!

Financiële onafhankelijkheid

Om fire te worden, financieel onafhankelijk, beleggen we graag en veel. Maar in mijn ogen is een goed gevulde spaarrekening, waar je dusdanig veel geld op hebt staan om het zeker drie maanden uit te kunnen zingen mocht dat nodig zijn, net zo belangrijk.

Slim sparen: automatiseren is key

Maar hoe zorg je ervoor dat je spaarrekening lekker gevuld wordt, zonder dat dit elke maand een struggle is? Hoe ga je nou slim sparen? Hoe word je een spaar guru zonder elke maand je in allerlei bochten te moeten wringen?

Simpel: automatiseren!

Elke maand, op de dag dat je salaris wordt gestort – of op een vaste dag indien je ZZP-er of business owner bent – laat je automatisch een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken.

Een rekening waar je vervolgens niet aan komt. En deze verleiding moet minimaal zijn, dus mijn tip zou zijn om er een aparte rekening voor te openen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Raisin. Je kan bij Raisin een spaarrekening openen bij Renault Bank. Bij Renault Bank ligt de variabele spaarrente op 0,35% p.j., dus veel hoger als bij traditionele banken. Dit is een gewone spaarrekening zonder voorwaarden bij geld opname, dus geen deposito. Je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt en automatisch besparen. De rekening valt ook onder depositogarantiestelsel.

Spaarpercentage

Welk bedrag is dan ideaal om te sparen? Dit is afhankelijk van je inkomen, maar probeer eens te streven naar een spaarpercentage van 20%: 20% van je netto-inkomsten zet je opzij. Lukt het niet om van 0% naar 20% te gaan? Geen nood, en begin eens met 1%. De volgende maand maak je er 2% van, enzovoorts. Na een jaar heb je dan heel geleidelijk een spaarpercentage weten je creëren van 12%!

En ja, wellicht betekent dat minder etentjes, minder nieuwe schoenen, en minder bezoekjes aan de manicure. Maar who cares, want een spaarpot die jou die f*ck you attitude kan geven is onbetaalbaar. En ik kan het weten 😉

Dus volg deze tip op, ga slim sparen en word ook een spaar guru!

Zet ‘m op darlings!

 

 

 

16 reacties

 • Henk schreef:

  Dan alleen de vraag wat je met dat geld doet, aangezien de inflatie ruim boven het rentepercentage van je spaarrekening ligt

 • Janet schreef:

  Sinds een paar maanden zijn wij de eigenaren van een eigen huis, dus sparen zit er tegenwoordig altijd wel bij in. Ik ben er altijd vrij slecht in geweest, want ik had altijd het ‘fuck it’-gevoel bij geld uitgeven, leuke dingen doen, op reis gaan, herinneringen maken. Dat is wat mij betreft goud waard. 🙂

  • Puck schreef:

   Oh wat een gave ontwikkeling! En inderdaad, tegenwoordig met de verplichte aflossing zie ik het zelf ook elke maand zo dat dat een extra spaarpotje is.

 • Amy schreef:

  Het is ontzettend belangrijk om een spaarpotje te hebben, die je dat f*ck it gevoel kan geven omdat je kunt doen wat je wil, maar ook gewoon een back-up is voor moeilijkere tijden. Ik denk dat het voor veel mensen een zaak is van prioriteren en goed inzicht in wat er binnenkomt en uitgaat. Zo kun je veel sneller grip krijgen op je geld en centjes apart zetten.

 • MC Kleuver schreef:

  Inderdaad hele handige tips. Ik spaar vaste bedragen, maar boek het maandelijks over wanneer ik dat wil. Soms is er een grote uitgave bijvoorbeeld aan het begin van de maand en dan kijk ik even hoe het zich ontwikkeld.

 • Sparen is key en ook leren sparen is erg belangrijk. Jong geleerd is oud gedaan!

 • Sandra schreef:

  Ik vind het heel belangrijk om maandelijks te sparen en dit ook aan kinderen te leren, een appeltje voor de dorst!

 • Lotte Simon schreef:

  Het is fijn om te kunnen sparen. Weten dat je altijd wat achter de hand hebt! Ik zet ook maandelijks wat apart en dat voelt goedn

 • Melissa schreef:

  Toffe blog! Ik hou van sparen, vind het een fijn idee dat ik iets achter de hand heb. Zeker omdat ik een hondje heb en ik zeker wil zijn dat ik altijd eventuele dierenartskosten kan betalen!

  • Puck schreef:

   Dank je! En same here, ik heb een katje en dieren kunnen toch opeens onverwachts veel kosten met zich meebrengen, ik moet er niet aan denken dat ik dat niet zou kunnen betalen.

 • Gea schreef:

  Wij sparen elke maand een bepaald bedrag die wordt gestort op de spaarrekening. Sparen vinden wij ontzettend belangrijk

 • Johan schreef:

  Puck! Je stukken zijn tof en inspirerend. Ik spaar ook, zo veel als ik maar kan missen elke maand. Ik begrijp ook dat het door het Nibud geadviseerde spaarpercentage van 10% geen zoden aan de dijk zet. Maar het verbaast me dat er hier niemand over de door jou voorgestelde 20% gevallen is. Op een modaal inkomen van €2.700 (laten we dat voor het gemak als uitgangspunt nemen), is 20% van netto €2.100 maar liefst €420,-! Terwijl je, afhankelijk van de persoonlijke situatie, voor vaste lasten + boodschappen al heel gauw 75% van dat bedrag kwijt bent. Die 20% is alleen reëel voor hoge salarissen lijkt me.

  • Puck schreef:

   Hey Johan, dank voor je leuke bericht! Ik moet zeggen dat ik het gedeeltelijk met je eens ben. Ja, het lijkt makkelijker om meer te sparen als je een hoog salaris hebt. Maar een hoog salaris zegt niet per se iets over wat je kan sparen. Je uitgave patroon daarentegen is key. Ook als je een modaal inkomen hebt, heb je keuze in waar je het aan uitgeeft. in 99% van de gevallen kun je altijd kiezen ergens te schrappen en meer te sparen of te investeren. Ik denk dat financiële adviezen gelijkenissen vertonen met gezond eten adviezen: je hebt globale richtlijnen maar uiteindelijk moet je dat doen wat past bij jou als mens en jouw leven. Groetjes

Geef een reactie