Ladies! Let’s talk some money. Want dat vinden wij leuk, toch? Financieel onafhankelijk worden is ons doel. Ook wel fire worden, financial independence & retire early. Naast minder uitgeven dan er binnenkomt, flink beleggen zijn de zogenaamde ‘side hustles’ ook een belangrijk onderdeel in de reis naar fire. Side hustles voor extra inkomsten, beter gezegd. Want hoe meer je per maand verdient, hoe meer je kan beleggen, hoe eerder je fire kan zijn. Daarnaast zorgen side hustles ook voor een stukje financiële rust: niet van 1 inkomstenbron afhankelijk zijn, maar meerdere potjes hebben die elke maand wat geld binnenbrengen. Afijn, klinkt als muziek in de oren, maar een beetje side hustle inspiratie kan geen kwaad. Komt ie: side hustles voor extra inkomsten.

Lees hier wat fire (financial independence & retire early) ook alweer is, en welke 4 stappen jij kan nemen om jouw fire reis te starten.

Geld interesseert me niet zo

Soms hoor ik van dames om mij heen ‘dat geld hen niet zo interesseert’ of dat ze ‘geld niet zo belangrijk vinden’. Ik vraag dan vaak wat hen wél interesseert, en wat ze wél belangrijk vinden. Vaak lopen de antwoorden niet heel erg uiteen en komt het neer op aspecten zoals: leuke dingen doen met vriendinnen, lekker uit eten gaan, op vakantie met mijn partner/gezin, mijn hobby beoefenen of lange wandelingen maken. Just to name a few. Geld is dus wel belangrijk, want alles wat we graag doen in het leven, kost 9 van de 10 keer geld. En dat is oké. Een beetje lekker in de slappe was zitten is dus wel zo fijn, dat betekent namelijk dat je de middelen hebt om te doen wat je graag doet! Geld als middel dus, niet als doel.

Side hustle voor extra inkomsten

Een side hustle is dus een mooie manier om te zorgen voor wat extra cash. Naast je primaire inkomstenbron – wat voor veel dames vaak inkomen uit werk is – nog wat extra balletjes opgooien om een paar honderd euro per maand extra te verdienen. Sommige side hustles zullen lucratiever zijn dan de andere, maar alle extra centen zijn mooi meegenomen. En weet je wat het leuke is van side hustles? Je kan hiervoor je hobby of talent inzetten. Iets doen wat je leuk vindt, en er nog geld mee verdienen ook. Zo willen wij dat, am I right ladies?!

Side hustle ideeën

Grote kans dat jij nu denkt: dit wil ik ook! Maar ik acht de kans ook aanwezig dat je denkt: pffff maar waar begin ik? En dat snap ik, want het leven is al druk genoeg, hoe ga jij een side hustle opzetten, maar bovenal: wát moet je dan voor een side hustle starten? Hier wat ideeën.

Blog

Je kan een blog beginnen. Er zal ongetwijfeld een onderwerp zijn wat jou erg aanspreekt (koken, reizen, opvoeding van kinderen, mode) waar jij met erg veel plezier over kan vertellen en daarmee andere mensen kan inspireren. Het meest simpele verdien model van een blog is affiliate. Lees hier wat affiliate is. Het nadeel van een blog is dat het, zeker in het begin, tijdsintensief kan zijn. Het opzetten van een website, het schrijven van de eerste artikelen, het aanmelden bij affiliate partners. Maar uit eigen ervaring, met fire for women, kan ik zeggen: het is wel enorm leuk! Fire for women begon ook ooit als een hobby. Het onderwerp geld en beleggen vond ik onwijs leuk en daar wilde ik over schrijven.

Digitaal product

Als jij heel specifiek kennis hebt waarmee je andere mensen kan inspireren of informeren, dan kan het opzetten van een digitaal product lucratief zijn. Denk aan een e-book, een Instagram cursus, webinars of het digitaal begeleiden van kleine groepen mensen. Kun jij bijvoorbeeld heel goed zingen, of schilderen, weet je alles van belasting, kun jij mensen helpen met motivatie om te sporten, weet je alles over een bepaald geschiedkundig onderwerp: you’ve got the skill, andere mensen vinden dit tof. Het voordeel van een digitaal product is dat het enorm schaalbaar is, en: als het eenmaal staat ben je good to go en kun je er best lang op teren. Het nadeel: vóórdat het allemaal staat is het best intensief om het op te zetten. De content maken, de doelgroep vinden. Maar ik denk dat als je je eenmaal flink woest maakt dan kun je met de juiste hulp & handvatten starten.

Een webshop

Je kan ook een webshop starten met producten waar jij zelf erg blij van wordt. Heb je een neus voor goede vintage vondsten? Verkoop ze via jouw eigen website. Mis je een goede plek waar je de top 5 meest speciale wijnen uit Italiaanse regio’s kan kopen? Oké, als je daar een webshop voor start ben ik je eerste klant, pinky promise! Nadeel van een eigen webshop is dat ook dit in het begon een flinke tijdsinvestering kost en dat je even moet puzzelen hoe je dit doet met voorraad. Maar ik kom af en toe ook op Instagram verkopers tegen van bepaalde producten (tweedehands kleding bijvoorbeeld). Dus je kan ook producten verkopen zonder daarvoor een website op te tuigen.

Tegenwoordig is dropshipping ook een populaire manier, maar als je het mij vraagt: ik ben daar geen fan van. Veelal (hold your horses, niet altijd, veelal) zijn dit sites die producten via aliexpress (goedkopen Chinese shizzle) voor meer geld aanbieden. Het idee van dropshippen is dat jij de tussenpersoon bent. Dus jij zorgt voor de klanten en de verkoop, en een andere partij heeft de voorraad en verzorgt de verzending. Het zal ongetwijfeld voor sommige mensen erg lucratief zijn, maar ik voel me persoonlijk niet goed bij deze optie.

AirBnB

Ja, dit is natuurlijk ook een optie! Heb jij een extra kamer over in huis? Je kan hem verhuren via Airbnb en zo wat extra geld verdienen. Voordelen? makkelijk en snel te realiseren. Nadelen: dat is persoonlijk, voor mij zou het zijn ‘vreemde mensen in mijn huis’. Maar dat laatste kan natuurlijk ook weer enorm leuk zijn indien je leuke gasten hebt!

Word leraar

Tja, why not? Ben je skilled in yoga? Misschien kun je zelf lessen gaan geven. Ben je enorm goed in wiskunde? Help die arme pubers! Doen jouw kookkunsten Jonnie Boer verbleken? Ga kookgroepen begeleiden.

Honden uitlaten.

Ja, serieus, dit klinkt mij als muziek in de oren! Ik houd van wandelen, en ik houd van honden. Heb je een paar uurtjes over per week? Waarom niet andermans honden uitlaten. Check bijvoorbeeld Petbnb, hondjeuitlaten.nl en Dogbuddy eens.

Zoveel mogelijkheden

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden natuurlijk. Misschien heb jij al wel een side hustle of heb je al een idee gekregen. Sommige side hustles leveren meer geld op dan anderen. Dit komt mede omdat sommige side hustles (je eigen digitale product of een blog) veel schaalbaarder zijn dan bijvoorbeeld honden uitlaten. Je kan maar een maximaal aantal honden tegelijk uitlaten in een bepaald tijdsbestek. Maar als je bijvoorbeeld eenmaal die laagdrempelige Instagram cursus hebt gemaakt of dat e-book hebt geschreven: dan maakt het niet uit of er 5 of 500 mensen van jou willen leren.

En onze belastingvrienden?

Waar je wel goed op moet letten als je extra inkomsten gaat genereren naast je primaire inkomstenbron, is wat onze vrienden van de Belastingdienst daarvan vinden. Als je extra inkomsten gaat hebben naast je hoofdinkomen, kan het zo zijn dat de belastingdienst je gaat zien als ondernemer. Of dat echt zo is, lees je hier. Het kan bijvoorbeeld, als je inkomsten met je side hustle onder de €20.000 per jaar blijft, een idee zijn om een KOR-regeling aan te vragen. Wat dat is lees je hier.

Side hustle, doen of niet?

Ja, sowieso. Als je het mij vraagt. Het vergt even een tijdsinvestering, zoals wellicht het inschrijven bij de KvK (maar hier sta je met 10 minuten ook weer buiten hoor), voorbereidend onderzoek doen (welke side hustle past bij mij? En in welke vorm wil ik dit gieten?) en het opzetten van je side hustle. Maar dit hoeft niet allemaal in 1 dag te gebeuren. Neem hier de tijd voor, commit jezelf, bijt jezelf even vast en daarna kun jij de vruchten plukken van extra inkomsten. Verdien met een onderwerp waar jij erg blij van wordt. En die extra inkomsten? Daar kun je mee doen wat je wil, maar als je je fire wil boosten, dan zou ik zeggen: beleggen!

 

3 reacties

Geef een reactie