Hi babes. Wij beleggen omdat we willen dat ons geld meer geld wordt. Als er tijden aanbreken (en die zullen geregeld aanbreken!) dat het tegenovergestelde het geval is, kan dit onrustig maken. Nu het coronovirus de wereld in zijn greep houdt, vindt er een forse daling op de aandelenmarkten plaats De beurzen reageerden afgelopen week flink op het nieuws rondom het coronavirus, dat zich in rap tempo verspreidde. Maandagochtend openden de beurzen alweer positief, maar het positieve sentiment ebde ook gauw weer weg. Hoe zit dit nu precies? Wat moet je doen nu de koersen dalen door het virus? In dit artikel gaan we het hebben over het coronavirus en de beurs: wat moet je doen? En vooral: wat moet je niet doen.

Onvoorspelbaar

Het virus verspreidt zich snel en heeft het openbare leven op verschillende plekken in de wereld stil gelegt. Dat mensen niet meer reizen, winkelen en naar hun werk gaan kan leiden tot slechtere resultaten voor bedrijven. Hoe langer dit duurt, hoe groter de impact. Dit is dan ook de voornaamste reden van de sterke koersdalingen van afgelopen week. Het nieuwe coronavirus is een typisch voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de aandelenmarkt. Het is namelijk een risico van buitenaf waarvan de impact niet vooraf in te schatten is.

Diepe dalen

De wereldwijde economie heeft zich in het verleden meermaals uit diepe dalen omhoog gewerkt. Bijvoorbeeld van de kredietcrisis, maar ook van de SARS- of Ebola-uitbraken zijn de aandelenmarkten ruim hersteld. Kijk maar eens naar de tabel hieronder, waarin het rendement op de Amerikaanse S&P500 Index getoond wordt in de maand waarin de World Health Organization een wereldwijd gezondheidscrisis uitriep en de maanden daarvoor en daarna.

Maand vóór gezondheidscrisis Maand van uitroepen gezondheidscrisis Maand na uitroepen gezondheidscrisis
SARS (03-2003) -6,4% +1,3% +5,3%
Mexicaanse griep (04-2009) -5,7% +12,3% +6,7%
Ebola (08-2014) +1,5% -0,4% +1,8%
Zika (02-2016) -6,4% -0,6% +6,4%

Rendement op de S&P500 index inclusief dividend per maand. Bron: Shiller.

Risico’s horen bij beleggen. Er zijn tal van factoren die de koersen van bedrijven beïnvloeden. Denk maar aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, bevolkingsgroei, maar ook gezondheidsrisico’s hebben dus impact op de toekomstverwachtingen van bedrijven.

Het is, ook zoals in de tabel te zien in tijden van stress, lastig te voorspellen hoe aandelen zich ontwikkelen, maar in de geschiedenis volgde herstel ook na de diepste dalen. Hoe lang het duurt voordat herstel komt en hoe snel dat herstel vervolgens plaatsvindt, is niet vooraf in te schatten. Vandaar dat beleggen ook is voor de lange termijn, zodat je de tijd heeft om te herstellen van minder goede periodes op de beurs. Want die zijn er altijd.

If you can’t stand the heat…

Dalingen zoals die de afgelopen week plaatsvonden zijn inherent aan beleggen. Dat geldt net zo goed voor het herstel dat na die dalingen doorgaans plaatsvindt. Niemand kan voorspellen wanneer de beurzen zich herstellen en hoe lang dat duurt, maar feit is dat dat herstel er in het verleden altijd kwam. Heb je slapeloze nachten wanneer de waarde van je vermogen daalt? Houd dan het bovenstaande in je achterhoofd. Net zoals stijgingen horen deze dalingen er nu eenmaal bij. Op de lange termijn blijkt beleggen een stuk verstandiger dan, bijvoorbeeld, sparen.  Je rust bewaren en vasthouden aan een je plan zijn de grootste uitdagingen tijdens stress op de beurs. Vorig jaar stegen de koersen hard, deze maand dalen ze weer hard. Dat hoort bij beleggen. Paniek is een slechte raadgever. Hou dus je hoofd koel en besef dat je belegt voor de lange termijn. Stick to the plan! Tussentijdse stijgingen en dalingen horen er gewoon bij. Sterker nog: dalingen kunnen ook een mooi moment zijn om bijvoorbeeld je favoriete ETF flink bij te kopen. De ETF’s waarin ik beleg zijn op dit moment lager geprijsd en dus koop ik – gespreid – wat bij.

Concreet

  • Stick tot he plan. Laat je niet gek maken en houd in je achterhoofd dat beleggen voor lange termijn is.
  • Staan de koersen heel laag? Koop eventueel wat bij.
  • Beleg je voor lange termijn? Ga dan vooral niet je posities verkopen in een moment van paniek. Want: first rule of money is to not lose money. Second rule: see 1.

 

Wil je erover sparren met me? Stuur me een berichtje op een mailtje!

 

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Ik deel enkel mijn ervaring en van partners met wie ik samenwerk. Mijn bevindingen zijn geen waarheid en dus geen advies.