Hi darlings! Ik krijg regelmatig de vraag: is het slimmer om te sparen of om te beleggen? Waar doe ik goed aan, en wat is verstandig? Ik zou zeggen: beide. Maar dat is puur persoonlijk. Ik zal hieronder beknopt uitleggen wat de voordelen en uiteraard de nadelen zijn van beide opties.

Sparen

Ik zelf zet zowel elke maand geld opzij op mijn spaarrekening én in mijn beleggingsrekeningen.

Ik slaap erg lekker met een flink gevuld spaarpotje. Dit is geld dat ik altijd achter de hand heb en kan raadplegen indien de noodzaak daartoe is. Ik heb een buffer waarmee ik het ruim een jaar kan uitzingen, mocht dat nodig zijn. Het nadeel van (te) veel geld op je spaarrekening zijn de belachelijk lage rentes. Als je een beetje geluk hebt pak je nog ergens 1% rente. Dat is echt waaaaay minder dan de inflatie. Bovendien vraag ik me af, gezien de huidige ontwikkelingen, of we het nog gaan meemaken dat de rente negatief wordt. Ofwel: geld moeten betalen om je geld te mogen stallen.

In feite wordt je geld minder waard op een spaarrekening. Toch doe ik het, in verband met dat lekkere slapen elke nacht, en de flexibiliteit.

Zoek jij een spaarrekening met de hoogst mogelijke rente? Verdiep je dan eens in Raisin, een spaarbemiddelaar die jou helpt met een rekening met de hoogst haalbare spaarrente.

Risico van beleggen

Daarnaast beleg ik ook geld. Elke maand een beetje, zodoende profiteer ik volop van de zogenaamde ‘spreiding in tijd’. Ik beleg zodat mijn geld vóór mij gaat werken, en meer geld wordt. Ik heb een lange beleggingshorizon – ofwel ik ben nog een jong bloempje en kan mijn geld nog járen laten zitten – dus zal ik profiteren van het zogenaamde rente-op-rente effect én de koersstijgingen.

Maar nu hoor ik jullie denken: mooi verhaal Puck, over dat beleggen, maar dat is toch heel risicovol?

Oke, fair enough, bij deze mijn gedachte daarover. Om te beginnen: ik heb geen glazen bol. Niemand heeft dat. Dus of ik ga profiteren van die koersstijging en rente-op-rente, is geen garantie. Het is wel erg aannemelijk. Ik baseer mijn bevindingen op 100 jaar beursgeschiedenis. En ja, er waren crises, er was brand, er was hommeles, maar altijd heeft de economie zich hersteld en altijd overtrof het zichzelf.

Er gaan weer recessies aankomen. Sterker nog: we zitten er momenteel midden in, thanks Covid-19. Maar ik ben van mening dat dit niet per se slecht is voor de economie op lange termijn. Deze zal wellicht een knauw krijgen en moeten opkrabbelen en op nieuwe voorwaarden verder kabbelen.

Conclusie

Is het slimmer om te sparen of te beleggen? Ik ben van mening dat je er vooral goed aan doet om te spreiden (ik kan het niet vaak genoeg zeggen): dus én sparen, én beleggen, én je hypotheek aflossen. Zet ‘m op!

Als jij ook wilt beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? Ben je bang de verkeerde keuzes te maken en je geld te verliezen? I got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 5 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie