Hi lieve beleggers. Ik gebruik erg vaak de term ETF. Maar wat is een ETF? Een ETF, ofwel een tracker, is een beleggingsinstrument. In dit artikel wil ik jou uitleggen wat een ETF precies is, zodat de hele wereld van investeren en beleggen zo min mogelijk geheimen voor jou heeft.

Oké, komt ie:

Wat is een ETF?

Zoals de grondlegger van indexbeleggen, Jack Bogle al mooi verwoordde (ja, verleden tijd, de beste man is recent gaan hemelen): waarom zoeken naar de speld in de hooiberg, als je ook de hele hooiberg kan kopen?

En dat is de kern van indexbeleggen.

Een ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF, ook weleens ‘tracker’ genoemd, volgt een index. Dit gebeurt door een kopie te maken van een index. Er ontstaat dan een mandje dat koersstijgingen en -dalingen van de desbetreffende sector of index nabootst.

Hoe wordt een ETF gemaakt?

Een ETF moet dus gebouwd worden, omdat het een bestaande index moet volgen. Dit kan op 3 manieren:

Volledige replicatie

Een ETF die een index exact kopieert. Dus stel dat je in een ETF van de AEX belegt, dan worden in de ETF dezelfde 25 aandelen als waaruit de AEX bestaat in de juiste verhouding gekocht. Deze manier, het exact nabouwen van een bestaande index, heet ook wel ‘volledige replicatie’.

Optimalisatie

Je hebt ook een ‘optimalisatie’ Hierbij bouwt de ETF maker de ETF dusdanig op dat het de meest optimale mix is. Stel je voor dat het om een index gaat, bestaande uit 100 aandelen, dan koopt de bouwer alleen de belangrijkste aandelen, dus bijvoorbeeld 80. Omdat de bouwer een slimmert is heeft hij uiteraard veel onderzoek gedaan welke aandelen het beste zijn om het rendement van de index te behalen. Deze manier kan dus afwijken ten opzichte van de daadwerkelijke prestaties van de index, omdat de ETF niet exact hetzelfde is, zoals wel het geval is bij voorbeeld 1.

Swap based

Tot slot heb je zogenaamde ‘swap based’ETF’s. Wat hier gebeurd is dat de ETF bouwer niet de aandelen zelf koopt – of een gedeelte daarvan zoals bij voorbeeld 2 – maar hij spreekt af met een investeringsbank dat hij het rendement van een index koopt. Zowel negatief als positief. Dit heten synthetische ETF’s.

Risico’s van ETF’s

Nou is de eerste manier de meest veilige manier, want een exacte kopie. De tweede manier is ook ‘veilig’* maar hier kan het rendement iets afwijken van de daadwerkelijke index. De 3emanier is risicovoller, maar als je wilt investeren in sommige grondstoffen, exotische aandelen of moeilijk te verhandelen aandelen is dit soms de enige manier.

Het rendement wat je kunt behalen – en uiteraard het risico dat je loopt – is afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt.

Hoe verdien je aan ETF’s?

Verdiep je in het soort ETF waarin je wilt beleggen. Want zoals ik al zei: er zijn er velen, en veel verschillende soorten indexen die gevolgd/getrackt worden. Een ETF die een index in een opkomende economie trackt, heeft een groter risico dan een ETF dat een index van solide Europese bedrijven volgt.

Er zijn ook ETF’s die een obligatie index volgen. Dat vind ik zelf fijn, want ik wil graag een deel van mijn centen in obligaties beleggen, ivm het lage risico. Maar obligaties ‘kopen’ is nogal een gedoe’tje, zeker voor mij, want: liever lui dan moe. Dus dan biedt een ETF uitkomst.

Naast (hopelijk) de koerswinst, keren sommige ETF’s dividend uit. Soms wordt dit – meestal 1x per jaar – uitgekeerd, en soms herbelegd. De totale winst die je kan maken is dus hetzelfde als bij individuele aandelen: koersrendement en dividendrendement. Maar ik zou adviseren om te beleggen in ETF’s voor de lange termijn en om zodoende over 20, 30 jaar een heerlijke geldpot te creëren.

Voordelen van een ETF

De voordelen van ETF’ is dat het toegankelijke, transparante en makkelijke beleggingsinstrumenten zijn. Je weet precies welke index je volgt en welke aandelen daarin zitten, van welke bedrijven. Wat ik zelf als groot voordeel ervaar is de spreiding die gepaard gaat met beleggen in een ETF. Omdat er zoveel aandelen zitten, kan het niet failliet gaan. Je volgt een index, en de markt. Als je de tijd hebt (en dan bedoel ik: jaren) dan profiteer je ook nog eens van rente-op-rente. Ze zijn ook makkelijk te kopen en te verkopen en continu verhandelbaar. Je opent een onlineaccount bij een broker en kan beleggen in een ETF.

Daarnaast hebben ETF’s lage kosten. Lager dan bijvoorbeeld beleggen in fondsen, waar vaak een beleggingsteam en fondsmanager tussenkomt. Deze mensen werken niet voor niks (duh) en vragen een percentage van jouw belegging om hun kosten te dekken. Bij ETF’s schrap je deze tussenpost waardoor dit aanzienlijk scheelt.

Nadelen van ETF’s

Uiteraard heeft een ETF ook nadelen. Ik zelf kies ervoor om ETF’s als onderdeel van mijn investering portefeuille te hebben, omdat het redelijk steady, makkelijk en transparant is. Maar je zal nooit de index out-performen. En in een index zitten soms ook aandelen van bedrijven die – als je er een individuele fundamentele analyse op los laat – niet per se de ‘beste’ bedrijven zijn, waar jij het meest geloof in hebt, maar die wel in jouw ETF zitten.

Wil je bijvoorbeeld wereldwijd de 1600 grootste bedrijven volgen? Dat kan.Je kan ook in een ETF beleggen dat een mandje is van bijvoorbeeld Europese obligaties, of uitsluitend een sector met bedrijven die zich specialiseren in robotisering, of een ETF die een mix heeft van Europese aandelen, obligaties en vastgoed. Er is dus erg veel keus.

Zelf aan de slag met ETF’s

‘Oké’, hoor ik je denken, ‘leuk al die info, maar vertel me dan in welke ETF’s ik geld moet beleggen?’

Nou, ik zal je een niet zo bevredigend antwoord geven: dat kan ik niet voor je beslissen. Bedenk zelf welke index je wilt volgen, waar je je goed bij voelt en welk risico je wilt dragen. Ik heb momenteel geld in ETF’s via Degiro en ETF’s via Brand New Day. Nogmaals: ik help je om jezelf te hebben, maar ga geen kant en klaar beleggingsadvies geven.

Via Degiro beleg ik in:

  • XTrackers Global Gov.Bond
  • Vanguard FTSE all-world
  • iShares S&P 500

Via Brand New Day beleg ik in:

  • 70% van mijn maandelijkse inleg in BND Wereld Indexfonds Hedged. Hierachter hangt het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund. Zie hier meer over dit fonds.
  • 30% van mijn maandelijkse inleg in BND Euro Obligatie Indexfonds. Hierachter hangen het Vanguard Euro Government Bond Index Fund en het Vanguard SRI Euro Investment Grade Bond Index Fund. Zie hier meer over dit fonds.

Ook hier: gebruik je gezonde verstand! En nogmaals, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: beleggen is beslissen in onzekerheid. Beleggen draait om risico. En: spreiding spreiding spreiding. Tijd tijd tijd. Lees hier over de kracht van rente-op-rente. Dit is een fenomeen wat enorm goed kan werken als je in ETF’s belegt.

Succes darlings!

*beleggen is altijd risicovol! Dus ‘veilig’ is een relatief begrip. Je hebt altijd de kans (een deel van) je ingelegde geld te verliezen.