Hello my dears! In augustus kocht ik mijn eerste vastgoedbelegging. In oktober kreeg ik de sleutels en heb ik een maand flink geklust, zodat het per november verhuurd kon worden. Flink klussen omdat het appartement dat ik heb gekocht om te gaan verhuren, niet instap klaar was. Er moest een nieuwe keuken en nieuwe badkamer in, plus een nieuwe vloer. Althans, dat vond ik zelf.

Ik hoefde geen nieuwe badkamer en keuken te plaatsen, maar dit zou wellicht wel de huurprijs gunstig beïnvloeden. Plus: in mijn hart wil ik naast lekker cashen ook mensen een fijn thuis bieden. Dus besloot ik wel te gaan klussen. Klussen in een rental property is echter aanzienlijk anders dan wanneer je je eigen woning zou opknappen. In dit artikel deel ik graag hoe mijn klus traject is verlopen, plus wat het me heeft gekost.

Lees hier mijn vastgoed rendement berekening

Andere ogen

Voordat ik mijn eerste vastgoedbelegging kocht heb ik hier veel over gepraat met mensen die ook beleggen in vastgoed. Op basis van welke criteria beslis je of een belegging een goede belegging is en met welke ogen moet je kijken naar vastgoed? Ik heb vele adviezen gekregen, en mijn eigen gut feeling toegepast.

Wat je mensen biedt

Bottom line is het zo dat je met een vastgoedbelegging – waarbij je een woning koopt voor de verhuur, er zijn natuurlijk meerdere soorten vastgoedbeleggingen – mensen woonruimte biedt. Muren, een dak en een vloer. Een kale woning. Indien alles in de woning naar behoren werkt – (warm)water stroomt, de wc trekt door en de douche doet het – ben je in principe klaar.

In mijn appartement zat echter een enorme jaren ’70 keuken en badkamer, dat was een treurige bedoening. Los van een houten vloer in de woonkamer, en tegels in de badkamer en keuken, lag er geen vloer. Mijn onderbuikgevoel zei me dat als ik het appartement zou opknappen, ik meer huur kon vragen. Dus toen ik mijn begroting maakte nam ik ook een bedrag op voor de verbouwing. €7000 had ik begroot voor een nieuwe badkamer, keuken, vloer, tegels en klusmateriaal. En warempel, dat lukte (op een haartje – euh €1000 – na)!

De keuken

Voordat ik de sleutels kreeg zat ik me dagenlang te vergapen aan prachtige keukens op Pinterest. Dit deed ik overigens ook voor de badkamer hoor. Ik besloot dat de keuken strak en modern moest zijn, zodat het voor veel mensen aantrekkelijk zou zijn. Na wat online onderzoek te doen besloot ik dat ik bij Ikea het beste zou slagen. Eenmaal in de Ikea kroop ik achter een computer om via een programma zelf je keuken samen te stellen, en toen werd ik geholpen door een super aardige vrouw. Ik vertelde haar dat dit voor een beleggingspand was, en ze snapte me helemaal. Ze hielp me om de keuken zo samen te stellen dat ik een hele mooie keuken met alles erop en eraan zou creëren, voor een vriendelijke prijs. Op het fire for Women instagram account deelde ik al before&after foto’s, dan kun je zien hoe hij is geworden. Een complete keuken met vaatwasser, koel-vries combinatie en oven, voor €3.238. Halleluja. Ik kocht zeegroene tegels voor boven het aanrecht, om het net wat meer swung te geven. De tegels kostten €160 en kocht ik bij Tegeldepot. De boiler moest afgetimmerd worden en ik heb de keuken nog geverfd. Los van de keuken en de tegels kostte de rest aan keuken materiaal me €110.

In totaal besteedde ik aan de keuken €3508.

De badkamer

Voor de badkamer wilde ik net als in de keuken een moderne en strakke look die tijdloos zou zijn. Ik kocht een badkamer meubel, grote spiegelkast en douchewand bij badplaats.nl en de kranen bij bol.com. Wederom vindt je foto’s van de badkamer op het instagram account van fire for women. Last minute moest ik nog een doucheputje kopen, extra sanitair kit, een spiegellamp, een douchekraan en een wastafelkraan. Dit kostte me in totaal €315.  De elementen voor de badkamer (badmeubel, douchewand en spiegelkast) kostten bij elkaar €627. De tegels van de badkamer, zowel vloer als wand, heb ik gekocht bij Tegeldepot en kostten me €429.

In totaal heeft de badkamer mij €1371.

De vloer

De vloer vond ik enorm moeilijk. In de woonkamer lag al een mooie houten vloer, en deze grenst aan de hal en de eetkamer, dus wilde ik daar een vloer die goed zou matchen met de houten vloer. Ik wilde materiaal dat duurzaam en stijlvol zou zijn. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om in de keuken dezelfde tegels te leggen als in de badkamer, deze hebben me €300 gekost. In de rest van het huis heb ik laminaat gekocht, en inclusief ondervloer en plinten heeft dit €761 gekost. Ik huurde een schuurmachine voor de houten vloer in de woonkamer, om deze op te schuren en daarna in de lak te zetten. De schuurmachine en de lak kostten me €270.

In totaal heb ik dus €1081 geïnvesteerd in de vloer.

We gaan door

Dit waren de grote kostenposten. Maar uiteraard komen er ook nog onvoorziene kosten op je pad. Zo wist ik niet goed dat ik zoveel geld aan materiaal kwijt zou zijn. Uiteindelijk kostte al het klus materiaal (lijm, cement, stuc materiaal, etc.) met €850. Volgens mij valt dit alsnog mee, maar dit was voor mij een les. Uiteraard moest mijn vriend Moos (dé klusman van het land, zie hem in actie in de stories op het Instagram account van fire for women) die helemaal uit het verre Enschede komt en mij hielp met klussen ’s nachts ook slapen. In totaal was ik aan hotelkosten €906 kwijt.

De overige kosten bedroegen €1756.

Totaal

In totaal heeft de verbouwing me €7722 gekost. Netjes toch? Voor dit geld is het een prachtig appartement geworden, en het voelt helemaal nieuw aan. Een strakke nieuwe keuken en badkamer, strakke wanden en een mooie vloer.

Tips

Oriënteer je goed voordat je gaat klussen. Als je de tijd neemt om wat onderzoek te doen waar je goede spullen kan halen kan dat je veel geld schelen.

Ik ben tevreden over tegeldepot, waar ze echt mooie tegels hebben voor een goede prijs. Badplaats.nl is ook een toppartij en heel flexibel. Ik kocht een douchekraan die niet de juiste maat bleek te zijn, en deze kon ik zonder gedoe retourneren waarna ik meteen mijn geld kreeg teruggestort.

Bij dit soort klus objecten is Ikea je beste vriend, dat blijkt ook maar weer. Uiteraard had ik geluk zo’n enorm aardige dame te treffen die mij heeft geholpen, maar los daarvan: Ikea heeft kwalitatief goede en mooie spullen.

Het laminaat voor de vloer heb ik gekocht bij Karwei. Ze hebben daar geregeld goede korting, dus koop nooit voor de volle prijs 😉

Inmiddels is het appartement opgeleverd en verhuurd, maar ik moest me inhouden er niet zelf te willen wonen, zo mooi is het geworden! Check alle foto’s en stories op Instagram!

 

 

5 reacties

 • Janneke schreef:

  Beste Puck,
  Besef wel dat als je zelf klust in je huurappartement, je kans hebt dat je belegging in box 1 gaat vallen en je inkomstenbelasting moet betalen.
  Mijn tip als mede-vastgoedbelegger: besteed alle klus-werkzaamheden uit! Je bent wat meer kwijt, maar dan loop je niet het risico dat je wordt aangeslagen in box 1, want dan kun je de helft van de huurinkomsten inleveren bij de Belastingdienst.
  Groetjes, Janneke

  • Puck schreef:

   Hi Janneke! Dank voor je waardevolle toevoeging. Mijn klus werkzaamheden heb ik uitbesteed 😉 Ik mag graag doen alsof ik zelf ook wat klus maar ik heb 2 linkerhanden. Tevens heb ik mijn vastgoed in beheer bij de makelaar om die box 1 grappen te vermijden. Liefs

 • Janneke schreef:

  Ah, super goed om te horen! Dus je bent volledig op de hoogte, helemaal top! 🙂
  Groetjes en heel veel succes

 • Robijn schreef:

  Beste Puck,
  Ik zie de kosten van Moos de klusman er niet bij staan of zit dat in de hotelkosten opgenomen? €8000 lijkt mij heel netjes voor een compleet appartement!

  • Puck schreef:

   Hey Robijn! Klopt, de kosten van Moos niet meegerekend. Maar Moos is een vriend van me dus we hebben een deal gesloten, welke niet representatief is en ik dus niet wilde noemen. Maar €8000 dus inderdaad voor alle bouwmaterialen 🙂 Liefs

Geef een reactie