Netflix, Amazon, Facebook, Tesla: wie wil er nou geen aandelen van deze gave bedrijven? Aandelen kopen is een bekende en populaire manier om te beleggen. Je hoort vaak succesverhalen van mensen (hoewel er volgens mij net zoveel treurige verhalen zijn, maar die worden niet zo snel gedeeld ;-)) over beleggen in aandelen. Wellicht heeft dit jouw interesse gewekt en wil je ook beleggen in aandelen, maar hoe kies je nou aandelen? Welke soorten aandelen zijn er, en hoe maak je een keuze? Lees, leer en investeer!

Let op! Beleggen is risicovol, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Of je nou belegt in aandelen, obliagties of ETFs: beleg alleen met geld dat je kan missen. Dus: spaarpot, hypotheek en eten prioriteit nummer 1, en dan pas nadenken over beleggen. Beloofd?

Wat zijn aandelen ook alweer?

Aandelen zijn hele kleine stukjes van een bedrijf. Beleggen in aandelen betekent dus dat je voor een deel mede eigenaar van het bedrijf. Maakt een bedrijf winst, dan profiteer je daar vaak van in de vorm van dividend. En stijgt de onderliggende koers van het aandeel, dan profiteer je van de koersstijging. Het dividend is altijd positief, dit is immers bedrijfswinst, maar een koersstijging kan ook een koersdaling zijn, bijvoorbeeld als het slecht gaat met het bedrijf of de economie. Als je een aandeel kocht voor 100 euro, en het is nu 90 euro per aandeel waard, maak je verlies van 10 euro per aandeel in verband met de koersdaling.

Groeiaandelen

Een groeiaandeel kenmerkt zich door de verwachte groei van het bedrijf. Vaak ligt deze verwachte groei van het bedrijf boven de groei van de markt in zijn geheel. Deze type aandelen worden vaak uitgegeven door het bedrijf om geld op te halen bij beleggers en investeerders zodat het bedrijf gebruik kan maken van deze groei potentie. Groeiaandelen keren over het algemeen ook geen dividenden uit omdat deze dividenden zullen worden geherinvesteerd in het bedrijf voor nog meer toekomstige groei. Groeiaandelen worden vaak aangekocht om mogelijk in een later stadium deze aandelen met winst te kunnen verkopen. Goede voorbeelden hiervan zijn techbedrijven zoals Google en Facebook.

Cyclische aandelen

Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk afhankelijk zijn van de staat van de economie. Als er sprake is van economische groei, laten cyclische aandelen een koerswinst zien. Gaat het minder goed met de economie, dan kan de koers van een cyclisch aandeel flink dalen. Zeker bij een recessie is de kans op een koersdaling groot. Enkele voorbeelden van cyclische aandelen zijn ArcelorMittal, Randstad en Aperam. In het kort is een cyclisch aandeel dus een aandeel dat meebeweegt met de economische situatie. Gaat het goed met de economie? Dan stijgt het aandeel. Gaat het slecht met de economie? Dan daalt het aandeel mee.

Defensieve aandelen

Defensieve aandelen zijn aandelen die in verhouding minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economie. Het zijn aandelen met een lage volatiliteit, ofwel met een koers die niet zo veel heftige koersbewegingen maakt. Reageert een defensief aandeel op een ontwikkeling, dan is het vaak een heftige ontwikkeling. Denk hierbij aan een boekhoudschandaal of een corruptieschandaal.

Defensieve aandelen laten vrijwel altijd dezelfde koersuitslagen zien. Heb je defensieve aandelen in je bezit, dan hoef je je geen zorgen te maken dat jouw aandelen van de ene op de andere dag ineens veel minder waard zijn. Grote koersstijgingen met grote winsten komen helaas ook niet vaak voor bij deze aandelen.

Defensieve aandelen horen vaak bij bedrijven die niet zo veel te maken hebben met financiële producten. Denk hierbij aan bedrijven in de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de industrie van gas, water en elektra. Enkele voorbeelden van defensieve aandelen, zijn Ahold, Heineken, Unilever en Wolters Kluwer.

Dividend aandelen

Dat je met aandelen koerswinst kunt behalen is bekend. Toch kan je ook winst behalen met aandelen door dividend te ontvangen. Veel bedrijven keren namelijk een deel van de winst uit aan de aandeelhouders. Deze winstdeling wordt ook wel dividend genoemd.

Een groot voordeel van dividend is dat dit passieve inkomsten kunnen zijn. Dit geld kan je vervolgens opnieuw investeren in nieuwe aandelen waardoor je portefeuille exponentieel kan groeien. Of je kan jezelf het dividend uitkeren en gebruiken als inkomsten.

Wanneer je op zoek gaat naar hoge dividend aandelen is het wijs niet alleen te kijken naar de bedrijven die de hoogste dividend uitkeren. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld 7 procent aan dividend uitkeert, maar elk jaar 8 procent in waarde daalt dan kom je per saldo negatief uit.

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert kan verschillen. Nederlandse bedrijven doen dit vaak één of twee keer per jaar. Voor Amerikaanse bedrijven is het echter vrij normaal om dit elk kwartaal of zelfs elke maand te doen. Wanneer je dus slim aandelen opkoopt kan je een vast inkomen opbouwen uit deze aandelen.

Welke aandelen moet je kopen?

Welke aandelen je moet aanschaffen kan ik je niet vertellen. Ik heb mijn eigen voorkeuren, gebaseerd op mijn eigen huis-, tuin- en keukenanalyses. Ik volg de economie en lees enorm veel over dit onderwerp. En zelfs dan is het lastig om een juiste keuze te maken. Ik heb geen glazen bol en wat er in de toekomst gebeurt weet ik niet. Ik weet wel dat wat er ook gebeurt, mensen altijd moeten eten en drinken, onderdak nodig hebben, elektriciteit en medische zorg. Dit zijn voor mij veilige aandelen. Daarnaast speur ik naar kansrijke bedrijven. Als je er niet zo actief mee bezig wilt zijn als ik, raad ik je aan om in ETF’s te beleggen.

Hoe kun je aandelen kopen?

Ik koop zelf aandelen via Degiro, een online broker met zeer lage kosten en toegang tot vele, vele aandelen wereldwijd. Klik hier om een gratis rekening te openen.

Meer weten?

Wil je meer weten over beleggen in aandelen, wil je je omringen met like-minded vrouwen en ben je nieuwsgierig naar welke aandelen ik heb? Meld je aan voor het women’s only beleggersnetwerk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie