Hello ladies! Er wordt op Fire for Women vaak gesproken over online brokers. DEGIRO, Peaks, Bux, Semmie, Binck Bank; ze kwamen allemaal al voorbij. Veel van deze namen zijn vrij nieuw. Er gebeurt veel op financieel vlak in Nederland en er worden met enige regelmaat nieuwe apps ontwikkeld. Een van de oudere Nederlandse online brokers voor beleggingen, die ook een goede optie voor je kan zijn, zowel als beginnend als ervaren belegger, is Robeco. Robeco, wat staat voor Rotterdamsch Beleggings Consortium, is al zo’n 90 jaar volledig gespecialiseerd in beleggen. Robeco wil (online) beleggen mogelijk maken voor iedereen, voor jong en oud, voor grote en kleine klanten. Lees hier mijn ervaring met beleggen bij Robeco.

Fondsbeleggen

Bij Robeco beleg je niet in individuele aandelen, maar enkel in fondsen. Fondsen die de fondsmanagers van Robeco zelf samenstellen en beheren. Ze bieden verschillende soorten beleggingsrekeningen aan, waarvan vandaag de Robeco ONE en de Robeco PLUS-rekeningen worden besproken. Naast deze 2 rekeningen bieden ze nog Robeco KIDS aan, een rekening waarbij je voor je kind kunt beleggen, en Robeco LIFE, een rekening waarmee je kunt pensioenbeleggen.

Bereken met deze tool wat je over 30 jaar hebt als je vandaag nog begint met beleggen bij Robeco ONE.

Allereerst, wat is precies het verschil tussen Robeco ONE & Robeco PLUS?

Een kort overzicht:

  Robeco ONE Robeco PLUS
Makkelijk om rekening te openen? Ja Ja
Wachtrij voor openen rekening? Nee Nee
Gericht op korte of lange termijn beleggen? Lange termijn Lange termijn
Voor beleggen in individuele aandelen? Nee Nee
Voor startende beleggers? Ja Nee
Zelf fondsen kiezen? Nee Ja
Dividendfondsen aanwezig? Nee Ja
Goede online klantenservice? Ja Ja
Kan ik mijn inleg en rendement opnemen wanneer ik wil? Ja Ja
Minimaal inlegbedrag voor stortingen? 1 euro 1 euro
Minimaal inlegbedrag voor het instellen van het maandelijks incasso? 50 euro 50 euro
Eenmalige storting mogelijk? Ja, via iDeal Ja, via iDeal
Risicoprofiel? Er zijn 4 risicoprofielen:

–        Defensief

–        Neutraal

–        Offensief

–        Duurzaam

Hangt volledig af van de fondsen die je koopt (Risiconiveau wordt vermeld op de website van Robeco)
Kosten? Robeco rekent vaste dienstverleningskosten (tot €100.000 0,56% per jaar en vanaf €100.000 0,4% per jaar)  + een % van de inleg afh. van je risicoprofiel:

–        Defensief: 0,65%

–        Neutraal:  0,73%

–        Offensief: 0,81%

–        Duurzaam: 0,77%

De (vaste) dienstverleningskosten voor een Robeco PLUS-rekening zijn als volgt:

–        Tot €25.000 is dat 0,36%

–        Tussen €25.000 en €50.000 is dat 0,24%

–        Vanaf €50.000 is het 0,16%

Daarnaast betaal je jaarlijks specifieke fondskosten. Welke fondskosten gelden voor het fonds van jouw keuze, staat vermeld op de website van Robeco.

Rendement? Gemiddeld rendement sinds start:

–        Defensief: 3,9%

–        Neutraal: 4,8%

–        Offensief: 5,9%

–        Duurzaam: 4,3%

Hangt volledig af van de fondsen die je koopt;  Robeco Global Consumer Trends F EUR is op dit moment het best presterende fonds met een rendement van 19,78% over 3 jaar; Robeco European High Yield Bonds FH EUR is het fonds met op dit moment het laagste rendement (2,05% over 3 jaar)*
Rente op tegen-/spaarrekening (Roparco)? Ja, zij het nu minimaal. Ja, zij het nu minimaal.

*Gebaseerd op data van 19-08-2020.

Robeco ONE in detail

Robeco ONE is beleggen zonder omkijken. Het is de ideale rekening als je laagdrempelig wilt starten met beleggen én belegt voor de lange(re) termijn. Waarom? Je hebt binnen no time een rekening geopend, je hoeft alleen aan te geven hoeveel risico je bereid bent te lopen, een maandelijkse inleg in te stellen of een eenmalige storting te doen en Robeco doet de rest. Dat betekent ook dat de fondsmanagers van Robeco beslissen hoe je portefeuille verdeeld wordt. Daar heb je bij Robeco ONE zelf geen invloed op.

Er zijn zoals gezegd 4 risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief & Duurzaam. Je kunt één van deze risicoprofielen selecteren of een verdeling maken van meerdere (bijv. 40% neutraal, 40% offensief en 20% duurzaam). Het geld dat je stort maar niet belegt, wordt automatisch op een spaarrekening genaamd Roparco geparkeerd. Hierover ontvang je rente, al is deze net als bij andere spaarrekeningen op dit moment erg laag. Een nadeel van Robeco ONE is dat je geen dividend uitgekeerd krijgt. Het gaat dus echt om lange termijnvermogen opbouwen, niet om nú passieve inkomsten te creëren.

Robeco ONE belegt via een actief beleggingsbeleid en richt zich op waardegroei op de lange termijn. In de fondsen wordt een optimale verdeling tussen aandelen, obligaties en liquiditeiten nagestreefd. In beperkte mate kan jouw beheerder beleggen in vastgoedfondsen en grondstoffenfondsen. Robeco ONE belegt onderliggend in andere beleggingsfondsen van Robeco en is hierdoor een zogenoemd fund-of-funds.

Waarom is Robeco ONE geschikt voor lange termijnbeleggen? Omdat je doordat je automatisch maandelijks geld inlegt, “vergeet” je dat je dat geld had en ben je aan het bouwen aan je vermogen zonder dat je het doorhebt. En geloof me, over 30 jaar ben je daar heel erg blij mee!

Wil je tussendoor een eenmalige storting doen? Dat kan ook, via iDeal. Bij de storting wordt je vooraf al gevraagd hoe je het geld wilt verdelen. Robeco voert dat dat automatisch voor je uit zodra het geld op de rekening staat. Zowel van de overboeking als van de uitvoering van je opdracht krijg je bevestigingsmails. Het af en toe inchecken op je account wordt heel makkelijk gemaakt via de gratis app op je telefoon. Ook het beheren van je account, het veranderen van je risicoprofiel en het eventueel verhogen van je inzet is erg makkelijk, dit kun je allemaal doen via je accountinstellingen. Alle wijzigingen die je maakt zijn zonder extra kosten. Ook als je wilt stoppen met beleggen zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Oftewel, je hoeft (nog) geen verstand te hebben van beleggen om tóch te beginnen met beleggen. Je zult zien, gaandeweg krijg je steeds meer inzicht in hoe het precies werkt. Robeco biedt naast de vele grafieken en overzichten in je account, veel informatie op hun website over de fondsen die ze beheren en ze delen interessante artikelen over bewegingen in de markt.

Op de website van Robeco vind je een tool waarmee je berekent hoe inleg, looptijd en rendement van invloed zijn op het eindkapitaal. Een voorbeeldje: als je op je 30e een rekening open en 30 jaar lang elke maand 50 euro inleg en uitga van een gemiddelde van 6% rendement per jaar, heb je op jouw 60e een vermogen bij elkaar belegd van € 48.726,- (Waarvan pure inleg: € 18.000,- ). Je zit nergens aan vast: het vermogen is vrij opneembaar. Je maandelijkse inleg aanpassen kan ook altijd. Robeco is bovendien duidelijk over de kosten en zijn behaalde rendementen.

