Hi ladies! Ik heb al enkele artikelen geschreven over verschillende beleggingsinstrumenten, zoals ETF’s, vastgoed en aandelen. Ook noemde ik al een enkele keer ‘obligaties’, maar wat zijn dat precies? En wat is het verschil tussen aandelen en obligaties? Dat ga ik in dit artikel zo beknopt mogelijk aan je uit leggen. Alles met als doel jou een slimme investerende dame te maken!

Let wel: beleggen, of dit nou in aandelen, ETF’s, vastgoed of obligaties is, brengt risico’s met zich mee! Je kan een deel van je inleg verliezen. Beleg dus alleen met geld dat je kan missen. Beloofd?

Aandelen

Aandelen zijn hele kleine stukjes van een bedrijf. Als je aandelen koopt ben je dus voor een deel eigenaar van het bedrijf. Maakt een bedrijf winst, dan profiteer je daar vaak van in de vorm van dividend. En stijgt de onderliggende koers van het aandeel, dan profiteer je van de koersstijging. Het dividend is altijd positief, dit is immers bedrijfswinst, maar een koersstijging kan ook een koersdaling zijn, bijvoorbeeld als het slecht gaat met het bedrijf of de economie. Als je een aandeel kocht voor 100 euro, en het is nu 90 euro per aandeel waard, maak je verlies van 10 euro per aandeel in verband met de koersdaling.

Je kan losse aandelen kopen van bedrijven, of een mandje aandelen van verschillende bedrijven middels een ETF. Ik zelf koop aandelen en ETF’s via Degiro en Brand New Day. Maar dit kan ook via andere online brokers.

Lees hier meer over ETF’s – alles wat je wilt weten over beleggen in ETF’s.

Hoe risicovol aandelen zijn hangt af van de volatiliteit van de aandelen. Over het algemeen zijn aandelen meer volatiel – meer bewegelijk, meer risico op koersstijgingen én dalingen – dan obligaties.

Obligaties

Want, komen we bij de obligaties aan: dit is een lening die jij verstrekt aan een bedrijf of een overheid. Jij leent geld uit, voor een bepaalde periode, en je krijgt ieder jaar de van tevoren afgesproken rente over het uitgeleende bedrag. Als de looptijd van de lening voorbij is, krijg je ook nog eens je gehele inleg terug. Meestal dan.

Het kopen van een obligatie wordt gezien als een belegging met een laag risico, want bedrijven en overheden aan wie je geld leent zijn over het algemeen vrij stabiel. Daartegenover staat wel minder dikke winst. Hoe lager het risico, hoe minder de winst. Bij aandelen geldt dit gegeven ook vaak the other way around: hoe hoger het risico, hoe meer kans op dikke knaken, of dikke tranen. No guts, no glory.

Mocht een bedrijf failliet gaan, dan staan obligatiehouders als eerste in de rij om hun centen terug te krijgen. Daarna zijn pas de aandeelhouders aan de beurt.

Belangrijk om te weten mocht je obligaties willen kopen: houd rekening met de zogenaamde kredietwaardigheid. Hier is een label voor ontwikkeld en de kredietwaardigheid wordt aangeduid met letters. Als een obligatie een AAA, AA, A of BBB label heeft dan kun je je geld er in stoppen en lekker slapen ’s nachts. Bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse staatsobligaties: de kans dat deze staten failliet gaan is erg klein. Alle obligaties lager dan label BBB worden gezien als risicovol(ler).

Hoewel de rente op je obligatie vaststaat, kan de waarde van je obligatie door de tijd heen veranderen. Obligaties zijn dus ook volatiel, maar minder dan aandelen. Vraag en aanbod, het beleid van de Europese Centrale Bank en de rentestanden hebben voor een groot deel invloed op de obligatiekoers.

Houd je een obligatie aan totdat de looptijd voorbij is, dan weet je dat je je inleg terugkrijgt. Maar verkoop je een obligatie voordat de looptijd verstreken is, dan heb je te maken met de koers die op dat moment geldt. Die kan lager of juist hoger zijn dan toen je begon. Zo kan je ook met het kopen en verkopen van obligaties verlies of winst maken.

Wil je meer leren over obligaties en ontdekken hoe je in obligaties kan beleggen? Sluit je aan bij de fire for women community en volg de cursus beginnen met beleggen!

Conclusie

Ik denk dat een mix van aandelen en obligaties in je portefeuille slim kan zijn. Zelf heb ik met name aandelen én obligaties via ETF’s aangeschaft. Makkelijk, toegankelijk en meteen een spreiding te pakken (en we weten inmiddels dat spreiding key is!).

Wat de precieze verhouding aandelen versus obligaties zou moeten zijn, is wederom afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De algemene stelregel luidt dat je je leeftijd zou moeten beleggen in obligaties, omdat deze minder risico met zich meebrengen, en hoe ouder je wordt hoe minder risico je wilt lopen met je vermogen. Simpelweg omdat je minder lang de tijd hebt om verliezen goed te maken.

Als het goed is weet jij nu wat het verschil is tussen aandelen en obligaties, en dat ze beiden waardevol zijn in je beleggingsportefeuille.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie