Ladies, als het aankomt op beleggen zijn er wat ons betreft drie basis regels die je moet snappen en altijd moet meenemen in je beleggingskeuzes, want deze gaan lange termijn mogelijk je succes bepalen. Dit zijn: houd je kosten laag, beleg voor de lange termijn en spreid je portfolio. In dit artikelen gaan we het hebben over het spreiden van je portfolio. Het spreiden van je beleggingsportfolio is cruciaal om over de jaren een positief rendement te behalen. Maar het succesvol spreiden van je beleggingsportfolio, hoe doe je dat?

Let op: fire for women geeft geen beleggingsadvies. Wij delen enkel informatie die jou helpt je eigen weloverwogen keuzes te maken.

Wil jij ook beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? We got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 9 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

Waarom is het spreiden van je beleggingsportfolio zo belangrijk?

Waarom is spreiding in je investerings portefeuille zo belangrijk? Cq: waarom moet je niet op 1 paard wedden? Simpel: omdat je niet het risico wilt lopen al je vermogen (of een groot deel ervan) kwijt te raken als de economie op een bepaald vlak in een recessie terecht komt.

Want ons doel met beleggen is geld verdienen op lange termijn, zelfs als we korte termijn op het verkeerde paard wedden. 

Goed, fair enough, maar wat betekent dat dan concreet, dat ‘gespreid beleggen’?

Dat betekent dat je je vermogen dusdanig verdeelt dat je zo min mogelijk risico loopt tegen een zo gunstig mogelijk rendement. Stel je voor je hebt een goede spreiding, en de beurzen dalen keihard, dan maak jij over de gehele linie minder verlies wanneer je je geld ook in vastgoed, obligaties en spaarpotjes hebt belegd, dan wanneer je alleen in aandelen je geld zou hebben.

De ideale portefieulle

De meest populaire visie op ‘wat is een goede spreiding’ is de All weather portfolio volgens Ray Dalio. Dit is ook de ‘asset allocation’ waar Tony Robbins in zijn boek naar verwijst. Dit portfolio doorstaat elke crisis en alle seizoenen op de beurs, aldus Ray himself.

Concreet betekent dit dat als je €1.000,- hebt, je dit bedrag conform onderstaande percentages over verschillende beleggingsproducten verspreidt. De spreiding is als volgt:

  • 40% langetermijnobligaties
  • 30% aandelen
  • 15% kortetermijnobligaties
  • 7,5% goud
  • 7,5% grondstoffen

Nou vinden wij dit zelf wat ouderwets, want hier is bijvoorbeeld geen vastgoed of bitcoin in opgenomen, wat ons betreft ook belangrijke producten binnen een goed gespreide portefeuille. Dit is dus enkel ter illustratie.

Maar hoe kun jij nou een portfolio opbouwen, met een goede spreiding, als je tegelijkertijd ook minimalistisch, zonder teveel omkijken, wilt beleggen? Je wilt misschien helemaal niet allerlei aandelen selecteren, of ingewikkeld ‘losse’ obligaties gaan kopen. Hoe kun je dan toch goed gespreid je geld beleggen?

Hoe zelf spreiding in je portfolio aan te brengen

Het aanbrengen van een goede spreiding in je portefeuille kan met de beleggingsproducten anno nu makkelijk. Je kan zelf, conform de visie van bijvoorbeeld Ray Dalio zelf je portfolio samenstellen. Maar je kan ook beleggen in ETF’s. Dit is een product waarbij je automatisch spreiding aanbrengt omdat je een index trackt. Hoe dat precies zit met beleggen in ETF’s kun je hier lezen. Hoe dit werkt? Als je bijvoorbeeld in een All World tracker belegt, dan beleg je in een tracker die een index volgt waar vele bedrijven in vertegenwoordigd zijn, soms wel duizenden, van over de hele wereld. Zie het als een grote mand met bedrijven. Als je belegt in een ETF die een zeer brede spreiding heeft dan volg je een beetje de wereldwijde economie. Sommige bedrijven doen het minder, sommige bedrijven doen het beter, maar met de economische groei die nog steeds een gaande is over lange termijn neemt de waarde van jouw inleg toe.

Zelf samenstellen

Indien je wel graag zelf je portfolio samenstelt, zou onderstaande manier een optie kunnen zijn. Daar gaan we:

Het is eerst belangrijk om te bepalen welke verdeling jij wilt aanhouden. Welk risico wil je nemen, welk rendement wil je maken en welke beleggingshorizon heb je? Een voorbeeld ter illustratie: Puck heeft haar beleggingsdoelen opgesplitst in korte (10 jaar) en lange termijn (30 jaar). Voor de lange termijn belegt ze elke maand geld in breed gespreide ETF’s en heeft ze vastgoed. Voor de korte termijn is ze bezig een portfolio op te bouwen van aandelen en alternatieve beleggingsproducten zoals bitcoin en goud. De verhouding is grofweg: 70% van het belegd vermogen is voor de lange termijn, met een doel van 7-8% rendement. 30% is voor de korte termijn met als doel 10% rendement.

Dus allereerst is het belangrijk voor jezelf om te bepalen: welk risico kun je aan, welk rendement wil je maken, welke horizon heb je? En dan gaan we door naar het volgende: we gaan je vermogen, of op te bouwen vermogen, verdelen in twee emmers, om een zo goed mogelijke spreiding aan te brengen. Let wel: spreiding in soort beleggingen, in markten, in industrieën én in tijd:

Emmer 1

Emmer 1, de stabiele emmer, een met weinig risico, maar ook niet per se een denderend rendement (cq: niet in korte tijd dikke knaken pakken).

In deze emmer past bijvoorbeeld*:

Cash, spaarpot. Weinig rendement, maar ook weinig risico. Let wel: tot een ton heb je bij veel banken garantie dat mochten ze failliet gaan, je je geld sowieso ‘terug krijgt’. Ben jij een lucky bastard en heb je meer dan een ton cash, spreid dit dan over meerdere banken. Dit heet deposito garantie. Daarnaast is het verstandig een close eye te houden op inflatie. Want inflatie zorgt ervoor dat je geld op je spaarrekening minder waard wordt,

Obligaties. Je leent een staat (of bedrijf) geld, voor een vaste periode, en krijgt in ruil daarvoor jaarlijks (of op andere termijn) rendement uitbetaald. Obligaties worden gezien als redelijk veilige belegging (lees hier meer over obligaties) maar het jaar 2020 heeft uitgewezen dat in beleggingsland niks in beton is gegoten. Op moment van schrijven zijn in Nederland de staatsobligaties onder het 0 punt gedaald.

Vastgoed. Dit kan ook in de ‘risico emmer’, maar we gaan uit van een gemiddelde. Als jij een huis hebt, dan is dat een redelijk steady investering. Als jij een extra huis hebt (of meerdere) voor de verhuur, dan is dat op dit moment, in Nederland, een redelijk risicomijdende belegging. Want: huizenprijzen zijn redelijk stabiel, en zo ook verhuur prijzen. En dus je rendement. Wil je meer lezen over beleggen in vastgoed? Kijk dan hier.

Emmer 2

Dan gaan we kijken naar emmer 2, de zogenaamde risico emmer. Meer risico, maar daarmee ook meer kans om meer rendement te behalen en je vermogen sneller te laten groeien.

Aandelen. Do we need to say more? Dit verschilt natuurlijk per bedrijf en dus per aandeel, maar over het algemeen genomen betekent beleggen in individuele aandelen een hoger risico. Binnen de aandelenmarkt is het ook belangrijk om te spreiden. Dus spreid je geld over landen, categorieën, markten en tijdspannes.

ETF’s. We twijfelen of ETF’s in emmer 1 of 2 thuis horen. Zou in beide kunnen, geheel afhankelijk van de soort ETF. Omdat je een index volgt, kan het haast niet failliet gaan. Je zal nooit de markt out-performen, maar kan wel een deel van je geld kwijtraken als de economie flinke schommelingen laat zien. Een voordeel van ETF’s is dat je automatisch spreidt, want je belegt in een index, en niet in 1 specifiek bedrijf. Daarnaast is het grote voordeel van maandelijks een vast bedrag in ETF’s inleggen dat je daarmee ook spreidt in tijd: een niet te vergeten zeer belangrijk aspect.

Crypto’s. Deze zijn zo volatiel als maar kan. Als je op het juiste moment in- en uitstapt, kun je wel een flinke klapper maken. Maar twee keer (zowel instap als uitstap moment) goed timen, dat is knap.

Turbo’s, futures, opties. Dit is speculeren. Sommigen (mensen die dit al 20 jaar doen) zullen misschien het tegendeel beweren, en wellicht gelijk hebben, maar voor ons (drukke boss ladies (en gents) die on the side bezig zijn om financieel onafhankelijk te worden) is de afweging tijd x aandacht x wat het opbrengt belangrijker.

De ideale verdeling

Wat zou de ideale verdeling zijn? Dat is persoonlijk en hangt onder andere ook af van hoe oud je bent: hoe jonger, hoe meer tijd je hebt om eventuele verliezen goed te maken. Als je 60 bent en je hebt een lekker extra pensioenpotje opgebouwd, wil je daarmee niet speculeren. Als je 25 bent, kun je je wat meer risico permitteren. Los daarvan hangt de verdeling ook af van wie jij bent als mens en waar je lekker bij slaapt.

In het boek van Tony Robbins interviewt hij beleggings-legendes, en iedereen hanteert een ander soort portfolio met een andere spreiding.

Zie, ook jij kan zelf gespreid beleggen. Zo moeilijk is het niet. Succes! Wil je sparren met andere dames over de juiste spreiding van je beleggingsportfolio, meld je dan gratis aan bij de FIRE community en praat met duizenden andere vrouwen over geld, beleggen en vermogen opbouwen.

*er zijn meer beleggingsproducten dan die we hier opsommen, maar we willen het overzichtelijk en toegankelijk houden, dus benoemen we de meest gangbare beleggingen/investeringen.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie