Hi lieve beleggers. Laten we het eens hebben over ETF’s. Spreek uit op z’n Engels, lekker chique. ETF’s zijn populaire beleggingsproducten en dat is niet voor niets. Wij bij fire for women zijn fan van beleggen in ETF’s. Maar wat is een ETF? Een ETF, ofwel een tracker, is een beleggingsinstrument. In dit artikel willen we jou uitleggen wat een ETF precies is, zodat de hele wereld van investeren en beleggen zo min mogelijk geheimen voor jou heeft.

Oké, komt ie:

Wat is een ETF?

Zoals de grondlegger van indexbeleggen, Jack Bogle al mooi verwoordde (ja, verleden tijd, de beste man is recent gaan hemelen): waarom zoeken naar de speld in de hooiberg, als je ook de hele hooiberg kan kopen?

En dat is de kern van indexbeleggen. Als je gaat beleggen op de beurs in individuele aandelen, dan moet je veel onderzoek doen en werk verrichten om zo zeker mogelijk de juiste aandelen te kopen, van bedrijven die jou een mooi rendement gaan opleveren. Dit kan veel tijd vragen, sterker nog: wij vinden dat áls je besluit te gaan beleggen in individuele bedrijven, dit ook veel tijd zou mogen kosten: het doen van goede analyses om zo goed mogelijke keuzes te maken. Het gaat immers wel om je geld. Maar om jezelf veel tijd, veel analyses, veel onderzoek te besparen kun je beleggen in een ETF. Je maakt beleggen makkelijker voor jezelf. En we gaan je uitleggen waarom dat zo is.

Een ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF, ook weleens ‘tracker’ genoemd, volgt een index. Dit gebeurt door een kopie te maken van een index. Er ontstaat dan een mandje dat koersstijgingen en -dalingen van de desbetreffende sector of index nabootst. Stel je voor dat je in alle bedrijven van de Nederlandse index AEX wilt beleggen. Dan kun je individuele aandelen kopen van die bedrijven. Je kan ook in een ETF beleggen die de gehele AEX index volgt. Dan beleg je in alle AEX bedrijven, door 1 enkele belegging.

Hoe wordt een ETF gemaakt?

Een ETF moet gebouwd worden, omdat het een bestaande index moet volgen. Dit kan op 3 manieren:

Volledige replicatie

Een ETF die een index exact kopieert. Dus stel dat je in een ETF van de AEX belegt, dan worden in de ETF dezelfde 25 aandelen als waaruit de AEX bestaat in de juiste verhouding gekocht. Deze manier, het exact nabouwen van een bestaande index, heet ook wel ‘volledige replicatie’.

Optimalisatie

Je hebt ook een ‘optimalisatie’ Hierbij bouwt de ETF maker de ETF dusdanig op dat het de meest optimale mix is. Stel je voor dat het om een index gaat, bestaande uit 100 aandelen, dan koopt de bouwer alleen de belangrijkste aandelen, dus bijvoorbeeld 80. Omdat de bouwer een slimmert is heeft hij uiteraard veel onderzoek gedaan welke aandelen het beste zijn om het rendement van de index te behalen. Deze manier kan dus afwijken ten opzichte van de daadwerkelijke prestaties van de index, omdat de ETF niet exact hetzelfde is, zoals wel het geval is bij voorbeeld 1.

Swap based

Tot slot heb je zogenaamde ‘swap based’ ETF’s. Wat hier gebeurt is dat de ETF bouwer niet de aandelen zelf koopt – of een gedeelte daarvan zoals bij voorbeeld 2 – maar hij spreekt af met een investeringsbank dat hij het rendement van een index koopt. Zowel negatief als positief. Dit heten synthetische ETF’s.

Risico’s van ETF’s

Nou is de eerste manier de meest veilige manier, want een exacte kopie. De tweede manier is ook ‘veilig’* maar hier kan het rendement iets afwijken van de daadwerkelijke index. De 3emanier is risicovoller, maar als je wilt investeren in sommige grondstoffen, exotische aandelen of moeilijk te verhandelen aandelen is dit soms de enige manier.

Het rendement wat je kunt behalen – en uiteraard het risico dat je loopt – is afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt.

Hoe verdien je aan ETF’s?

Je kan op meerdere manieren verdienen aan beleggen in ETF’s. Naast (hopelijk) de koerswinst (je koopt een ETF op €100 en deze is na een tijd €120 waard), keren sommige ETF’s dividend uit. Soms wordt dit uitgekeerd, en soms herbelegd. De totale winst die je kan maken is dus hetzelfde als bij individuele aandelen: koersrendement en dividendrendement. Daarnaast geld ook bij beleggen in ETF’s het compound interest effect: rente op rente effect. Lees hier wat dat is en hoe dit ervoor zorgt dat jouw beleggingen steeds meer waard worden.

Hoe kies je een ETF?

Verdiep je in het soort ETF waarin je wilt beleggen. Want er zijn er velen, en veel verschillende soorten indexen die gevolgd/getrackt worden. Een ETF die een index in een opkomende economie trackt, heeft een groter risico dan een ETF dat een index van solide Europese bedrijven volgt.

Er zijn vele, vele trackers beschikbaar om in te beleggen. Lijsten lang. Zie daar maar eens de pareltjes uit te vissen. Je hebt trackers die bepaalde markten (VS, Europa, Azie, etc.), bepaalde sectoren (tech, healthcare, food, etc.) of bepaalde criteria (duurzaam, opkomende markten, etc.) hanteren. Je kan op 2 manieren een ETF selecteren: kijken welke ETF jij de juiste acht en hierin beleggen. Of: nadenken over waar je kansen ziet, een index hierbij uitzoeken en daar vervolgens een ETF bij zoeken. Stel: je wilt graag in de sector ‘Artificial Intelligence’ beleggen, maar vindt beleggen in individuele bedrijven te risicovol. Dan ga je op zoek naar een index die bedrijven trackt die binnen deze sector opereren. Daarna ga je op zoek naar een ETF die vervolgens deze index trackt. Vervolgens ga je kijken of welke beurs en in welke valuta de ETF te ‘krijgen’ is. Belangrijk om in acht te nemen want als je handelt via bepaalde brokers kan het duur zijn om op sommige beurzen te handelen.

Voordelen van een ETF

De voordelen van ETF’ is dat het toegankelijke, transparante en makkelijke beleggingsinstrumenten zijn. Je weet precies welke index je volgt en welke aandelen daarin zitten, van welke bedrijven. Wat een van de grootste voordelen is van beleggen in ETF’s is de spreiding die gepaard gaat met beleggen in een ETF. Omdat er zoveel aandelen zitten, kan het niet failliet gaan. Je volgt een index, en de markt. Als je de tijd hebt (en dan bedoelen we: jaren) dan profiteer je ook nog eens van rente-op-rente. ETF’s zijn ook makkelijk te kopen en te verkopen en continu verhandelbaar. Je opent een onlineaccount bij een broker en kan beleggen in een ETF.

Daarnaast hebben ETF’s lage kosten. Lager dan bijvoorbeeld beleggen in fondsen, waar vaak een beleggingsteam en fondsmanager tussenkomt. Deze mensen werken niet voor niks (duh) en vragen een percentage van jouw belegging om hun kosten te dekken. Bij ETF’s schrap je deze tussenpost waardoor dit aanzienlijk scheelt. Je kan bijvoorbeeld bij BUX Zero gratis handelen in ETF’s en ook bij Degiro heb je een lijst met ETF’s waar je elke maand gratis in kan handelen. Dat zijn goede voordelen, want hoe lager de kosten, hoe meer geld je voor jezelf overhoudt!

Nadelen van ETF’s

Uiteraard heeft een ETF ook nadelen. Wij bij fire for women kiezen ervoor om ETF’s als onderdeel in onze portefeuille te hebben, omdat het redelijk steady, makkelijk en transparant is. Maar je zal nooit de index out-performen. En in een index zitten soms ook aandelen van bedrijven die – als je er een individuele fundamentele analyse op los laat – niet per se de ‘beste’ bedrijven zijn, waar jij het meest geloof in hebt, maar die wel in jouw ETF zitten.

Wil je bijvoorbeeld wereldwijd de 1600 grootste bedrijven volgen? Dat kan. Je kan ook in een ETF beleggen dat een mandje is van bijvoorbeeld Europese obligaties, of uitsluitend een sector met bedrijven die zich specialiseren in robotisering, of een ETF die een mix heeft van Europese aandelen, obligaties en vastgoed. Er is dus erg veel keus. En die keuze is fijn, maar soms ook overweldigend. Hoe pik je de pareltjes eruit? Hier schreven we ook een artikel over ETF’s, lees die ook eens.

Zelf aan de slag met ETF’s

‘Oké’, horen we je denken, ‘leuk al die info, maar vertel me dan in welke ETF’s ik geld moet beleggen?’

Nou, bij deze een niet zo bevredigend antwoord: dat kunnen wij niet voor je beslissen. Bedenk zelf welke index je wilt volgen, waar je je goed bij voelt en welk risico je wilt dragen. Nogmaals: wij helpen je om jezelf te hebben, maar gaan geen kant en klaar beleggingsadvies geven. Als je meer de diepte in wilt en meer wilt weten over beleggen, en je eigen beleggingsstrategie wilt maken, dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan dit programma: Beginnen met beleggen. Hier leer je alle basics van beleggen op de beurs.

Ook hier: gebruik je gezonde verstand! En nogmaals, we cannot stress this enough: beleggen is beslissen in onzekerheid. Beleggen draait om risico. En: spreiding spreiding spreiding. Tijd tijd tijd. Lees hier over de kracht van rente-op-rente. Dit is een fenomeen wat enorm goed kan werken als je in ETF’s belegt.

Succes darlings!

*beleggen is altijd risicovol! Dus ‘veilig’ is een relatief begrip. Je hebt altijd de kans (een deel van) je ingelegde geld te verliezen.

 

 

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie