Hallo mooie mensen! Het jaar is begonnen. 2020. Ik voel dat dit een bijzonder jaar gaat worden, of beter gezegd: ik ga het een bijzonder jaar máken. 2019 is het jaar dat ik zelf begon met beleggen en fire for women lanceerde. Ik begon met een inleg van 10 euro en gaandeweg leerde ik steeds meer over beleggen (and still learning). Deze lessen wilde ik delen met jou, en tadaa: fire for women was geboren. 2020 ga ik verder om deze community uit te breiden zodat ik zoveel mogelijk vrouwen kan helpen om financieel onafhankelijk te worden. Daarnaast bouw ik gestaag verder aan mijn beleggingen conform mijn strategie. Hoe die luidt? Lees mee.

Spreiding

Het spreiden van je centen over verschillende beleggingen is cruciaal om risico te minimaliseren. Want dames, we willen over lange termijn geld verdienen, ook als we af en toe op het verkeerde paard wedden. Je wil niet al je geld op dat mogelijk verliezende paard hebben gewed. Het is belangrijk te spreiden in tijd, type, markt, platform en sector.

Tijd

Als je elke maand geld belegt dan spreid je over periodes dat de beurzen hoog (voor 100 euro koop je minder, maar wel goede rendementen) en de beurzen laag (je koopt voor 100 euro meer, soort uitverkoop, maar minder goede rendementen) zijn. Zodoende profiteer je van af en toe flink rendement en af en toe in de uitverkoop producten kunnen aanschaffen.

Type

Aandelen, obligaties, vastgoed, goud, olie, bitcoin.

Markt

Europa, VS, wereld, Azie, emerging markets, developed markets.

Platform

Online broker, beleggingsfonds, bank, crowdfunding.

Sector

Healthcare, voeding, technologie, grondstoffen, etcetera.

Lees hier meer over het spreiden van je beleggingsportfolio.

Wat is de ideale spreiding?

Dit is discutabel, en iedereen met verstand van zaken die je dit vraagt zal een ander antwoord geven. Dit is tevens ook erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe oud ben je, wat is je reeds opgebouwde vermogen, wat is je privé situatie, wat voor een werk heb je, etcetera. Ook is het afhankelijk van de huidige marktsituatie. Op het moment dat de staatsrentes negatief zijn, wil je wellicht meer aandelen hebben dan obligaties. Maar wanneer er een crisis dreigt, wil je liever je geld veiligstellen en zijn obligaties weer interessanter.

Mijn ideale spreiding

Mijn ideale spreiding op dit moment is als volgt:

  • 40% vastgoed
  • 40% ETF’s (50/50 aandelen obligaties)
  • 10% cash
  • 5% bitcoin
  • 5% goud

Waarom is dit mijn ideale spreiding? Omdat vastgoed mij passieve inkomsten oplevert, omdat ETF’s lange termijn flink vermogen creëren (vastgoed tevens ook, maar van vastgoed profiteer ik al sneller van passieve inkomsten), omdat cash (ofwel spaargeld) lekker slaapt, omdat de bitcoin nog wel eens een snelle jongen zou kunnen zijn en omdat goud de veilige haven is als de financiële wereld echt in elkaar dondert.

Maar we weten allemaal dat de ideale wereld niet bestaat, en de ideale ‘asset allocation’ (chique term voor hoe je je geld verspreid hebt) ook niet. Althans, niet in mijn geval.

Mijn huidige situatie

Op dit moment heb ik vooral veel geld in vastgoed zitten. Ik heb nog maar een jaar actief aan het beleggen, en mijn vastgoed aankopen betekende in één klap veel geld investeren. Terwijl ik elke maand steady geld in ETF’s stop, was de vastgoed aankoop in een enkele muisklik een enorme investering. Ik heb op dit moment ook meer cash dan in mijn ‘ideale situatie’, maar jullie weten dat ik mijn baan heb opgezegd en ben begonnen met ondernemen, dus dan slaapt een spaarpotje wel even lekker 😉 In bitcoins heb ik enkele honderdjes belegd, een beetje spelen en prutsen om dit product beter te gaan begrijpen, en naast mijn sieraden heb ik niks in goud belegd.

En nu?

Ik ga steady door met beleggen en slimme geld keuzes maken. Net zoals afgelopen jaar. Elke maand stort ik geld naar mijn beleggingsrekening bij zowel Brand New Day als Degiro en mijn netto-inkomsten uit mijn vastgoedbelegging gebruik ik om de financiering af te lossen. Daarnaast ga ik dit jaar een tweede vastgoedbelegging kopen (ja, dat weet ik nu al, ik wil dit en ga linksom of rechtsom ervoor zorgen dat het gaat gebeuren). Ook wil ik meer werk maken van bitcoins en goud, daar ga ik me in Q3 en Q4 in verdiepen. Daarnaast is mijn onderneming Fire For Women ook een investering waar veel tijd en focus naar toe zal gaan.

En jij, wat is jouw plan en strategie voor dit jaar?

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie