Lieve allen, Soms spreek ik mensen die wel beleggen, maar dit niet zelf doen. Dit laten ze dan doen door een fondsmanager (of iets of iemand anders). Als ik dan vraag of de kosten daarvan niet heel hoog zijn, krijg ik vrijwel altijd het antwoord: Ja, maar dit scheelt me veel tijd, plus diegene die mijn vermogen beheert weet goed gespreid te beleggen. Deze opmerkingen zorgen ervoor dat ik de aanname doe dat mensen denken dat je een beurs-goeroe moet zijn om gespreid te beleggen. Ik denk dat je dat ook prima zelf kan. Want het spreiden van je beleggingsportfolio is cruciaal om over de jaren een positief rendement te behalen.

Wil jij ook beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? I got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 5 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

Waarom je het spreiden van je beleggingsportfolio zelf kan organiseren

Ik denk dat we als mensen sowieso veel zelf kunnen, maar het feit dat er mensen bestaan die geen zin hebben om zelf na te denken over bepaalde onderwerpen of er geen tijd aan willen besteden, is natuurlijk ook de reden waarom ik lezers heb op mijn blog.

En de reden dat er tientallen andere bedrijven zijn die geld verdienen aan mensen die andere dingen prioriteren.

Denk maaltijdservices, denk personal trainers, denk schoonmakers. Denk fondsmanagers.

Maar, al deze services werken natuurlijk niet voor niets. Voor niets komt de zon op. Dus betaal je een vast bedrag, een fee per maand, een fee over je behaalde rendement, of een ander soort fee. Soms zijn deze bedragen heel transparant, soms is de informatie rondom de fees te vinden indien je je door een dik papier kleine lettertjes heen worstelt.

Deze kosten kunnen behoorlijk drukken op je lange termijn bepaalde rendement. In dit artikel wil ik uiteenzetten hoe ook jij gespreid kan beleggen. Zonder dat je daarvoor elke dag er mee bezig moet zijn, of al het financiële nieuws op de voet moet volgen.

Waarom is gespreid beleggen zo belangrijk?

Waarom is spreiding in je investerings portefeuille zo belangrijk? Cq: waarom moet je niet op 1 paard wedden?

Simpel: omdat je niet het risico wilt lopen al je vermogen (of een groot deel ervan) kwijt te raken als de economie op een bepaald vlak in een recessie terecht komt.

Want ons doel met beleggen is geld verdienen op lange termijn, zelfs als we korte termijn op het verkeerde paard wedden. 

Goed, fair enough, maar wat betekent dat dan concreet, dat ‘gespreid beleggen’?

Dat betekent dat je je vermogen dusdanig verdeelt dat je zo min mogelijk risico loopt tegen een zo gunstig mogelijk rendement. Stel je voor je hebt een goede spreiding, en de beurzen dalen keihard, dan maak jij over de gehele linie minder verlies wanneer je je geld ook in vastgoed, obligaties en spaarpotjes hebt belegd, dan wanneer je alleen in aandelen je geld zou hebben.

Hoe zelf spreiding in je portfolio aan te brengen

‘Oké Puck’, hoor ik je denken, ‘leuk die filosofie van jou waarbij je streeft naar ‘ik help mensen zichzelf te kunnen helpen’, maar het zou ook fijn zijn als je eens met wat concretere voorbeelden zou komen!’

Oké, dat snap ik. Nou, gaan we:

We gaan je vermogen, of op te bouwen vermogen, verdelen in twee emmers, om een zo goed mogelijke spreiding aan te brengen. Let wel: spreiding in soort beleggingen, in markten, in industrieën én in tijd:

Emmer 1, de stabiele emmer, een met weinig risico, maar ook niet per se een denderend rendement (cq: niet in korte tijd dikke knaken pakken).

In deze emmer past bijvoorbeeld*:

Cash, spaarpot. Weinig rendement, maar ook weinig risico. Let wel: tot een ton heb je bij veel banken garantie dat mochten ze failliet gaan, je je geld sowieso ‘terug krijgt’. Ben jij een lucky bastard en heb je meer dan een ton cash, spreid dit dan over meerdere banken. Dit heet deposito garantie.

Obligaties. Je leent een staat (of bedrijf) geld, voor een vaste periode, en krijgt in ruil daarvoor jaarlijks (of op andere termijn) rendement uitbetaald. Op moment van schrijven zijn in Nederland de staatsobligaties onder het 0 punt gedaald. Dit omdat ivm gekkie Trump veel beleggers bang zijn voor een recessie en daardoor hun geld uit aandelen halen en in obligaties stoppen, omdat je hier minder risico loopt. In Amerika krijg je rond de 2% rente op een staatsobligatie (op moment van schrijven).

Vastgoed. Dit kan ook in de ‘risico emmer’, maar ik ga uit van een gemiddelde. Als jij een huis hebt, dan is dat een redelijk steady investering. Als jij een extra huis hebt (of meerdere) voor de verhuur, dan is dat op dit moment, in Nederland, een redelijk risicomijdende belegging. Want: huizenprijzen zijn redelijk stabiel, en zo ook verhuur prijzen. En dus je rendement.

Lees hier meer over hoe jij ook kan beleggen in vastgoed.

Dan gaan we kijken naar emmer 2, de zogenaamde risico emmer. Meer risico, maar daarmee ook meer kans om meer rendement te behalen en je vermogen sneller te laten groeien.

Aandelen. Do i need to say more? Dit verschilt natuurlijk per bedrijf en dus per aandeel, maar over het algemeen genomen betekent beleggen in aandelen een hoger risico. Binnen de aandelenmarkt is het ook belangrijk om te spreiden. Dus spreid je geld over landen, categorieën, markten en tijdspannes.

ETF’s. Ook dit betekent over het algemeen (ja flauw hé, dat gelul over ‘over het algemeen’, maar er zijn simpelweg te veel uitzonderingen op de niet zo strakke regels) meer risico. Omdat je in een index belegt, kan het haast niet failliet gaan. Je zal nooit de markt out-performen, maar kan wel een deel van je geld kwijtraken als de economie flinke schommelingen laat zien. Een voordeel van ETF’s vind ik dat je automatisch spreidt, want je belegt in een index, en niet in 1 specifiek bedrijf. Daarnaast vind ik het grote voordeel van maandelijks een vast bedrag in ETF’s inleggen dat ik daarmee ook spreid in tijd: een niet te vergeten zeer belangrijk aspect. Ondanks de spreiding, categoriseer ik voor mezelf ETF’s in de risico emmer.

Lees hier alles over beleggen in ETFs.

Crypto’s. Deze zijn zo volatiel als maar kan. Als je op het juiste moment in- en uitstapt, kun je wel een flinke klapper maken. Maar twee keer (zowel instap als uitstap moment) goed timen, dat is knap.

Turbo’s, futures, opties. Dit is speculeren. Sommigen (mensen die dit al 20 jaar doen) zullen misschien het tegendeel beweren, en wellicht gelijk hebben, maar voor ons (drukke boss ladies (en gents) die on the side bezig zijn om financieel onafhankelijk te worden) is de afweging tijd x aandacht x wat het opbrengt belangrijker.

De ideale verdeling

Wat zou de ideale verdeling zijn? Dat is persoonlijk en hangt onder andere ook af van hoe oud je bent: hoe jonger, hoe meer tijd je hebt om eventuele verliezen goed te maken. Als je 60 bent en je hebt een lekker extra pensioenpotje opgebouwd, wil je daarmee niet speculeren. Als je 25 bent, kun je je wat meer risico permitteren.

Los daarvan hangt de verdeling ook af van wie jij bent als mens en waar je lekker bij slaapt.

In het boek van Tony Robbins interviewt hij beleggings-legendes, en iedereen hanteert een ander soort portfolio met een andere spreiding.

Ik zelf beleg in ETF’s (zowel aandelen als obligaties), losse aandelen en vastgoed. Daarnaast heb ik een lekker spaarpotje en los ik flink af op mijn hypotheek.

Zie, ook jij kan zelf gespreid beleggen. Zo moeilijk is het niet.

Succes!

*er zijn meer beleggingsproducten dan die ik hier opsom, maar ik wil het overzichtelijk en toegankelijk houden, dus benoem ik de meest gangbare beleggingen/investeringen.

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

1 reactie

Geef een reactie