Beleggen wanneer je in belgië woont? Yes girl! We hopen dat onze belgische ladies ook veel aan onze informatie hebben wanneer we het hebben over beleggen. Al die informatie kan namelijk gewoon 1 op 1 worden overgenomen wanneer je woonachtig bent in belgië en je wilt starten met beleggen. Het enige verschil tussen NL en ‘le belgique’ is het belastingstelsel. Dat is wel even een dingetje. Om je alvast op weg te helpen hebben we voor onze Belgische ladies wat belastingzaken uitgezocht om antwoord te geven op de vraag: hoe zit het qua beleggen met de belasting in België?

Wist je dat wij in onze cursus ‘beginnen met beleggen’ een hoofdstuk gewijd hebben aan de belastingregels m.b.t. beleggen in België? Dat maakt deze cursus dus ook uitermate geschikt voor wanneer je in België woont en wil starten met beleggen!

3 type belastingen in een notendop

Wanneer je in België woonachtig bent en je gaat beleggen, dan zijn er 3 type belastingen waar je rekening mee dient te houden:

  1.     Belastingen op beurstransacties
  2.     Belastingen op inkomen van investeringen
  3.     Belastingen op meerwaarde

1. Belastingen op beurstransacties (TOB)

Dit houdt in dat zowel bij aan als verkoop van beleggingen, je een percentage van het aan- of verkoop bedrag aan belasting betaald. Hierin worden dan wel weer verschillende tarieven gehanteerd afhankelijk van het beleggingsproduct.

2. Belastingen op inkomen van investeringen

In deze groep wordt belasting geheven over je dividend (aandelen) of interest (obligaties). Dit is een roerende voorheffing die jouw broker aan de belgische fiscus betaald. Voordeel is dat je van je broker een bedrag krijgt uitgekeerd die netto is en je hier zelf niet naar om hoeft te kijken. Er zijn overigens een aantal uitzonderingen waarbij je deze voorheffing terug kunt krijgen van de belastingdienst. Bijvoorbeeld wanneer je hebt geïnvesteerd in GVV’s, Gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Ook is er een belastingvrije voet bij dividenduitkeringen over aandelen. Echt iets om aandacht aan te besteden dus want het kan je geld opleveren.

3. Belastingen op meerwaarde

Deze belasting geldt met name over obligaties en dan met name over de meerwaarde van je obligatie aan het einde van de looptijd. Is het bedrag wat je krijgt uitgekeerd over de obligatie dus hoger dan wat je er bij instap voor betaald hebt, dan is dat je meerwaarde.

Een Overzicht

Weten hoe het qua beleggen met de belasting in België zit? Hieronder een overzicht waarin je kunt kijken waar jouw beleggingsproduct valt. 

Leuker kunnen we het niet maken..

Het belgische belastingssysteem is een ingewikkelde wanneer het op beleggen aankomt, maar laat je daar niet door weerhouden. Het makkelijkste is om eerst te kijken onder welke belastingtype jouw beleggingsproduct valt en vanuit daar je te verdiepen in de regels en tarieven. Wanneer je er eenmaal lekker in zit zul je merken dat het allemaal wel meevalt en in sommige gevallen zelfs belastingcenten terug kunt krijgen (we like!).

Vind je het toch allemaal maar lastig en beleggen in het bijzonder, dan kun je gerust terugvallen op onze cursus ‘beginnen met beleggen’. Hier leggen we je niet alleen de basics over beleggen uit maar gaan we ook wat dieper in op (Belgische) belastingen.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang:

  • Direct toegang tot de cursus
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie