Hi darlings! Regelmatig krijg ik te horen: ik wil wel beleggen, maar ik heb niet zoveel geld. No worries, dat is ook helemaal niet nodig! Ik snap de vraag goed, dat is toch nog wel een beetje het taboe dat om geld heen hangt: je moet veel geld hebben om te kunnen beleggen. Maar: to start making smart money moves when you’re rich, is like starting dating when you’re married. Andersom dus, verkeerde volgorde die we hanteren als we denken ‘ik heb geen geld om slimme dingen met mijn geld te doen.” Afijn, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, je inkomen, je buffer cq spaarrekening, het beleggingsplatform en je beleggingsstrategie, kun je al starten met beleggen vanaf een tientje tot per maand. Geen woord van gelogen. Lees snel mee hoe dit precies zit.

2 reminders vooraf:

1: beleggen betekent risico, dat weten we. Dus beleg alleen met geld dat je echt kan missen!

2: ik ben geen financieel adviseur, ik geef geen adviezen maar deel enkel mijn bevindingen.

Oke, gaan we!

Wil jij ook beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? Ben je bang de verkeerde keuzes te maken en je geld te verliezen? I got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 5 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

Lange termijn

Beleggen kun je het beste doen voor de lange termijn. Tenzij je ambities hebt om een zogenaamde daytrader te worden. Ik zelf heb die niet, en ben voornamelijk een luie belegger. Ik wil geautomatiseerd geld inleggen, iedere maand weer, zonder er teveel naar om te kijken. Het grootste voordeel hiervan – lange termijn beleggen –  is de werking van compound interest. Lees dit artikel om te snappen wat dit is. Kort gezegd: rente op rente, je vermogen gaat zichzelf renderen. Je geld gaat actief aan het werk.

Automatiseren

Je kunt al beleggen met een tientje per maand. Op het moment dat je jouw inleg gaat automatiseren en gaat zien als een vaste last – naast je hypotheek, huur, eten en verzekering – dan gaat beleggen uiteindelijk vanzelf. Zonder er veel moeite voor te doen, ben jij elke maand slim met je geld bezig. Ik heb maandelijks een periodieke overboeking ingesteld waarbij er geld naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day wordt overgeboekt. Ik beleg automatisch mijn wisselgeld via Peaks en elke maand of elk kwartaal maak ik handmatig geld over naar Degiro. Bij de laatst genoemde maak ik vaak in één keer grotere bedragen over.

Het beleggingsplatform

Oke, oke, leuk die inleiding over lange termijn en automatiseren, maar de vraag die op jouw lippen brandt is natuurlijk: hoeveel geld heb ik nodig om te starten met beleggen? Dat is mede afhankelijk van 2 aspecten: het beleggingsplatform dat je kiest én je persoonlijke situatie. Jouw persoonlijke situatie vertelt je of je maandelijks €10, €50 of €100 (of wat voor een bedrag dan ook) inlegt, en het platform vertelt je welke opties je hebt. Met platform bedoel ik een online broker zoals Degiro, of een online bank die beleggen mogelijk maakt zoals Brand New Day. Maar! Dit hoeven dus geen dikke rooien te zijn, dit kan al vanaf een paar tientjes per maand.

Er zijn heel erg veel brokers op de markt, maar gezien de lage kosten en grootte van het platform, kies ik het liefst voor Degiro en Brand New Day. Brand New Day is geen broker maar een bank, dat betekent dat je niet kan ‘handelen’, zoals je bij een broker kan. Je hebt ook nog Flatex, Binck Bank en Lynx. En ongetwijfeld nog anderen.

Het grootste verschil tussen deze twee brokers is dat je bij Degiro elke maand zelf je ETF’s aankoopt en dat dat bij Brand New Day automatisch gaat. Brand New Day is dus een tikkie makkelijker. Daarentegen zijn de kosten bij DeGiro lager, zeker als je in de kernselectie handelt, maar wat past bij jou is afhankelijk van jouw situatie.

