Darlings! Ik ben groot voorstander van ‘alle vrouwen aan het beleggen!’ Ik denk dat we (onder andere) hiermee dezelfde financiële kansen creëren als mannen, en: we are not fully equel to men untill we are financially equel to men (quote van guru Sally van ellevest.com). Maar waarom zou je nu eigenlijk gaan beleggen? Je kan dat spaarpotje voor je oude dag toch ook op de bank laten staan? Dat is inderdaad een keuze die je kan maken, maar aan beleggen zitten meerdere voordelen. Een van de grootste voordelen vind ik zelf de samengestelde rente, ook wel ‘compound interest’. Compound interest werd door Albert Einstein het 8e wereldwonder genoemd en is tevens het geheim achter ‘geld wordt meer geld’. Maar samengestelde rente, wat is dat nou precies? Lees, leer en investeer babes!

Het achtste wereldwonder

Compound interest: Albert Einstein noemde compound interest één van de grootste krachten in het universum. “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.” Het is het principe waarbij jouw geld rente verdient en die rente verdient op zijn beurt weer rente voor je. Het is een effect dat alsmaar krachtiger wordt, doordat er als het ware een sneeuwbaleffect optreedt. De twee variabelen die de mate van het effect bepalen, zijn rendement en tijd. Hoe hoger het rendement en hoe langer de tijd dat de investering zijn werk kan doen, hoe groter het compound effect. Dit betekent dat beleggen een zaak is voor geduldige mensen. Men zegt weleens dat de beste beleggers, dode beleggers zijn.

Voorbeeld

Laat ik je een voorbeeld geven om het effect van samengestelde rente uit te leggen. In dit rekenvoorbeeld ga ik uit van 8%. Dit is een historisch gemiddeld rendement over de jaren heen op aandelen en ETF’s. Dus sommige jaren neemt de waarde van de effecten op de beurzen enorm toe, en sommige jaren dalen ze, gemiddeld genomen is het rendement rond de 8%. Als je nu €1.000,- belegt, en dit bedrag is met 8% toegenomen in waarde, kun je na jaar 1 €1.080,- opnemen. Je ingelegde pot geld wordt dus meer waard. 

Vervolgens wordt de rente van jaar 2 berekent over die 1.080,- euro. Dus in jaar 3 heb je €1.080,- + €86,40 = €1.166,40 euro.

Geef dit eens 10 jaar de tijd, en je ingelegde €1.000,- euro is dan €2.159,- euro waard! Heb je niks voor hoeven te doen.

Maar stel dat je 20 jaar de tijd hebt, dan is je ingelegde €1.000,- euro opeens €4.661,- euro waard.

Hoe profiteren van samengestelde rente?

Maar hoe profiteer je hier nou van? Uiteindelijk is je winst of verlies pas reëel als je het verzilvert. Dus als je je geld opneemt, ervaar je wat al die jaren je rendement is geweest.  Maar dat opnemen, dat wil je niet te vroeg doen. Althans, ik niet, niet op mijn langetermijnbeleggingen. Waarom niet? Omdat dit vermogen elk jaar (of soms een jaar niet) rendement maakt. Stel dat je op een gegeven moment een ton aan vermogen hebt, en je maakt een bepaald jaar een mooi rendement. Dan kun je het winstbedrag opnemen, en gebruiken om van te leven. De rest van je reeds opgebouwde vermogen kun je laten zitten om ‘zijn werk te laten doen’. 

Dividend aandelen

Als je belegt in dividendaandelen, dan kan het compound interest effect nog harder haar werk doen! Omdat dividendaandelen dividend uitkeren, verdien je geld aan je beleggingen. Je kan jezelf dit dividend uitbetalen, óf herbeleggen. Als je je dividend herbelegt, dan koop je met je verdiensten uit dividend meer aandelen, die jou meer geld opleveren, waar je weer meer aandelen van koopt, and so on. Zo wordt je geld een ware geldmachine.

Lees hier meer over dividendaandelen

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie