Hi ladies! Afgelopen 2 weken verschenen er 2 artikelen in de Volkskrant waarin ik werd genoemd. In het eerste nogal prominent, want het was een uitgebreid artikel gewijd aan fire worden waarin ik werd geïnterviewd door journalist Yasmine Esser. In het andere artikel, welke zaterdag 21 november verscheen, schreef journalist Julien Althuisius een opinie stuk over fire. Ene Puck, die graag haar nagels laat lakken, en ohja, ze had al een koophuis en een goede baan. Lulkoek dus. “Het woord privilege is aan enige inflatie onderhevig tegenwoordig, maar zie het hier in neonletters staan te knipperen”

Ook de reacties op het eerstgenoemde artikel waren niet mild. Of Puck van de drugs af kon blijven. Achterlijk wijf was ze vooral. Een parasiet, en een over het paard getilde dame.

Slaap ik hier slecht van? Geen minuut minder. Maar dames, het zet me wel aan het denken: denk ik dat FIRE voor iedereen is, of is er ook een kanttekening te plaatsen?

Fire movement = als een dieet

In dit artikel schreef ik al hoe je zelf fire (financially independent & retire early) kan worden. Het komt kortgezegd neer op minder uitgeven dan er binnen komt, het gat tussen inkomen en uitgaven zodoende vergroten en flink gaan beleggen. Want met beleggen bouw je vermogen op, én beleggen is de truc om uiteindelijk te kunnen leven van je rendement.

In de fire movement zijn er mensen die streven naar met hun veertigste met pensioen kunnen. Dat is een mooi streven, maar dat is tevens een persoonlijk streven. Want ik vergelijk de fire movement graag met de fitgirl movement: voor de een werkt een vegan dieet, de ander heeft echt eitjes en een stukje vlees nodig, weer een ander zweert bij crossfit en sommige mensen worden fit van hardlopen. Zoveel mensen, zoveel lijven, zoveel methodes. Zo ook voor fire.

Moet je streven naar met je veertigste met pensioen? Nee joh, tuurlijk niet. Misschien zit jouw ultieme financial independence move wel in de mogelijkheid hebben om minder te kunnen werken. Om je eigen bedrijf te starten. Om elke 5 jaar een half jaar een sabbatical te nemen. Om met je kinderen op wereldreis te kunnen.

Voor mij persoonlijk heeft fire heel veel te maken met een gevoel: financiële rust brengt rust op andere vlakken. Financieel je shit goed voor elkaar hebben, maakt dat je keuzes kan maken met je hart. Dat betekent niet dat je per se een miljoen aan vermogen moet hebben.

Ik denk zelf dat het in Nederland niet voor iedereen mogelijk is om conform de fire regels te leven en te handelen, helaas. Ook in Nederland zijn er veel mensen die pech hebben en mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien voordat ze het uitgeven. Maar enkel iets voor ‘de elite’, nee, dat ook niet.

Bevoorrecht?

Even terugkomend op de opmerking van Julien, waarin hij vindt dat mijn verhaal PRIVILEGE schreeuwt, met neonletters zelfs. Ik ben absoluut bevoorrecht, 100%. Ik ben gezond, geboren in een wiegje met geweldige, liefhebbende ouders die me stimuleerden mijn best te doen op school. Een gezin waar ik veilig was en mezelf optimaal kon ontwikkelen.

Daarnaast ben ik ook nog een klein beetje slim, dus kon ik met gemak het VWO doen op school. Daar, en tijdens mijn studie (mode dames, ik heb een modeopleiding gedaan in Enschede, niks geen economie of ‘iets met cijfers’, beleggen kan ik, en jij dus ook!), leerde ik super lieve en fijne mensen kennen die me allemaal hebben geholpen en onderdeel zijn geweest van een bevoorrechte ontwikkeling. Daarnaast ben ik ook nog een witte vrouw met blond haar. Het bevoorrechte plaatje is compleet.

Hard werken

De start van mijn leven (what the hell, mijn hele leven!) is een bevoorrechte positie geweest. Maar hoe bevoorrecht je ook bent: daar ga je de centen niet mee binnen halen. Na mijn studie heb ik mijn eigen modetijdschrift opgezet. Hard werken, weinig verdienen. Dit opende deuren, waardoor ik het bedrijfsleven in kwam. Zonder hier te veel over uit te wijden: dit was vooral hard werken. In het diepe gegooid worden, zwemmen, spartelen zo every now and then, en niet zeuren. Geen boze stukjes schrijven, niet de zoveelste zijn met een mening, me niet druk maken om wat andere mensen doen. Niet zeuren, maar poetsen, dus. Hierdoor had ik een goed salaris, kon ik een mooi huis kopen, en dus gaan beleggen.

Fire for women

Fire for women heb ik niet opgezet om te sieren met mijn bevoorrechte positie. Ik heb dit opgezet omdat de financiële positie van vrouwen nog schrijnend is, zelfs in Nederland. Ik wil vrouwen helpen. Ook als je niet dezelfde achtergrond hebt als ik, ook als je hebt gekozen voor een beroep in de zorg of het onderwijs, ook als je graag parttime wilt werken, ook als je een huurhuis hebt, ook als je een gezin hebt, of alleenstaande moeder bent. Ik wil je aanmoedigen en waar kan handvatten geven om jouw eigen financiële positie te verstevigen.

Al heb je maar een tientje per maand over om te beleggen, ik wil je het gevoel geven dat dit het waard is. Want naast dat dit tientje over lange termijn wél een flinke som geld kan gaan worden, is het proces van zelf de touwtjes in handen nemen op financieel vlak al een enorme stap in dat fijne fire gevoel.

2 reacties

Geef een reactie