Ladies ladies, het einde van het jaar nadert, en dat betekent maar 1 ding (oké, oké, het betekent a lot more, maar in het kader van ‘slimme geld bewuste dames’ betekent het vooral waar we het nu over gaan hebben): je pensioengat aanvullen. Say what?! Ja, gaan we het zo over hebben. Maar dit is wel even iets waar je nu scherp op moet zijn, net als dat je het einde van het jaar ongetwijfeld je zorgverzekering uitzoekt, misschien overstapt op een andere energieleverancier en überhaupt je financiële situatie onder de loep neemt. Dus, in dit kader: ga je pensioengat en jaarruimte berekenen. En neem actie. Is je future granny blij mee.

Vertel eens, hoe werkt pensioenbeleggen?

Als het aankomt op je pensioen kent Nederland 3 pijlers:

  1. AOW pensioen. Dit is ons mooie sociale stelsel, en wij krijgen allemaal AOW.
  2. Collectief pensioen. Dit is het pensioen wat je opbouwt als je in loondienst bent.
  3. Aanvullend pensioen. Dit is wat je zelf kan doen en waarmee je je pensioengat kan dichten.

Waarom pensioenbeleggen versus pensioensparen?

Simpel, vanwege het zogenaamde compound interest effect. Omdat je met beleggen een gemiddeld rendement kan maken van 8% versus op sparen tegenwoordig 0%, heb je uiteindelijk minder inleg nodig om tot hetzelfde eindbedrag te komen. Dit is überhaupt de hele truc van beleggen, en dus ook van pensioenbeleggen.

Pensioenbeleggen bij Brand New Day

Ik beleg zelf mijn aanvullend pensioen bij Brand New Day. Er zijn andere partijen waar je ook kan pensioenbeleggen, zoals grote banken of een partij als Bright. Zelf kies ik voor pensioenbeleggen bij Brand New Day want ik vind hen veruit de beste. Waarom?

  • Je kan op de procent nauwkeurig beleggen in fondsen naar keuze. Bij andere partijen kun je vaak alleen een ‘hoog over’ verdeling maken als het aankomt op risico profiel, maar bij Brand New Day kun je veel gerichter je fondsen selecteren. Ik heb overigens voor een ‘offensieve’ fondsverdeling gekozen. Dare devil die ik ben 😉
  • Grootbanken brengen vaak hoge kosten met zich mee, Brand New Day heeft ook voor hun pensioen product zeer lage kosten.
  • Service: hulp anytime, anyday. Dit vind ik zo belangrijk! Toen ik mijn pensioenrekening wilde openen belde Michiel van Brand New Day mij op, en hij heeft anderhalf uur (!!) de tijd genomen om al mijn vragen te beantwoorden en mij te helpen met het openen en inrichten van mijn rekening. Mijn ultieme tip als jij ook wilt gaan pensioenbeleggen: skip met het lezen van dit artikel, en bel Brand New Day gewoon. Shortcut naar slim pensioenbeleggen 😉

Say no more, ik zie dit ook wel zitten! Ik open ook  een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day en ga dit pensioenvarkentje wassen.

Pensioengat?

De overheid heeft de stelregel dat ons pensioen de hoogte van 70% van ons gemiddelde inkomen moet zijn. De meeste mensen bouwen echter maar 40%/50% op. Dat betekent dat als jij niet meer werkt, je pensioen ontvangt wat de helft minder is dan je gemiddeld hebt verdiend in je leven. Dat is een forse stap terug! Aanvullen dus, dat pensioen. En dat kun je zelf doen, of je nou in loondienst bent of ZZP’er. De stelregel is dan om lekker riante doekoe’s te ontvangen als je een dame op leeftijd bent is om zo’n €400.000 belegd te hebben in je pensioenrekening.

Let op! Pensioenbeleggen betekent dus, it’s in the name darlings, dat je je geld belegt! Ga hier uit van een gemiddelde van 8% rendement per jaar. Dat betekent dus dat je eindvermogen 4 ton moet zijn, je inleg is dan lager. Hoeveel je moet inleggen? Dat bereken je makkelijk hier.

Jaarruimte

Om je pensioen aan te vullen, om in de toekomst dus niet zo’n harde terugval in inkomen te ervaren, kun je elk jaar een maximaal bedrag in pijler 3 inleggen. Ja, hier zit een maximum aan, en dit heeft te maken met onze vrienden van de Belastingdienst. Dit zit als volgt: als je gaat pensioenbeleggen helpt de overheid jou door dit fiscaal heel aantrekkelijk te maken. Het geld dat je op je pensioenrekening stort, krijg je voor een flink deel weer terug van de Belastingdienst. Dat werkt ongeveer hetzelfde als met de hypotheekrente. Over het pensioeninkomen later betaal je (hopelijk een fors lagere) inkomstenbelasting.

Elk jaar kun je via een makkelijke tool (zie hier) uitrekenen hoeveel extra jaarruimte jij hebt, hoeveel geld je kan inleggen op je pensioenberekening en waar je dus een fijn fisciaal voordeel uithaalt. Ik kies er zelf voor om elke maand €100 over te boeken naar mijn pensioenbeleggingsrekening, en aan het einde van het jaar mijn resterende jaarruimte over te boeken. Hoe jij dit wilt doen is geheel aan jou, flexibel dus.

Reserveringsruimte

Nog zo’n term. Vergeet hem snel. Uiteraard nadat je er wel iets slims mee hebt gedaan! Afijn, wat nu als je al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit je jaarruimte hebt benut? Kan zomaar zo zijn. Dat is zonde. Maar de Belastingdienst is in dit geval gelukkig de beroerdste niet. Je kunt namelijk nog profiteren van je jaarruimte van de afgelopen 7 (!) jaar. Deze optelsom van jaarruimte heet je reserveringsruimte. Als je dus in het verleden te weinig pensioen opbouwde, kun je dat (deels) heel voordelig rechtzetten door je reserveringsruimte te gebruiken.

Get started!

Dus dames, reken uit dat pensioengat, bekijk wat je vrije jaarruimte is en als je de middelen hebt beleg dit geld als een razende op je pensioenbeleggingsrekening. Uiteraard moet je daarvoor nog wel een paar dingen doen, nothing comes easy, behalve de kilo’s op mijn heupen na 3 maanden wonen in Rome: je jaarruimte (van de afgelopen zeven jaar) berekenen, een speciaal daarvoor bestemde rekening openen, geld storten en het geld tijdens je volgende belastingaangifte terugvragen. Geen zin in die rompslomp (I feel you), maar wel in belastingvoordeel? Dan is mijn laatste tip als volgt: bel Brand New Day. En doe alsof je neus bloedt en je geen idee hebt. Dan helpen zij je met de rekening en alles berekenen. #tipvanpuck

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie