Hi mooi mens! Als je wilt gaan beleggen zijn er behoorlijk wat brokers waar je uit kan kiezen. Maar wat is nou het verschil tussen de verschillende partijen? Welke kosten hanteren ze en welke voorwaarden zijn van toepassing?  Er zijn nog veel meer partijen via wie jij kan beleggen. Ik focus me op partijen waar ik zelf een goede ervaring mee heb en waarvan ik denk dat ze beginner-proof zijn. Beleggen moet makkelijk en toegankelijk zijn, en deze partijen maken dat mogelijk. Via elke partij geldt uiteraard dat beleggen risico met zich meebrengt. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Beleg dus niet met geld dat je niet kan missen. I cannot stress this enough: huur/hypotheek en een warm maaltje first, beleggen second!

Bij de partijen die ik noem kun je een gratis rekening openen.

Peaks

Mijn aanrader voor als je voor het eerst gaat beleggen. Via Peaks kun je beleggen met je wisselgeld wat het heel laagdrempelig maakt omdat dit om kleine bedragen gaat. De kosten bij Peaks zijn in verhouding mwa-mwa maar desondanks is dit een hele fijne manier om eens af te tasten, just a toe in the water, voordat je over gaat tot het serieuzere, grotere werk. Ik beleg sinds juni 2019 bij Peaks en op het moment dat ik dit artikel schrijf ( december 2019) heb ik door middel van het beleggen van mijn wisselgeld plus elke week €10 extra inleg al ruim €1000 bij elkaar gesprokkeld. Ik adviseer dus om Peaks eens te proberen om kennis te maken met beleggen. Als je een beetje feeling hebt met hoe de beursen werken en koersen kunnen stijgen en dalen (en je ondanks dat lekker blijft slapen) dan zou ik over gaan op beleggen via Degiro, Brand New Day of Flatex.

Wat kost Peaks?

De kosten bij Peaks zijn een euro per maand (eerste maanden gratis) en als je vermogen boven de €2500 uitkomt betaal je 0,5% over je belegde vermogen per jaar.

Lees hier over mijn ervaring met Peaks en hoe je zelf kan starten met deze app.

Brand new day

Brand New Day, ach ja, deze naam heb ik al zo vaak laten vallen. Dé partij voor luie beleggers, zoals ik. Brand New Day is overigens geen online broker (waar je zelf kan handelen in beleggingsproducten) maar een bank. Een pensioen- en beleggingsbank. Elke maand maak ik automatisch geld over naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day, en conform mijn zelfgekozen portfolio, beleggen zij mijn geld. Ze hebben geen app, maar verder vind ik de website erg intuïtief en overzichtelijk. De service is ook top notch en ze zijn transparant. Als jij Peaks hebt uitgespeeld en je wilt de volgende stap nemen met betrekking tot je beleggingen dan zou ik Brand New Day aanraden. Brand New Day heeft op moment van schrijven al 300.000 tevreden klanten, en terecht.

Lees hier over mijn ervaring bij Brand New Day en hoe je – aan de hand van plaatjes – zelf kan beleggen via Brand New Day!

Wat kost Brand New Day?

Bij Brand New Day betaal je hoofdzakelijk fondsbeheerkosten. Deze variëren van 0,50 tot 0,70% over het belegde vermogen. De standaardfondsen kosten 0,59% over je belegde vermogen per jaar. Daarnaast betaal je telkens 0,50% over elke geldstorting. Andere kosten rekent Brand New Day niet. De totale kosten liggen gemiddeld tussen 0,62 en 0,78% per jaar. Dat is voor een online bank en – broker erg laag!

Meld je hier aan bij Brand New Day. Een rekening is in een split second geopend en bovendien helemaal gratis!

Degiro

Als je al wat geoefend hebt en een beetje gewend bent aan beleggen middels Peaks en Brand New Day, dan is Degiro een mooie volgende stap. Een online broker met een erg fijne app, zeer lage kosten en toegang tot vrijwel alle ETF’s en aandelen in de wereld. Bij Degiro zijn er wel een aantal zaken waar ik je op wil attenderen, zoals de kernselectie. Bij elke transactie betaal je over het algemeen geld (hey, deze partijen moeten ook ergens hun centen verdienen!), maar als je bij Degiro belegt in een ETF uit hun kernselectie dan betaal je geen transactiekosten. Check deze link voor de voorwaarden.

