Hi leukerds! Ik heb al vaak Degiro genoemd en ik schreef ook reeds twee informatieve artikelen over deze online broker. In dit artikel vertel ik over de voor- en nadelen van Degiro en wat de kosten van Degiro zijn. In dit artikel laat ik aan de hand van plaatjes zien hoe je stap voor stap zelf kan beleggen via Degiro. In dit artikel wil ik je tips geven: hoe kun je zo optimaal mogelijk gebruik maken van Degiro en de kosten drukken. Bij deze mijn tips voor beleggen bij Degiro. Lees, leer en investeer 😉

Let wel: beleggen brengt risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Ga dus niet als een cowboy te werk, maar ga voor slow en steady en wees je bewust van de risico’s. Zorg voor dat spaarpotje, zorg voor de aflossing van je hypotheek, en dan pas beleggen.

Wat is Degiro ook alweer?

Degiro is een online broker, die het – net als zijn concullega’s – makkelijk heeft gemaakt voor het simpele volk zoals ik om zelf te beleggen, any time of the day, in eigen beheer. Degiro hanteert zeer lage kosten en veel gemak. Hun app is overzichtelijk en je hebt toegang tot vele markten en producten om op te handelen.

Je kan hier een gratis rekening openen.

Oke, kom maar door met die tips!

Kernselectie

Via Degiro kunnen je handelen in een zogenaamde kernselectie. In fondsen die onder de Degiro Kernselectie vallen mag je elke maand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop. Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Dit is erg interessant want meestal kost een transactie €2,38. Als jij besluit om elke maand in een ETF van €25 te beleggen en je betaalt daarbij elke keer €2,38, dat is €28 per jaar, dat is zonde en dat drukt op je rendement. Hier lees je welke fondsen er in de kernselectie vallen.

Favorieten

In je dashboard, zowel op je app als desktop, kun je beleggingsproducten markeren als favoriet. Ik heb een heel lijstje met favorieten. Deze check ik om de zoveel tijd eventjes, in de hoop dat er een zogenaamd koopje te spotten is. Ik vind bijvoorbeeld aandelen van Alphabet zeer interessant, maar ook zeer prijzig. Indien de koers een keer flink daalt hap ik toe. En dit kan ik heel makkelijk monitoren omdat ik ze heb opgeslagen als favoriet.

Hoe je zelf een favoriet aanmaakt? In je persoonlijke omgeving kun je zoeken naar een aandeel of ETF en deze markeren met de ster. Vervolgens vind je ze terug in het overzicht van favorieten.

Oppotten

Als je wilt beleggen in een product dat niet in de kernselectie valt genoemd bij punt 1, dan is mijn advies om niet maandelijks in te leggen, maar 1 keer per kwartaal of jaar een grotere som geld. Zodoende vermijd je transactiekosten. Als je bijvoorbeeld wil beleggen in aandelen van Danone (die op moment van schrijven de €74 per aandeel aantikken) dan zou ik persoonlijk elke maand dit bedrag opzijzetten en 1x per kwartaal/jaar aandelen kopen.

Vrije ruimte

Als je belegt dan profiteer je hopelijk van koerswinst en dividend. Deze gerealiseerde winst wordt weergegeven bij ‘Totaal +/-‘. Zodra je dividend ontvangt zal dit worden bijgestort in je ‘EUR MMF’, waarna je vrije ruimte ook zal toenemen.

Op het moment dat je vrije ruimte toeneemt kun je dit geld herbeleggen, of opnemen.

Periodieke inleg

Je kan bij Degiro geen automatische incasso (zij innen het geld van je rekening) maar wel een vaste periodieke inleg instellen. Je stelt dan in bij je eigen bankrekening dat je elke maand/week/kwartaal – whatever suits you – X bedrag overboekt naar je Degiro rekening. Ik vind dit super handig want zodoende is beleggen voor mij hetzelfde als mijn hypotheek en zorgverzekering betalen.

Hoe zit het met de laat en bied prijs?

Als je bij Degiro een aankoop wil doen, dan krijg je op je scherm meerdere termen te zien, waaronder ‘bied’ en ‘laat’. Dit zal overigens bij elke broker zo zijn waar je kunt handelen, maar in een andere vormgeving. Hoe dan ook, dit betekent het:

De biedkoers is de prijs die kopers bieden om het effect te kopen.
De laatkoers is wat verkopers vragen voor het effect.

Meestal zit er maar een klein verschil tussen de bied- en laatkoers. Zo’n 2 cent is normaal. Wil je zeker zijn dat je je effect nu kan kopen? Bied dan de laatkoers. Vind je het niet erg om even te wachten en wil je het effect voor minder kopen? Bied dan de laatkoers, stel een limietorder in en wacht.

Gebruik slim de limiet & dag order optie

Limiet: met deze functie hiermee geef je de maximale prijs aan die je bereid bent om te betalen per aandeel. Dagorder: orders die automatisch worden verwijderd aan het eind van de handelsdag. Een doorlopende order blijft doorlopen totdat hij is doorgevoerd of verwijderd. Als je bij doorlopende order een limiet in voert, dan wordt de order uitgevoerd als je opgegeven limiet gehaald wordt.

Als je een aandeel Apple wil voor €100 (dat is je limiet), maar de laat prijzen zijn nu €105, dan is er niemand die aan jou wil verkopen. Als je dan een doorlopende order invoert dan hoop je dat de laat prijs naar €100 zakt, en indien dit gebeurt wordt jouw order automatisch uitgevoerd. Vaak vul je bij limiet hetzelfde in als laat, omdat de laat prijs de prijs is waarvoor iemand het effect wil verkopen.

Uiteindelijk draait het bij de beurs om koop en verkoop. Jij koopt iets en iemand anders verkoopt iets. Wederom: vergelijk het op de markt met appels kopen. De verkoper, de marktlui, willen een kilo appels voor €5 verkopen. Jij biedt €5, en dan heb je een deal. Als jij denkt: nee, ik biedt maximaal €4, dan kun je dat bod doen (doorlopende order) en wachten tot de prijzen zakken en de marktlui alsnog aan je verkopen. Je weet echter niet óf dit gebeurt, en wanneer dit gebeurt.

Het voordeel van werken met een limiet en dagorder, is dat je meestal direct het effect in je bezit hebt. Bij de andere optie (doorlopende order) moet je hierop wachten en is het maar de vraag of je uiteindelijk het effect zult bemachtigen.

Beleg jij al?

Beleg jij al via Degiro? Als je meer wilt leren over beleggen kun je je aansluiten bij het women’s only netwerk van fire for women.