Er zijn ook brokers waarbij je belegt met hele kleine bedragen of wisselgeld, zoals bij Peaks. Bij Peaks beleg je met je wisselgeld, ongemerkt en laagdrempelig. Ik vind Peaks persoonlijk een heel mooi initiatief voor de beginnende belegger, want je kan op een hele laagdrempelige manier ervaring op doen met beleggen. Ben je van plan meer geld te gaan beleggen, dan raad ik andere brokers aan. Peaks heeft relatief gezien vrij hoge kosten, wat kan drukken op je rendement.

De inleg

Bij de meeste brokers heb je in principe geen minimum vereiste inleg. Bij Degiro beleg ik in aandelen en ETF’s. Stel dat je wilt beleggen in de iShares S&P500 ETF, die kost op moment van schrijven €28, dus dan moet je minimaal dat bedrag hebben om in te leggen. Lees hier wat een ETF ook alweer is.

Bij Brand New Day werkt het anders. Daar maak ik elke maand geautomatiseerd een vast bedrag naar over, een rond bedrag. Meestal €100 of €200. Dit geld wordt op de cent afgerond belegd, evenredig verspreid. Hier kun je dus ook ervoor kiezen €50 over te boeken, welke vervolgens door Brand New Day automatisch voor jou belegd wordt conform je gekozen portfolio.

De beleggingsstrategie

Ik zelf hanteer een buy & hold strategie met maandelijkse inleg. Ik beleg geld in ETF’s en houd deze aan want ik geloof erin dat time on my side mijn grootste truc is, en dat zodoende het geld voor mij aan het werk gaat en ik profiteer van het rente-op-rente effect. Het begon voor mij met beleggen met wisselgoed, toen met geautomatiseerd €100 per maand inleggen. Op dit moment beleg ik ongeveer €500 per maand. Ik begon klein, om te wennen en feeling te krijgen met beleggen, en verhoogde continu mijn maandelijkse inleg.

Dus?

Je hoeft niet enorm veel geld te hebben om te beleggen, je kan al vanaf een (paar) tientje(s) per maand beginnen. Gezien de bijkomende transactie kosten (elke keer dat je geld inlegt in een effect zoals een aandeel of ETF betaal je transactiekosten), zou een tactiek kunnen zijn om maandelijks €50 over te boeken naar Degiro, en dan na een half jaar in één keer dat bedrag te investeren, zodoende beperk je transactie kosten. Maar, een ander argument om wél elke maand in te leggen is dat je hierdoor spreidt in tijd.  Zorg er in ieder geval voor dat je een automatische overboeking per maand instelt, zodat je het niet kunt vergeten én het geld niet ergens anders aan kunt uitgeven. Begin eens met Peaks, maar zodra je een goed gevoel hebt bij beleggen stap dan over naar Brand New Day, om maar wat te noemen, omdat de kosten daar lager zijn.

 

Vond je dit artikel nuttig en wil je hem opslaan om ‘m er later nog eens bij te pakken? Pin it darling!

hoeveel geld heb je nodig om te beleggen

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

 • Direct toegang tot de cursus  
 • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
 • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

3 reacties

 • Elsemiek schreef:

  Hi Puck,
  Je laatste opmerking vind ik interessant. Elke maand overboeken naar Degiro en over een halfjaar aankopen óf maandelijks aankopen voor spreiding in tijd. Wat is in the end een betere optie?

  • Puck schreef:

   Hi Elsemiek, dit is lastig, en ook een kostenafweging. Enerzijds is spreiding mega belangrijk, en anderzijds het drukken van de kosten, je wilt dus ergens een sweet spot hebben. Als je ‘oppot’ en elk kwartaal (dus 4x per jaar) koopt, spreid je in mijn ogen nog steeds, maar je maakt maar 4x per jaar kosten. Als je elke maand inlegt, spreid je nog meer in tijd, maar maak je ook elke maand kosten. Er is hier geen eenduidig antwoord omdat het ook alles te maken heeft met waarin je wilt beleggen, wat je lange termijn strategie is en welk bedrag je kan vrij maken om te beleggen. Liefs

 • Mymoneylife schreef:

  Hey ik vraag me af hoe je weet dat als je over een poos met pensioen gaat dat je dan in de plus staat en geld kan opnemen voor je pensioen? Straks is er net dan een dip

Geef een reactie