Op dit moment draait de veelbesproken documentaire ‘waarom vrouwen niet werken’ op NPO. Tijdens het kijken van de interessante documentaire bekruipt me het volgende gevoel: welke keuze je ook maakt als vrouw, er is altijd wel iemand die er iets op aan te merken heeft. Plus, ik krijg het gevoel dat de oplossing te veel gezocht wordt bij de individuele vrouw. En wat die oplossing dan moet zijn? Ook daar is geen pasklaar antwoord op.

Ik pleit 100% voor financiële onafhankelijkheid voor vrouwen – hey, fire for women is er niet voor niets – en ik ben van mening dat werken en dus geld verdienen daar een cruciaal onderdeel in is.

Zonder nog ‘één van de vele met een mening’ te willen zijn, wil ik aan de hand van wat cijfers aantonen hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te zijn, én hoe de situatie in Nederland er nu voor staat.

Waarom is financiële onafhankelijkheid belangrijk?

Vanuit sociaal economisch oogpunt is een financieel sterke en onafhankelijke positie van vrouwen gunstig. Financieel onafhankelijke vrouwen doen minder beroep op overheidsgelden, ervaren minder stress en hoe meer vrouwen werken, hoe meer belasting er in de staatskas belandt. Dat is gunstig voor ons land. Daarnaast is het zo – N=1, maar ik durf hiervoor mijn hand in het vuur te steken – dat financiële onafhankelijkheid ervoor zorgt dat je op vele vlakken in je leven onafhankelijke keuzes kan maken. Uit een ongelukkige relatie stappen? Geld. Een stressvolle baan opzeggen om iets anders te gaan doen? Geld. Verhuizen? Geld. Je eigen bedrijf starten? Geld. Je eigen geld verdienen en je eigen vermogen opbouwen, betekent autonome beslissingen kunnen maken.

⁠The shocking truth

We komen van ver. Mijn oma moest stoppen met werken toen ze ging trouwen. Inmiddels hebben we als vrouw in Nederland enorme kansen om net zo wealthy te worden als mannen. Maar vaak gaan er wat generaties overheen om te breken met patronen. Patronen die diep verankerd zitten in onze maatschappij, in ons doen en laten en in onze overtuigingen.

Volgens bestuurssocioloog Mark van Ostaijen is het kostwinnersmodel een van de meest traditionele waarden van Nederland. ‘Omdat we mannen geen strobreed in de weg leggen om voltijds te participeren op de arbeidsmarkt, gaan we dat neerleggen bij vrouwen.’ Het zit er nogal ingebakken: mannen die carrière maken en vrouwen die focussen op het gezin en huishouden.

⁠Daarnaast zijn de drie grootste redenen (bron: fire for women community) dat vrouwen niet gaan beleggen angst dat ze niet genoeg kennis hebben, bang om geld te verliezen en niet weten waar te beginnen en wie te vertrouwen. Zou me niets verbazen als deze angsten op andere geld topics ook dominant zijn.

Hoe staan we er nu voor?

62,3% van de vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk. Wanneer je dat bent volgens Nederlandse begrippen? Als je minimaal €960 euro per maand verdient. Ga er maar aan staan, met €960 rondkomen.

Slechts 23% van alle vrouwen wereldwijd is zelf in charge over haar lange termijn financiën. Bij alle dames die niet weten wat hun lange termijn financiële plan is, komt 74% voor onaangename verrassingen te staan als de relatie uitgaat of de partner overlijdt. De reden dat veel dames hun lange termijn geldzaken aan hun partner overlaten is omdat ze denken dat hun partner meer money savvy is en meer kennis heeft over lange termijn financiën. ⁠

43% van de relaties in Nederland eindigt. Dat is bijna de helft. Liefdesverdriet is shit (understatement), maar daarbij financiële zorgen maakt dat de stress helemaal sky-high gaat.

Waar vrouwen vanaf de geboorte van hun eerste kind vaak minder uren (betaald) gaan werken, doen mannen dit doorgaans niet. Zo’n 28 procent van de vrouwen gaat minder werken en 10 procent stopt helemaal met werken. Slechts 8 procent van de mannen stopt na de geboorte met werken of ging minder werken

Daarnaast is er ook anno 2020 nog steeds sprake van een zogeheten loonkloof. Dat houdt in dat vrouwen gemiddeld 14% minder per uur verdienen dan mannen.

Hoe dan wel?

Om verandering te brengen in de financiële onafhankelijkheid van vrouwen, is het wellicht interessanter om niet een vergrootglas te blijven leggen op de individuele vrouw, maar laten we ook mannen verantwoordelijk houden voor verandering. Laten we hen aanmoedigen en steunen om ons vrouwen te kunnen steunen. En laten we in de tussentijd vooral met elkaar, vrouwen onderling, samenkomen om onze financiële positie te versterken.

Wat is jouw gedachte over dit onderwerp? Wat vind jij van de titel ‘waarom vrouwen niet werken’ en wat is in jouw ogen de kern van het probleem?