Hi moneymaking darlings! Omdat ik graag practice wat ik preach, beleg ik zelf ook veel. Al tijden beleg ik in met name ETF’s en recent heb ik een tweede huis gekocht als belegging. Ik ben groot voorstander van zogenaamde spreiding van je beleggingsportfolio, want beleggen doe ik om over lange termijn geld te verdienen, ook als ik af en toe op het verkeerde paard wed. Recent heb ik een appartement verkocht voor de verhuur. Lees in dit artikel mee met mijn eerste stappen in de vastgoedbeleggingsmarkt!

De voorbereiding

De wens voor een vastgoedbelegging is vorig jaar ontstaan. Na enkele sad life events begon ik heel anders naar mijn financiën te kijken. Waar ik eerder hard werkte en elke verdiende euro net zo hard weer uitgaf (‘ik heb er immers zo hard voor gewerkt’, hield ik mezelf voor) besefte ik dat ‘treat yourself’ niet ligt in het uitgeven van geld, maar in het slim omgaan met geld!

Ik wilde dat geld vóór mij ging werken, in plaats van andersom. Ik wilde iets bedenken om niet meer mijn schaarse tijd te hoeven verruilen voor geld. Ik wilde een systeem voor mezelf creëren waarbij ik investeringen deed die mij uiteindelijk, zonder daar tijd in te hoeven stoppen, automatisch geld zouden opleveren.

En 1 investering stak daar met kop en schouders bovenuit: vastgoed. Ik wilde dolgraag beleggen in vastgoed, een zogenaamde rental property, om een passieve inkomstenstroom te genereren.

Daarnaast geloof ik dat dit een waardevaste belegging is. Er zullen crises komen, de beurs zal crashen, en de economie zal ook weer in zwaar weer komen, maar ondanks dit alles: onze behoefte om te wonen zal altijd blijven.

Ervaringsdeskundigen

Al tijden was ik bezig met de voorbereiding. Het begon met vele gesprekken met mensen die ook beleggen in vastgoed. Ik wilde van ervaringsdeskundigen horen waar ik rekening mee moest houden en wat ik absoluut niet over het hoofd mocht zien. Ik leerde veel over hoe je je rendement kan berekenen, welke kosten (VVE, onderhoud, belasting) erbij komen kijken en waar je rekening mee moet houden als je een financiering aanvraagt bij de bank. Als je een 2ewoning wilt laten financieren door de bank dan hanteren ze andere regels dan voor je eigen woning. Het risico voor de bank is hoger (want dit is jouw tweede woning, en wat als je een tijdje geen huurders hebt? Dan moet je de lasten wel zelf kunnen dragen) en daarom willen ze een tweede woning niet 100% financieren. Ga ervan uit dat je voor een tweede woning ongeveer 30% eigen geld moet inbrengen. Ik heb een appartement van €210.000 gekocht en moest hiervoor dus zeker €60.000 eigen geld inbrengen.

Rekenen als een bezetene

Vele avonden zat ik te rekenen: wat voor een rendement kan ik verwachten bij welke bedragen? Je inkomsten zijn vrij simpel, namelijk de huuropbrengsten en opbouw van vermogen, maar de kosten zijn wat complexer en verschillen per woning. Ik heb bewust gekozen een appartement te kopen in plaats van een woonhuis, omdat vele onderhoudswerkzaamheden voor de VVE zijn. Desondanks is het wel verstandig om elke maand geld te reserveren voor onderhoud. Met de huurprijs (rond de €1200) die ik kan vragen voor dit appartement (min de kosten) verwacht ik een rendement van 6% op eigen vermogen.

De verhuur-guru

Toen ik het rationele aspect veelvuldig had doordacht en doorgerekend, besloot ik ervoor te gaan. Ik plande een afspraak met een verhuurmakelaar in om een goed gevoel te krijgen bij de huizenmarkt in de stad waar ik een appartement wilde kopen. Hij kon mij precies vertellen in welke wijk ik welke huurprijs kan vragen en wat de wensen van huurders zijn. Ik had een deal met hem dat telkens als ik een huis op funda zag, ik hem dat appte en hij mij vertelde hoeveel huur ik zou kunnen vragen.

Gut feeling

Er stonden enkele interessante appartementen te koop en ik plande hier bezichtigingen in. Het eerste appartement waar ik ging kijken, was meteen het appartement dat ik wilde hebben. Net als met je eigen woning, wilde ik ook hier een goed gevoel hebben. Niet alleen ratio dus, maar ook gut feeling. Ik ging er kijken en werd blij van de groene omgeving, de grootte, de lichtinval, de mooie houten vloer.

Hand op je hart

Na de bezichtiging begon ik opnieuw met rekenen, want in deze markt zou ik boven de vraagprijs moeten bieden wilde ik het bemachtigen. Maar hoeveel kon ik boven de vraagprijs bieden? De hele week had ik een hotline met mijn financieel adviseur. De bezichtiging was op een maandag, en als ik het appartement wilde hebben moest ik uiterlijk vrijdag vóór 12 uur een bod uitbrengen. Op donderdagavond zei ik tegen mezelf: als ik morgen wakker word, leg ik mijn hand op mijn hart, en dan weet ik het. En vrijdag ochtend werd ik wakker, legde mijn hand op mijn hart, en het sprak luid en duidelijk: ja!

Onderhandelen it is!

Ondertussen had ik ook contact opgenomen met mijn aankoopmakelaar, dames die ik nog goed kende van de aankoop van mijn eigen huis. Zij hebben vervolgens de hele ochtend heen en weer gebeld met de verkopende makelaar om te onderhandelen.

Om 13 uur kwam het verlossende telefoontje: gefeliciteerd, je hebt het!

Happy real estate lady

Ik ben enorm blij met deze belegging. Ik vind vastgoed een solide belegging. Uiteraard brengt het ook risico’s met zich mee, welke je moet incalculeren. Wat doe je bijvoorbeeld als je een tijdje geen huurders hebt? Kun je dit zelf overbruggen? Daarnaast vraagt een tweede woning ook om een flinke smak eigen geld, dit moet je natuurlijk wel tot je beschikking hebben.

Wil je ook beleggen in vastgoed? Zorg dat je je goed voorbereid. Neem een goede financieel adviseur in arm, leg contacten met verhuur-, verkoop-, en aankoopmakelaars en lees je goed in. Wat voor mij uiteindelijk de ultieme eye-opener was in de dagen dat ik aan het dubben was of ik dit wel moest doen (ik bedoel: wat een smak eigen geld!) is een goede risicoanalyse: wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Hoe groot is het risico daadwerkelijk? In worst case scenario, hoeveel geld kan ik verliezen? Voor mij gold dat het grootste risico is dat ik wellicht af en toe geen huurders heb, en de hypotheek zelf moet betalen. En in het allerergste geval, moet ik het appartement verkopen. Ik vind deze risico’s dusdanig te overzien, maar dat is uiteraard persoonlijk. Maar: no guts, no glory ;-)!

Afgelopen week, 2 oktober, heb ik de sleutels gekregen. Op dit moment ben ik volop aan het klussen en vervolgens ga ik samen met de verhuurmakelaar goede huurders zoeken. Volg mijn verdere stappen als beginnende vastgoedbelegger hier op fireforwomen.com.

Via de stories op Instagram van Fire For Women kun je de klus avonturen volgen.

Houd fireforwomen.com in de gaten want er komen komende weken artikelen live waarin ik dieper in ga op alle spelregels rondom beleggen in vastgoed.

Expertise, advies en een betrouwbaar netwerk zijn cruciaal als het aankomt op beleggen in vastgoed. Download hier de contact gegevens van mijn netwerk in vastgoed!

4 reacties

 • Brenda schreef:

  Hee Puck,

  Tof zeg, ik zit hier ook over na te denken, fijn om te lezen hoe je dit hebt aangepakt.
  Hoe kijk je aan tegen de plannen van de vermogensrendementsheffing, zie bijv https://www.geldnerd.nl/belastingplannen-box-3/. Dat maakt mij namelijk aan het twijfelen.

  Groet,
  Brenda

  • Puck schreef:

   Hey Brenda, dank voor je leuke berichtje! Vwb de vermogensrendementheffing die is aangekondigd: ik denk dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als dat ie wordt opgediend. Het zijn plannen, maar de echte berekening en het daadwerkelijke beleid moet nog volgen. Dus ik wacht het even af 🙂 Groetjes Puck

 • Robijn schreef:

  Hai Puck,
  Leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt!
  Ik ben benieuwd hoe je aan de 6% rendement komt.

  Groetjes!

  • Puck schreef:

   Hi Robijn! Dank voor je berichtje. Ik reken rendement uit op eigen vermogen. Dus het vermogen (aflossing hypotheek plus netto kasstroom) dat ik maak op het geld dat ik er in heb geïnvesteerd. Ik zit eraan te denken om een rekensom te maken en te delen, zodat ieder dit kan gebruiken om zelf te gaan rekenen en puzzelen. To be continued! Groetjes Puck

Geef een reactie