Inmiddels weten jullie dat ik fan ben van beleggen. Niet de boterham, maar mijn geld. Ik beleg om mijn verdiende geld méér geld te laten worden. Ik beleg om mijn vermogen te laten groeien, zonder dat ik daar heel veel voor hoef te doen. Ik beleg om mijn geld niet te laten verpieteren op de spaarrekening (want we weten dat de inflatie op dit moment hoger is dan de spaarrentes). Ik beleg omdat ik vind dat dat slim is. Maar waarom dan precies? En hoe werkt deze theorie van mij? In dit artikel leg ik je uit waarom beleggen slim is. En waarom ik denk dat jij er verstandig aan doet je ook te gaan verdiepen in beleggen.

First things first

Allereerst wil ik je op het hart drukken niet te gaan beleggen met geld dat je niet kan missen. Zorg eerst dat de basis in orde is, dus dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaves, dat je een lekker spaarpotje cq noodfonds hebt en dat je in de nek hijgende schulden hebt afgelost. En daarmee bedoel ik schulden met hoge rentes, zoals een lening bij wehkamp om een nieuwe TV te betalen.

En besef dat ik enkel mijn ervaring en mijn N=1 mening deel. Ik ben geen financieel adviseur. Beleggen is op eigen risico, want ja, het brengt risico met zich mee.

Goed, klaar?

Beleggen, wat is dat ook alweer?

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen.

Beleggen kan op verschillende manieren. Je kan op de beurs beleggen, in aandelen, obligaties of ETF’s. Je kan ook in vastgoed beleggen. Of in crypto’s. Of in goud. Het gaat erom dat je ergens je geld naar doorsluist in de veronderstelling dat je geld meer waard gaat worden.

Je hebt ook verschillende manieren óm te beleggen. Je hebt mensen die daytraden en elke dag proberen te voorspellen wat er gaat gebeuren en daarmee grote bedragen geld hopen te verdienen. Je hebt mensen die heel specifiek aandelen kopen van 1 bedrijf omdat ze daarin geloven. Je hebt mensen die juist een heel gespreid portfolio willen hebben en ik elke markt, in elk land, in elke industrie aandelen willen hebben. Je hebt mensen, zoals ik, die lui zijn, en jong (en erg knap, maar dat terzijde), en de tijd zijn werk willen laten doen.

Waarom is beleggen slim?

Risico’s

“Oke”, hoor ik je denken, “leuk al die theorie maar leg me nou eens kort uit waarom beleggen zo slim is? Er kleven toch ook risico’s aan?”

Ja, laten we dat vooropstellen: er kleven risico’s aan beleggen. Je kan immers geld verliezen. Toch neem ik zelf het risico. De geschiedenis heeft namelijk laten zien dat de economie grillig is, en ‘jantje lacht jantje huilt’ situaties veroorzaakt. Je kan je vast de crisis van 2008 herinneren. En de wat oudere lezers: de crisis van 2000. En toch, ondanks dat beleggers slapeloze nachten hebben gehad (denk ik), is de economie hersteld en sterker nog: de beurskoersen zijn voor veel producten hoger dan vóór 2008. Tijd mensen, dat is key.

Compound

Los van de risico’s, die ik minimaliseer door goed te spreiden en de tijd te nemen, ben ik fan van beleggen vanwege het volgende hippe jargon: compound interest. Dit betekent in boerentaal: een gegeven dat ervoor zorgt dat je geld actief vóór jou aan het werk gaat. Hoe? Nou, zo:

Je belegt in jaar één 1000 euro. Je ontvangt 8% rente.

In jaar 2 heb je dan 1000 + 80 = 1080 euro.

Vervolgens wordt de rente van jaar 2 berekent over die 1080 euro.

Dus in jaar 3 heb je – wederom tegen 8% rente, een gemiddelde op indexfondsen van afgelopen jaren, afgerond naar beneden, door mij, want ik ben een behouden Tukker – 1080 + 86,40 = 1166,40 euro.

Geef dit eens 10 jaar de tijd, en je ingelegde 1000 euro is dan 2159 euro waard! Heb je niks voor hoeven te doen.

Maar stel dat je 20 jaar de tijd hebt, dan is je ingelegde 1000 euro opeens 4661 euro waard.

En stel nou, dat je besluit eenmalig 1000 euro in te leggen. En je snapt ook het spreidingspel goed, dus leg je elke maand een extra bedrag in, stel: 200 euro. En je doet dat 20 jaar. Dan is je eindkapitaal na 20 jaar 119.193 euro! Man, wat lekker!

En geloof mij, dit gaat een sport worden voor je. Je gaat ondervinden dat je denkt: “wacht eens even, van die maandelijkse 200 euro, kan ik ook 300 euro maken, dat lukt me echt wel.” En zodoende weet jij na 20 jaar 176.459 euro op te bouwen.

En ben je een jonkie, en kun je dit 30 jaar volhouden? Dan heb je met een eenmalige inleg van 1000 euro, een maandelijkse inleg van 300 euro, tegen een gemiddeld rendement van 8% na 30 jaar 435.347 euro opgebouwd! Halleluja! Ik bedoel maar.

Conclusie

Dit principe, compound interest, maakt dat ik graag mag beleggen. Maakt dat ik snap waarom beleggen slim is. Waarom ik beleggen slim vind. Fijn vind. En het voorbeeld wat ik gebruikt gaat uit van indexbeleggen, in zogenaamde ETF’s. Ik beleg ook in vastgoed, en daar gaat de vermogensopbouw sneller en met nog grotere bedragen.

Ben jij inmiddels ook overtuigd en ga je beleggen? Of houdt iets je tegen?

Ps.: ik gebruik graag de site berekenhet.nl om een beetje te goochelen met rendement berekeningen.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

1 reactie

Geef een reactie