Hoi! Vorig jaar ontstond er een verandering in mijn houding. Waar ik mijn leven aardig – in praktische zin – op orde had (vaste baan, eigen huis), waren mijn financiën een ramp. Elke euro die erin kwam, gaf ik uit. Ik had totaal geen idee waar mijn geld aan op ging en einde van de maand had ik altijd enkele dagen een probleem. