Ragazze! Wanneer je wilt gaan beleggen of al een tijdje bezig bent, heb je de keuze uit diverse apps en zogeheten (online) “brokers”. Een van mijn favoriete brokers, is Brand New Day. Maar daarnaast ben ik recentelijk ook een relatief nieuwe speler tegen het lijf gelopen: BUX Zero. BUX Zero is onderdeel van BUX, een Nederlandse app, gestart in Amsterdam in 2014 door Nick Bortot. Deze beste man werkte eerst bij BinckBank en besloot daarna een eigen bedrijf te starten die beleggingsproducten aanbiedt in de vorm van apps op je mobiel. Easy! Lees hier de review over mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero.

Open hier in een split second een gratis rekening bij deze coole en gebruiksvriendelijke online broker!

BUX Zero lady proof?

Het valt me elke keer weer op dat Nederland het zo goed doet op het gebied van financiële apps! Nu nog ervoor zorgen dat de Nederlandse vrouwen hun weg naar deze apps vinden… And that is where fire for women comes in… 😉

BUX heeft als motto: “Doe meer met je geld”. Zij geven daar vorm aan door 3 soorten rekeningen aan te bieden: BUX Zero, BUX X (gericht op CFD-beleggen) & BUX C (staat voor Crypto). BUX X & BUX C zijn eerder voor de gevorderde belegger. Ik streef er met fire for women naar dat zoveel mogelijk vrouwen een goed beeld krijgen van hun financiën en zich empowered voelen om te beginnen met eigen vermogen opbouwen. Dus wij houden het voorlopig lekker makkelijk en laagdrempelig en focussen ons alleen op BUX Zero (en op onze good old favorites zoals beleggen bij Peaks, Brand New Day en Binck Bank, duh). Mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero zegt mij namelijk dat deze partij een mooie partij is om kennis te maken met de wereld van beleggen.

Wat kun je van BUX Zero verwachten? Een klein overzichtje:

  BUX Zero
Makkelijk om rekening te openen? Ja
Wachtrij voor openen rekening? Nee
Gericht op korte of lange termijn beleggen? Lange termijn wordt aangeraden
Voor beleggen in individuele aandelen? Ja
Voor startende beleggers? Ja, maar niet zonder risico
Zelf fondsen kiezen? Ja, het is mogelijk om in 8 ETFs te beleggen via BUX Zero
Dividendfondsen aanwezig? Ja
Goede online klantenservice? Goede FAQ-pagina & support e-mailadres beschikbaar
Kan ik mijn inleg en rendement opnemen wanneer ik wil? Ja
Minimaal inlegbedrag voor stortingen? Geen
Minimaal inlegbedrag voor het instellen van het maandelijks incasso? Geen
Eenmalige storting mogelijk? Ja, zelfs via een Tikkie.
Risicoprofiel? Hangt volledig van je eigen keuzes af, maar door de kleinere selectie aan beschikbare aandelen, komt het toch al snel neer op offensief beleggen.
Kosten? (deze kosten gelden vanaf 13 juli 2020) Voor aandelen uit de VS:

Marktorders, limietorders & Zero orders zijn gratis, maar er geldt 0,25% wisselkoers-toeslag.

 

Voor aandelen uit de EU:

Marktorders & limietorders kosten 1 euro. Zero orders zijn commissievrij.

Rendement? Hangt volledig van je eigen keuzes af
Rente op tegen-/spaarrekening? N.v.t.

 

Hoe werkt beleggen bij BUX Zero?

BUX Zero bestaat pas sinds september 2019 en ging de markt op als de “eerste app waarmee je gratis kunt beleggen”. Dat houdt in dat ze geen commissiekosten vragen. Je betaalt dus alleen de kosten voor het aandeel zelf. Dit is een voordeel voor beginnende beleggers, want als je begint beleg je meestal nog niet zulke hoge bedragen en dan kan de commissie daar een grote hap uit nemen en rendement wegsnoepen. Coole gadget: je kunt tegenwoordig direct geld overboeken uit je account naar je BUX-rekening door middel van een Tikkie. Daardoor is je geld veel sneller beschikbaar om nieuwe aandelen van te kopen. Bij BUX beleg je beschermd via een depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat je een rekening krijgt bij ABN Amro waar je geld tot 100.000 EUR gegarandeerd is.

Echt een toffe en unieke actie van  BUX is dat je bij aanmelding voor een nieuw account 1 gratis aandeel krijgt. BUX kiest welke en het aandeel kan een maximale waarde van maar liefst 200 EUR(!!) hebben. Dit betekent, dat het zomaar een aandeel van Uber of Abercrombie kan zijn. Toch een leuke verrassing als die opeens in je app verschijnt!

Een nadeel van BUX Zero is dat er enkel gehandeld kan worden in een selectie van aandelen van de Europese (daartussen zitten Nederlandse, Belgische, Duitse & Oostenrijkse aandelen) en Amerikaanse beurzen. Bekijk hier welke aandelen dat precies zijn. Daar zitten wel de grote spelers bij, zoals Apple, Shell, Facebook, Ahold of Tesla. Voor een beginnend belegger, is dit waarschijnlijk genoeg. Wil je meer keuzevrijheid, dan is BUX Zero niet voor jou. Dan zit je beter bij Degiro of Binck Bank.

De BUX Zero-app

Zoals ik in de introductie al zei, heeft BUX geen web-versie van hun applicatie, maar beheer je je beleggingen enkel vanuit een mobiele app.  De app is super eenvoudig om te gebruiken. Je maakt geld over naar jouw eigen bankaccount en vervolgens kun je al met één knop een aandeel kopen. De app bevat weinig poespas en is echt gericht op gebruiksgemak.

Daar tegenover staat dat er weinig tot geen tools in de app zitten om uitgebreide analyses te maken. Wat vindt je er wel? Je eigen portfolio. En net zoals bij Degiro, kun je aandelen in je “watch-list” zetten (bij Degiro heten dit je “Favorieten”). Ook kun je de Stijgers & Dalers van het moment bekijken, aandelen zoeken op basis van categorieën, bijv. Automotive, Communication, Energy, Finance en je hebt een inbox waarin je je notificaties terugvindt.

Wat kost beleggen bij BUX Zero?

Je kunt bij BUX Zero op dit moment nog steeds commissievrij beleggen. Echter, vanaf 13 juli 2020  is er wel iets veranderd. Er zijn namelijk 3 soorten orders geïntroduceerd:

  • Marktorder: je order wordt direct uitgevoerd tegen de prijs van dat moment
  • Limietorder: je order wordt uitgevoerd tegen een vooraf door jou bepaalde prijs
  • Zero Order: BUX voert je order aan het eind van de handelsdag uit.

De eerste twee soorten orders kennen we ook van andere partijen zoals Binck Bank en Degiro. De Zero Order is uniek voor BUX Zero. Een consequentie van de Zero Order kan zijn dat de prijs van het aandeel aan het eind van de dag anders is dan op het moment dat je besluit dat je deze wilt aankopen. Dit kan zowel positief als negatief voor jezelf uitpakken.

Hoe is de klantenservice van BUX Zero?

Ogenschijnlijk is BUX Zero zo gemakkelijk dat je geen klantenservice nodig hebt. De volledige aanmelding, het scannen van je ID en het verifiëren van je gegevens gaat via de app. Geen papierwerk, extra rekeningen of lange wachttijden meer. Wel kun je nieuwe “wens”-aandelen en ETFs aandragen voor hun selectie via de app. Daarnaast is er een online Support Center beschikbaar waarop ook een Support e-mailadres wordt vermeld. Of ze snel reageren heb ik niet getest, maar dat ze hun e-mailadres er direct opzetten getuigd wel van toewijding en lef.

Conclusie over mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero

Als je het graag simpel wilt houden, snel overwhelmed raakt vanwege al die ingewikkelde informatie die je normaal bij brokers krijgt en graag zelf via een gebruiksvriendelijke app op je mobiel met beleggen wilt beginnen of je portfolio wilt uitbreiden, dan is BUX Zero dé rekening voor jou. Let er dan wel op dat je dus niet áltijd commissievrij belegd en dat je niet elk aandeel kunt kiezen.

Naar aanleiding van mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero zou BUX Zero afraden als je – zeker in het begin – graag wat meer support en sturing wilt, zij het door een expert, zij het door middel van cijfers, artikelen en grafiekjes. Je kunt je geld niet door BUX laten beleggen en ze helpen je in principe ook niet om te bepalen wat goed en wat slecht voor je is, dus if you screw it up, you screw it up. Enige kalmte is dus wel vereist. Probeer je graag zelf dingen uit en geloof je in learning by doing, dan is BUX Zero helemaal OK. We weten immers allemaal: je komt nu eenmaal het verste, als je uit je comfort zone durft te stappen 😉

Lees hier alle reviews van verschillende brokers, van BinckBank, Degiro tot Semmie en Peaks.

Meer support?

Zoek je voor je eerste stappen op de beurs meer kennis en houvast? Dan raad ik altijd aan om je te verdiepen in deze enorm leuke materie, want dat is het dames! Schrijf je bijvoorbeeld in voor het gratis stappenplan van fire for women, lees het boek of sluit je gratis aan bij de FIRE community!