Hi darlings! Beleggen kan een lastig onderwerp zijn. Het is veelomvattend en bevat veel jargon. Veel vrouwen, zo wijst onderzoek uit, willen graag meer leren over personal finance en investeren, maar veel voelen zich niet senang binnen de wereld van financiën. Zonde! Want juist vrouwen, die, nu generaliseer ik maar ergens zit er een kern van waarheid in, zijn goede beleggers, misschien in the long run wel beter dan mannen. Waarom? Ze laten zich minder leiden door ego en nemen minder risico. Dit betekent minder kans om snel grote klappers te maken, maar ook minder kans om veel geld te verliezen. Voordat je die beurs bestormt: lees hier de 4 voorbereidende stappen voordat je begint met beleggen.

De basis

Een eerste opmerking: ik wil een ieder op het hart drukken: ga NIET beleggen met geld dat je niet kan missen. Ga ook NIET beleggen met geleend geld. Ik zal geen adviezen geven in welke bedrijven te investeren, dat moet je voor jezelf uitvinden. Ik zal je ook niet vertellen hoe je spreiding eruit moet zien, want dat is een N=1 kwestie. Als je op zoek bent naar feedback en tips, dan nodig ik je uit om je gratis aan te sluiten bij de FIRE community. We zijn inmiddels met meer dan 1000 vrouwen en kletsen erop los over geld en beleggen!

Mijn doel is dat je na dit artikel enkele beurs termen begrijpt, je jezelf behoedt voor het nemen van domme beslissingen en dat er een beetje vertrouwen in jou is gegroeid dat beleggen ook voor jou weggelegd is.

1. Een solide basis

Zorg voor een solide financiële basis voordat je gaat beleggen:

  1. Een spaarpotje waarmee je het een aantal maanden kan uitzingen mocht er iets onverwacht gebeuren.
  2. Eerst een prio geven aan schulden aflossen: creditcards en studieschulden.
  3. Overzicht in je financiën: wat komt erin en waar gaat je meeste geld aan op.

2. Maak een plan

Maak een kort, middellang en lange termijn financieel plan.

Dit gaat verder dan enkel een beleggingsplan. Dit is eigenlijk een plan waarin je in grote lijnen nadenkt over wat jij in het leven wil. Zodoende kun je ook voor een goed aansluitend financieel plan zorgen. Wat jij wil in het leven, is persoonlijk. Dit kan dus niemand voor je invullen. Wat ik wil? Financiële vrijheid om keuzes te maken waar ik me gelukkig bij voel. En concreter: over 5 jaar meer vermogen dan schuld hebben.

Maak je plan concreet en visueel. Schrijf het op. Als over 5 jaar je doel X is, wat betekent dat wat je dit jaar moet bewerkstelligen?

Zorg vervolgens voor een goed doordacht beleggingsplan. Zonder plan gaan beleggen, is als bloedprikken en onderzoek doen, zonder te weten wat je eigenlijk wil onderzoeken. Ofwel: dat wordt een blamage.

Fire for women kan je helpen met een financieel plan én een beleggingsplan. Doe bijvoorbeeld mee met Start Your Fire of Beginnen met beleggen en zorg dat je goed beslagen ten ijs komt op die beurs.

3. Kennis is power!

Breng jezelf wat kennis bij. Want kennis = macht. Macht over je eigen financiën en (financiële) toekomst in dit geval.

Zorg niet alleen voor kennis over de financiële markt, maar ook over jezelf. Hoe emotioneel ben je ingesteld als het aankomt op het nemen van beslissingen? Hoe meer je je ego mee brengt (en hey, dat doen we allemaal, want we zijn allemaal maar mensjes) hoe gevaarlijker en risicovoller je beleggingen kunnen zijn.

Weet je van jezelf dat je onrustig wordt van de fluctuerende beurskoersen? Kijk dan – in geval van long term investing – niet elke dag op je broker app. Slaap jij lekkerder als je weet dat je elk moment beschikking hebt over je geld? Investeer dan niet in vastgoed.

4. Zorg voor dagelijkse inspiratie en informatie

Sluit je aan bij fire for women en omring je met expanders: mensen die al hebben wat jij graag wilt en die jou kunnen meenemen in hun energie. Sounds weird? Is het niet. Energie is alles dames! Ken je de quote: ‘show me your 5 best friends and I will show you what your life will look like’? Omring je met positieve mensen die je helpen, inspireren en aanmoedigen. Zeker op het vlak van geld oh-zo belangrijk.

Tot slot

Beleggen is – in mijn ogen – geen manier om snel rijk te worden, maar een manier om persoonlijke welvaart te stimuleren. Je hebt vast weleens stoere praat gehoord op feestjes, of op social media, van mensen die belegden met hoge risico’s en daar een heel hoog rendement op kregen, en dus inderdaad in korte tijd veel geld verdienden. Maar bedenk: er zijn veel meer mensen die daar veel geld mee hebben verloren, maar die hoor je er niet over.

Ik zelf ga voor de slow & steady aanpak. Lange termijn investeringen. Dit betekent dat ik relatief weinig risico neem, en daartegenover staat een relatief laag rendement. Dat is oké, want dat past bij mijn beleggingshorizon. Tijd, risico, spreiding, rendement. Allemaal in connectie met elkaar. Leer er alles over bij het Beginnen met beleggen programma.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie