Ik ben groot fan van de krant lezen. De zaterdagochtend is mijn favoriete ochtend van de week: lekker lang lummelen, een grote pot koffiezetten en de zaterdagkranten in de bus. Ik lees de Volkskrant en het Financieel Dagblad. Die eerste omdat ik het een kwalitatief goede krant vind met goede opiniestukken en inhoudelijk sterke interviews. Die tweede lees ik om vooral goed op de hoogte te blijven van al het financiële wel en wee in onze mooie wereld.

Dikke huid

Soms denk ik echter: “ik zeg mijn abonnementen op en volg het nieuws een tijdje niet meer, want wat een ellende.” Ik vind het verschrikkelijk – understatement – dat we in de wereld nog steeds oorlog maken waarbij vele onschuldige slachtoffers vallen, waar mensen elkaar geweld aan doen, waar heftige ziektes vele levens eisen en waar nog steeds mensen omkomen van de honger en vrouwen overlijden tijdens de bevalling. Met alle slimme koppen in de wereld weten we hier nog steeds niet iets aan te doen. Met al onze kennis en kunde en al ons geld en al onze vooruitgang zijn nog steeds mensen stervende van honger, op te lossen ziektes en zinloze oorlogen.

Onrust

Los van de verschrikkingen die gaande zijn, merk ik ook dat het me soms in financiële zin onrustig maakt, al het nieuws. Want rampen – en voorspoed – op welk niveau dan ook, beïnvloeden de economie. En beïnvloeden daarmee mijn beleggingen, en dus eventueel mijn toekomst.

Hoe ik hiermee omga is als volgt: ik laat me niet gek maken. Dat probeer ik. 99% van de tijd lukt dat.

Strategie

Mijn beleggingsstrategie is er een van de lange termijn. Ik beleg elke maand geld in indexfondsen met als doel dit een hele lange tijd zijn werk te laten doen. Ik beleg in vastgoed om hier over 10 jaar de vruchten van de plukken. In de tussentijd verkoop ik niks. En mocht er een crises komen – en jongens, die gaat komen, dat is wat markten doen, stijgen en dalen, bull en bear – dan koop ik extra bij.

Buy low, sell high.

Ik beleg met als doel mijn geld op lange termijn meer geld te laten worden.

Losse aandelen

Ik heb een tijdje ook ‘losse’ aandelen gehad van specifieke bedrijven, maar dit maakt me onrustig. Dat zorgt ervoor dat in continu bezig ben met het wel en wee van desbetreffend bedrijf, en daar heb ik geen zin in. Ik ben een luie belegger en wil er niet te veel omkijken naar hebben. Ik wil er niet dagelijks mee bezig zijn. Dat ben ik uiteindelijk wel, maar op een prettige manier. Ik wil niet dagelijks het gevoel hebben beslissingen te moeten nemen: kopen, verkopen, vasthouden??!!

Conclusie

Je kan beleggen zonder dagelijks het nieuws te volgen. Je kan beleggen zonder precies te weten wat er gaande is. Je hoeft je niet gek te laten maken door nieuws, berichten en speculaties. Als jij net als ik een jong deerne bent dan hebben we de tijd en kunnen we elke maand beleggen en daar over heel veel jaren heerlijke vruchten van plukken.

Zoals Warren Buffet zegt: time in market beats timing in market. En dat is precies waar ik achter sta.

Ook zelf elke maand beleggen zonder omkijken en stress? Probeer het eens via Brand New Day of via Peaks.