Yes, weer een nieuw interview! En wel met deze business babe Damla Kartal. Ik leerde Damla kennen toen ik nog bij wehkamp werkte, en omdat haar moeder zo lekker kon koken, heb ik besloten vriendinnen met haar te blijven. We are still going strong. Lees, en leer, want deze carrière chick heeft haar schaapjes goed op het droge staan. 

Vertel even, wie ben je?

Damla Kartal, 31 jaar en al mijn hele leven is het eten van mijn mama’s Turkse gerechten mijn allergrootste hobby! Ik ben opgegroeid in een ondernemende familie en ik ben een zogenaamd sandwich kind, ofwel: de middelste van drie.

Ik heb Corporate Communications gestudeerd aan de UvA, en parallel hieraan verschillende TV – en radio-opleidingen. Vervolgens heb ik ook nog een jaar in Berkeley (USA) gestudeerd. Terug in Nederland ben ik begonnen als Campagne Manager bij 1 van de grootste e-commerce spelers in Nederland waar ik ben doorgegroeid tot Manager Marketing Communicatie. Op 1 oktober ga ik beginnen als Marketing Manager bij Amazon in Luxemburg, spannend!

Hoe verdien jij jouw geld?

Salaris uit een vaste baan.

Wat betekent geld voor jou?

Geld geeft mij vrijheid om te doen wat en wanneer ik dat wil, plus het geeft mij de mogelijkheid om iets terug te doen voor een ander.

Is jouw ‘money mindset’ veranderd door de jaren heen?

Vroeger was ik niet heel bewust bezig met geld. Ik wilde mij vooral geen zorgen maken over geld, er niet te veel over nadenken en als ik iets wilde doen of kopen, wilde ik die vrijheid hebben. Tegenwoordig ga ik hier bewuster mee om. Ik besef dat je uitgaven al snel meegroeien met je inkomsten. Om ervoor te zorgen dat ik ongeacht de omstandigheden niet in de problemen kom, spaar ik nu, en ben ik me bewuster van mijn uitgaven.

Ervaar je weleens negatieve gevoelens rondom het onderwerp geld?

Nee.

Heb je weleens verkeerde financiële keuzes gemaakt? Zo ja, welke gevolgen had dit?

Ja, helaas te vaak! Verkeerde keuzes met spaargeld en rentes die ik hierover had kunnen ontvangen. Hierdoor heb ik het niet het maximale rendement eruit gehaald. Daarnaast had ik toen ik begon met werken – zo’n 5 jaar geleden – moeten investeren in het kopen van een huis. Ik heb het elke keer uitgesteld en de prijzen bleven maar stijgen, achteraf gezien erg zonde. Ik bleef maar twijfelen en durfde de knoop niet door te hakken. Een koe in de kont kijken, dat besef ik ook, maar huur betalen terwijl ik had kunnen investeren voelt als money down the drain.

Wat is voor jou weggegooid geld?

Een uitgave waar je niet van hebt genoten. Dit varieert van een aankoop waarvan het prijskaartje na een jaar er nog aanhangt, een boete voor even snel voor de deur op het stoepje parkeren of een weekendje weg om op te laden en vitamine D mee te pakken terwijl je eindigt in een plensbui.

Welke uitgave is het voor jou dubbel en dwars waard?

Uitgaves die mij helpen vormen tot wie ik ben. Dit kan een opleiding in het buitenland zijn, reizen met de mensen om wie ik geef of een investering die mijn dagelijkse leven een extra dosis gemak geeft.

Wat is het beste financiële advies dat je ooit kreeg? Van wie kreeg je dit en hoe pas je dit toe?

Zorg dat je ten alle tijden financieel onafhankelijk bent! Het advies van mijn moeder, dat zich uitte in drie aspecten.

1: zorg voor een goede spaarpot waar je nooit onder een minimumbedrag zit.

2: wat je ook verdient per maand, spaar! Al is het maar 5 euro.

3: wees je bewust van wat je uitgeeft, track je uitgaves en filter de onnodige eruit.

Ik heb zeker niet altijd alles consistent uitgevoerd. Nu ik wat ouder word begin ik steeds bewuster met geld om te gaan.

Investeer/beleg je?

Ja, ik heb aandelen van individuele bedrijven.

Als je morgen opeens geen inkomsten zou hebben, hoe lang weet je het uit te zingen?

Als ik morgen opeens geen inkomsten meer heb, houd ik het met mijn huidige uitgave patroon ongeveer een half jaar vol. Maar ik kan natuurlijk makkelijk minder gaan uitgeven, en dan zou ik het aanzienlijk langer volhouden dan een half jaar.

Wat is dé geld tip die je andere vrouwen mee wil geven?

Start met het tracken van je uitgaven! Vrij weinig vrouwen om mij heen weten wat zij daadwerkelijk uitgeven. Of het nou komt doordat het niet een “vrouwen” onderwerp is of doordat iemand niet met cijfers om kan gaan. Make it work en own it. Je kan het namelijk ook uitgeven, dus zo moeilijk moet het niet zijn om het te tracken!

 

Track jij al je uitgaves, net zoals Damla?