Kosten Robeco ONE

Robeco krijgt zoals je gezien hebt in het overzicht een bepaald percentage van jouw inleg. Dit percentage is afhankelijk van jouw gekozen risicoprofiel(en). Daarnaast betaal je jaarlijks een percentage aan dienstverleningskosten. Voor online transacties (waaronder het maandelijks incasso) worden geen extra kosten gerekend. Enkel bij telefonische transacties geldt een percentage kosten van 0,35%.

Robeco PLUS in detail

Bij Robeco PLUS kies je (al dan niet met hulp van Robeco) zelf de fondsen waarin je wilt beleggen. Je stelt dus zelf een portefeuille samen bestaande uit Robeco-fondsen. Er zijn bij Robeco aandelenfondsen, obligatiefondsen en zogeheten mixfondsen. Robeco biedt verschillende tools om je te ondersteunen bij het selecteren van jouw fondsen, zoals de keuzehulp. Ook kun je fondsen vergelijken in de fondsselector. Filter op de grootte van het fonds, of dividend uitbetaald wordt, op het soort fonds, op de Morningstar-rating of op de geografische verdeling van het fonds en stel je eigen droomportefeuille samen. Hierbij geldt: denk aan spreiding. Omdat je bij Robeco PLUS actief kunt selecteren op fondsen die dividend uitkeren, kun je met deze rekening wel passieve inkomsten creëren en gebruik maken van het compound interest (=het 8e wereldwonder) Ook bij Robeco PLUS kun je kiezen voor maandbeleggen of voor een eenmalige storting.

Kosten Robeco PLUS

Voor Robeco PLUS betaal je jaarlijks vaste dienstverleningskosten en specifieke fondskosten. De kosten zijn dus sterk afhankelijk van de lopende fondskosten van de fondsen die je selecteert. Een voorbeeldje: de lopende (=jaarlijkse) fondskosten van het Robeco Global Consumer Trends F EUR fonds zijn 0,96%. Beleg je dus in dit fonds voor €500 euro, dan betaal je dat jaar dus €4,80 aan kosten aan Robeco. Het is dus belangrijk dat je meer dan €4,80 aan rendement behaalt op dit fonds, zodat je de kosten eruit hebt. Denk hier dus aan als je een fonds selecteert.

Tot slot wordt er bij Robeco PLUS wel een percentage gerekend voor het maken van online transacties: 0,20%. Dit is 0,35% voor telefonische transacties.

App vs. website

Bij Robeco kun je je beleggingen zowel vanaf de website als vanuit de app beheren. De app is in principe een prima app; absoluut handig om regelmatig even in te checken en te kijken hoe het ermee staat. De app ook gebruiken om echte wijzigingen door te voeren of nieuwe fondsen aan te kopen? Nee. Daarvoor is de website beter geschikt, dat gaat nu eenmaal een stuk makkelijker. Een ander nadeel van de app is dat de grafiekjes niet altijd werken, soms crasht de app als je van het ene grafiekje naar het andere grafiekje probeert te scrollen.

Conclusie

Mijn ervaring met beleggen bij Robeco is positief. Robeco is een betrouwbare online broker, met veel expertise en een goede klantenservice, die je op weg kan helpen als je nog niet zo bekend bent met beleggen, maar in it bent voor de long run. Het ideale instapmoment voor een Robeco ONE of Robeco PLUS rekening is als je jong bent. Dus ben je onder de 30 en heb je maandelijks best 50euro over? Dan is het van harte aan te raden om een Robeco ONE-rekening te openen, die 50 euro maandelijks te storten en het geld te vergeten tot je toe bent aan je pensioen. Heb je wat meer ervaring en durf je zelf meer controle te nemen? Ga dan voor de Robeco PLUS-rekening. Hoe dan ook, your older self will thank you later.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie