Hola money making babes! Zoals je weet beleg ik graag, beleg ik veel en beleg ik wat betreft indexfondsen en aandelen bij Degiro. Ongetwijfeld heb je deze naam al eens voorbij zien komen en wil je ook beginnen met beleggen bij Degiro. Maar waarom beleggen bij de Degiro en wat komt erbij kijken? Lees hier een review met mijn ervaring met beleggen bij Degiro. Lees, leer en investeer!

Kleine noot vooraf: beleggen is risicovol darlings. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Ik wil je op het hart drukken niet te beleggen met geld dat je niet kan missen. Beloofd?

Actie! DEGIRO heeft een speciale promotie: tot en met 50 EUR gratis transactietegoed bij het openen van een beleggingsrekening! De campagne duurt tot 1 september 2021. DEGIRO betaalt t/m 50€ terug voor nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd tijdens de aanbiedingsperiode. Dit betekent dat jij voor €50 gratis transacties kan doen. Hieronder in het schema zie je wat transacties kosten bij Degiro. Als je van plan was om hier een rekening te openen, is dit een leuk extraatje. Doen dus! Rekening openen en gebruik maken van de actie kan HIER.

Wat is Degiro

Degiro is een zogenaamde broker. Een broker is een beurshandelaar en kan zowel op een persoon of een bedrijf slaan. Via een broker kun je als particulier op de beurs aandelen en obligaties kopen en verkopen. De bank waar je je centen beheert kan en doet dit vaak ook. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die geen bank zijn maar die deze diensten aanbieden. Die werken vaak uitsluitend online. Een voorbeeld hiervan is Degiro. Maar ook BUX Zero, Binck en Lynx. Een broker haalt zijn inkomsten uit de commissie op de transacties.

Degiro is dus een broker, die het – net als zijn concullega’s – makkelijk heeft gemaakt voor het simpele volk zoals ik om zelf te beleggen, any time of the day, in eigen beheer.

Klik hier om een gratis rekening te openen bij Degiro!

   
Makkelijk om rekening te openen? Niet zo makkelijk als bijvoorbeeld BUX Zero, maar je kan het wel zelf
Wachtrij voor openen rekening? Nee, op dit moment niet
Gericht op korte of lange termijn beleggen? Beide, afhankelijk van beleggingsproducten die je kiest
Voor beleggen in individuele aandelen? Ja
Voor startende beleggers? Voor de belegger die het verschil weet tussen verschillende producten en risico’s
Zelf fondsen kiezen? Ja
Dividendfondsen aanwezig? Ja, je kan in dividend producten beleggen.
Goede online klantenservice? Ja, erg formeel en met het gebruikelijke vakjargon, maar ze reageren snel
Kan ik mijn inleg en rendement opnemen wanneer ik wil? De rekening is dagelijks opzegbaar en je kan elk moment geld in- en uitboeken.
Minimaal inlegbedrag voor stortingen? N.v.t.
Minimaal inlegbedrag voor het instellen van het maandelijks incasso? Nee
Eenmalige storting mogelijk? Ja
Risicoprofiel? Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor het risico dat je neemt. Als je wil beleggen in sommige producten zoals REIT’s moet je wel van te voren een korte toets doen om toegang te krijgen tot dit soort producten.
Kosten? Aansluitkosten voor de beurs waar je op handelt ( €2,50 per jaar) en transactiekosten (bijvoorbeeld €2 + 0,03% per transactie op de Amsterdamse beurs).
Rendement? Geheel afhankelijk van type beleggingsproducten waarin je belegt.
Rente op tegen-/spaarrekening? N.v.t.

 

Review: beleggen bij Degiro

Voor mij zijn er een aantal aspecten bij een broker erg belangrijk:

  1. Veiligheid. Je wilt dat je centen niet verloren gaan mocht de bank of broker failliet gaan. Zowel bij Degiro als bij Brand New Day is dit het geval. Slaap ik lekker van. In 2020 is Degiro wel een paar keer negatief in het nieuws geweest, lees dit artikel.
  2. Lage kosten. Voor elke transactie die je doet betaal je, dat is immers hoe deze dames en heren hun geld verdienen. Maar kosten drukken op je rendement, hoe lager hoe beter dus.
  3. Gemak. Ja, we weten het inmiddels: ik ben een luie en gemakzuchtige belegger. Ik wil kunnen automatiseren en er weinig omkijken naar hebben.
  4. Service. Klinkt suf, maar als het om je geld gaat en om beleggingen die soms best ingewikkeldheden met zich mee kunnen brengen is het verdomde fijn dat je een echt mens kan spreken, aan de telefoon, zo vaak en zo lang als je wilt.

Wat betreft punt 2 scoort Degiro goed. Je kan elke maand gratis handelen in ongeveer 200 ETF’s. Daarnaast zijn de transactiekosten voor overige producten okay-ish, afhankelijk van welk product en op welke beurs. Ik vind echter zelf het gemak via BUX Zero en Brand New Day groter en voor wat betreft service: ik heb nog nooit iemand van Degiro gesproken, wel met ze gemaild en dat was snel en kundig. Maar ook zeer formeel en zakelijk en vol met jargon. Maar, we can’t blame them!

Wat zijn de kosten?

Ja, driemaal ja: mega belangrijk! Kosten kunnen luttele bedragen lijken maar dit kan echt enorm drukken op je rendement. Degiro werkt met verschillende soorten kosten – ook afhankelijk van je account en je vermogen – maar mijn account is een simpele versie waar ik elke maand een bedrag beleg in indexfondsen. Ik betaal dus aansluitkosten voor de beurs waar ik op handel ( €2,50 per jaar) en transactiekosten (€2 + 0,03% per transactie). Valutakosten komen kijken wanneer je belegt in dollars en de euro’s dus omgerekend moeten worden.

Echter: Degiro werkt met een zogenaamde kernselectie. In deze selectie vallen trackers waar je elke maand 1 gratis belegging mag doen. En met gratis bedoel ik: je betaalt geen transactiekosten. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden en die kun je op de site van Degiro vinden.

Er zijn nog meer handigheidjes die je kan toepassen voor als je belegt bij Degiro, check ze hier.

Hoe meld je je aan?

Dit is een makkie. Je gaat naar de website en volgt de instructies om je aan te melden. Omdat ik weet dat jullie net als ik misschien wel liever lui dan moe zijn, vind je hier het artikel waarbij ik aan de hand van plaatjes stap voor stap uitleg hoe je je na aanmelding bij Degiro vervolgens zelf kan beleggen.

Type account

Als je een rekening opent, dan vraagt Degiro of je een Basic of een Custody account wilt hebben. Een custody account – waar je meer voor betaalt en waar je tevens kosten betaalt over je te ontvangen dividend – houdt in dat Degiro jouw effecten (= aandelen, obligaties of ander soort belegginsgproducten) niet mag uitlenen. Het uitlenen van effecten gebeurt vaak en wordt vaak gedaan door banken, verzekeraars en pensioenfondsen om korte termijn cashflow te genereren. Hiervoor geven ze dan de effecten als onderpand. Dit brengt een iniminie groter risico met zich mee. Iniminie want = een goede broker heeft een bewaarbedrijf. Dit zorgt ervoor dat wanneer de broker failliet gaat, de aandelen van de belegger blijven. Ik zelf heb een basic account want lagere kosten en het risico acht ik minimaal.

Hoe gaat beleggen bij Degiro in de praktijk?

Als je je eenmaal hebt aangemeld, een tegenrekening hebt ingesteld, kun je beginnen met beleggen. Je kan het zo gek en wild maken als je zelf wilt. Bekijk dit artikel waar ik aan de hand van afbeeldingen laat zien HOE je aandelen of ETF’s kan kopen.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van Degiro vind ik als volgt:

  1. App: ze hebben een hele fijne app. Deze gebruik ik voor alles, ik log vrijwel nooit via desktop in.
  2. Toegang tot vele trackers, aandelen en obligaties. Via Degiro kun je in vrijwel alles beleggen. Van Alphabet tot goud fondsen. Ideaal. Toegang tot de hele wereld!
  3. Favorieten. Via je profiel kun je aandelen, trackers of bedrijven makkelijk markeren als favoriet. Ik heb best veel bedrijven die ik zelf interessant vind gemarkeerd en check deze zo nu en dan in de hoop dat de koers een keer heel laag staat zodat ik kan toeslaan.
  4. Lage kosten. Tja, kosten drukken op rendement, en bij Degiro kun je als je wilt, elke maand gratis handelen.

Wat zijn de nadelen?

  1. Degiro is niet 100% luie draakjes proof. Je moet het zelf doen, zelf in de gaten houden en zelf puzzelen. Beleggen via Degiro vergt iets meer inspanning dan via BUX Zero en Brand New Day, maar bij deze partijen ben je weer een tikkeltje beperkter in de mogelijkheden waarin te beleggen.
  2. Degiro had haar zaakjes niet op orde, kwalijk voor een broker. Ik blijf echter beleggen bij Degiro vanwege het kosten aspect, maar houd dit wel goed in de gaten.

Conclusie

Review over beleggen bij Degiro is als volgt: mijn ervaring met beleggen bij Degiro is positief. Ik vind Degiro prettig, goedkoop en makkelijk. Ik zal blijven beleggen via Degiro vanwege de lage kosten en toegang tot ‘de wereld’. In verband met de boefjes praktijken die er op na werden gehouden zorg ik voor een goede spreiding, ook als het aankomt op brokers en banken, en beleg ik lang niet al mijn geld mij Degiro.

 

Geef een reactie