Lieve allemaal, dit is een spannend moment. Ik kondigde een tijdje terug aan dat ik graag inspirerende dames wilde gaan interviewen over hun money mindset, want wat is er nou cooler dan leren van andere vrouwen die elke dag keihard werken voor financiële onafhankelijkheid?

We trappen deze reeks af met Lisa. Lisa en ik kennen elkaar al lang, we go waaaaay back. Zij gaf mij les toen ik mijn minor deed aan het Amfi (Amsterdam Fashion Institute), en later hielp ze met geweldige stukken in Prestage (mijn eigen magazine). We zijn elkaar altijd blijven volgen (lang leve social media) en een tijdje terug interviewde ze mij voor elle.nl. Dus, voor mij was het een no brainer dat ik met haar mijn eerste interview wilde doen.

Vertel eens wat over jezelf!

Ik ben Lisa Goudsmit, freelancejournalist voor bijvoorbeeld ELLE en JAN, daarnaast docent op het Amfi. Ik ben 32 jaar en geboren, getogen en wonend in Amsterdam. Sinds december 2017 ben ik ook moeder van een tweeling.

Waarmee verdien jij je geld?

Ik ben ZZP’er en verdien mijn geld met schrijven en lesgeven.

Wat betekent geld voor jou? 

Geld maakt niet gelukkig, maar wel vele dingen een hoop makkelijker. Ik kan heel goed met weinig geld leven – ik heb geen dure hobby’s en koop bijvoorbeeld geen overbodig duur eten en schaf weinig kleding aan – maar ik ben er wel op gebrand dat er genoeg binnenkomt. Daarnaast investeer ik liever in items die lang mee gaan dan vluchtige trends, dus dat geldt voor zowel mode als bijvoorbeeld mijn interieur. Ik denk dat dat lange termijn denken beter is voor het milieu én je portemonnee. Ik ga niet heel krampachtig om met geld: zolang er meer binnenkomt dan dat er uitgaat, ben ik tevreden.

Is jouw ‘money mindset’ veranderd door de jaren heen? 

Ja. Sinds het moederschap wil ik genoeg reserves hebben. Zeker omdat een freelance bestaan onzeker is. Maar wat er vooral veranderd is de afgelopen jaren, is dat omdat ik ervoor kies om te werken (want ik houd van mijn werk) en ik dus die uren bewust niet met mijn kinderen doorbreng, ik wél fatsoenlijk betaald wil worden voor mijn werkuren. Mijn tijd is nu gewoon heel waardevol geworden. Om er maar een cliché in te gooien: ik werk nu meer om te leven dan andersom. Voor het moederschap bepaalde mijn werk meer mijn identiteit, nu ben ik op de eerste plaats moeder, mens, vrouw.

Ervaar je weleens negatieve gevoelens rondom het onderwerp geld?

Nee. Maar dat is ook een luxe, omdat ik er nooit een groot tekort aan heb gehad. Als ik even wat minder verdien, wat wel eens gebeurt als zzp’er, dan kan ik het ook wel rooien.

Heb je weleens verkeerde financiële keuzes gemaakt? 

Niet echt. Toen ik 18 was en alleen in het buitenland woonde, gaf ik meer uit dan er binnenkwam en moest ik mijn ouders meer dan eens om geld vragen. Dat vond ik zo vervelend dat ik er sindsdien voor zorg dat ik mijn eigen boontjes kan doppen. Tijdens mijn studies heb ik altijd veel gewerkt en ik heb nooit ergens geld geleend, op mijn hypotheek na.

Wat is voor jou weggegooid geld?

Als ik eten heb besteld dat dan heel vies blijkt, baal ik echt haha. Als ik een miskoop doe qua kleding kan ik het terugbrengen, eten niet. En geld voor taxi’s voelt ook zonde, want dat doe ik vaak uit luiheid omdat ik niet van ov houd en liever niet in de regen fiets.

Welke uitgave is het voor jou dubbel en dwars waard?

We gaan verhuizen, hopelijk blijkt die koop en de verbouwing het geld waard.

Wat is het beste financiële advies dat je ooit kreeg? 

Eigenlijk zijn dat twee op het eerste gehoor tegenstrijdige adviezen. De eerste is wat een vriendin ooit tegen me zei: ‘if they pay peanuts, they get monkeys’. Dat ging erover dat ik als startende freelancer veel werk aan het begin van mijn carrière gratis deed, of voor heel weinig geld of in ruil voor bijvoorbeeld een kledingstuk. Ik was en ben het steeds meer met haar eens dat je fatsoenlijk betaald dient te worden.Zoals de hashtag die vorig jaar viral ging: “je vraagt de bakker toch ook niet om een gratis brood?” Waarom werken er dan nog zo veel mensen in de creatieve industrie gratis? Dit is een systeem dat door onszelf in stand wordt gehouden, en om dit te veranderen moeten we met ons allen opstaan. Want als je pinda’s betaalt, krijg je apen.

Het tweede advies staat hier een beetje haaks op, maar is ook iets waarin ik geloof. Dat is namelijk: Je moet je altijd vragen of een klus je twee van de drie p’s oplevert: poen, plezier of prestige. Hier sta ik ook achter, want omdat die gratis of slecht betaalde klussen wel plezier en prestige (namelijk een beter cv) opleverden, was de poen minder belangrijk. Daarom heb ik nooit spijt van die klussen gehad, want in de mode-industrie en journalistiek moet je nou eenmaal vlieguren maken om ervaring op te doen, en die ervaring is ook heel veel waard.

Investeer/beleg je? 

Nee, dat zou ik misschien moeten doen.

Als je morgen opeens geen inkomsten zou hebben, hoe lang weet je het uit te zingen?

Geen idee, maar denk een paar maanden? Ik heb als zzp’er weinig zekerheden. Ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en moet me nog meer verdiepen in bijvoorbeeld een broodfonds. Even afkloppen: tot nu toe heb ik gelukkig altijd werk gehad en ben ik nooit langdurig ziek geweest. Alleen tijdens mijn zwangerschap was het wat lastig. Ik kreeg alleen een minimale uitkering van de UWV. Die was minder dan ik normaal verdien en ik kreeg hem maar 20 weken, terwijl ik met mijn zwangerschap van een tweeling en zware kraamtijd langer uit de running ben geweest. Dat kan in Nederland echt nog beter.

Wat is dé geld tip die je andere vrouwen mee wil geven?

Misschien een controversiële tip maar: neem geld niet al te serieus. Doordat ik vaak relaxt omga met geld, levert het me amper zorgen op. Grote disclaimer: dit is een voorrecht en veel mazzel, ik weet het. Niet iedereen heeft de luxe zo te denken maar ik heb altijd een heel simpele basisregel gehad: ik geef nooit meer uit dan er binnenkomt. Dus misschien is de tip wel simpeler: zorg dat je verdient wat je verdient. Oftewel: keihard werken en vechten voor wat jij en je tijd en kennis waard zijn is belangrijk. Ken je krachten, erken ze, en krijg er de financiële erkenning voor.

Herken jij je in de mindset van Lisa? Laat het weten in een reactie!