Lees hier wat mijn ervaring is met beleggen bij Degiro en lees hier hoe je zelf kan starten met beleggen bij Degiro.

Wat kost Degiro?

Degiro kan lage transactiekosten bieden dankzij een zelf ontwikkeld systeem. Met dit handelsplatform is het mogelijk om wereldwijd te beleggen op de belangrijkste beurzen en in alle beleggingsproducten. Zowel voor doorgewinterde beurs goeroe’s als voor ons, cq mij, beginnende en luie beleggers. Ruim 400.000 beleggers handelen al via deze broker, en dat is niet voor niets! De kosten die Degiro hanteert zijn transactiekosten. Je betaalt per transactie onder de €1000 een kleine €2. Voor transacties boven de €5000 betaal je €3,90. De minimale inleg is €1, maarja, welke gek gaat nou €1 inleggen wanneer je €2 per transactie betaalt!? Ik niet. Degiro rekent ook €2,50 kosten per jaar voor de beurs waarop je handelt. Ik zelf handel op de Euronext beurs en betaal dus €2,50 per jaar. Als je handelt op een andere beurs in een andere valuta dan betaal je ook 0,1% voor het omzetten van je euro’s in een andere munteenheid.

Meld je hier aan bij Degiro. Een rekening openen is in enkele seconden gepiept (en gratis, tuurlijk) en je kan beginnen met beleggen!

Flatex

Flatex is vergelijkbaar met Degiro. Ik zou adviseren eerst Peaks en Brand New Day te proberen, en daarna ook een rekening te openen bij Degiro of Flatex. Flatex is een Duitse online broker die onder de tarieven van alle andere brokers duikt. Op dit platform kun je meer dan 10.000 effecten verhandelen. Flatex is sinds 2019 actief in Nederland. In Duitsland handelt één op de vier beleggers al via dit platform. De reden dat Flatex mijn aandacht trok is omdat ze geen transactiekosten hanteren. “Tja, die €2,38 die Degiro hanteert, is te overzien toch?”, hoor ik je denken. Maar als jij met kleine bedragen wilt beleggen, en bij elke transactie geld moet betalen, dan kan dit zomaar flink drukken op je rendement.

Wat kost Flatex?

Ik ben zelf altijd sceptisch als een instelling, zeker een financiele instelling, zegt gratis te zijn. Ik bedoel: voor niets komt de zon op. Niemand werk gratis. Dus ik zocht uit waar Flatex dan zelf haar geld mee verdient en de conclusie is als volgt: ‘Flatex krijgt een vergoeding van de fondsen die het aanbiedt. Deze beurs verdient aan het verschil tussen de bied- en de laatprijs, de zogenaamde spread. Dit zijn de prijzen waarvoor je een product kan kopen en waarvoor je een product wil verkopen. De enige kosten die beleggers wel moeten betalen, zijn kosten van derden. Denk daarbij aan buitenlandse belastingen. Ook de kosten voor fondsbeheerders betaal je als belegger zelf. Deze zijn in de koers van het fonds verrekend.’ Afijn, dat klinkt goed! Het is bovendien ook zo dat ze een Nederlandstalige service desk hebben, wel zo prettig.

Meld je hier aan bij Flatex. Een rekening openen is gratis. Het enige wat nodig is, is je ID en een eerste storting naar de beleggingsrekening.

Conclusie

Als je echt een uber beginner bent, zou ik eerst Peaks eens proberen. Beetje spelen, beetje pielen. Als je voelt dat je klaar bent voor het serieuze werk, zou ik gaan voor Brand New Day. Lage kosten en de mogelijkheid tot maandelijks een periodieke inleg – waarna het Brand New Day team jouw geld voor je belegt, conform het door jouzelf gekozen portfolio – maken Brand New Day een fijne partij om als beginnende belegger mee samen te werken. Als je dit een tijdje doet, en/of je wil graag in specifieke aandelen of ETF’s beleggen zou ik een rekening openen bij Degiro of Flatex. Beide partijen zijn goed. Flatex is goedkoper, maar ik vind persoonlijk Degiro intuïtiever en overzichtelijker. Kijk vooral wat bij jou past.

Succes!

In dit artikel staan affiliate links, dat betekent dat als jij je aanmeldt bij een van genoemde partijen via fire for women, ik een beetje commissie ontvang over jouw aanmelding. Maar, pinky promise, ik promoot alleen partijen waar ik zelf ook gebruik van maak en fan van ben!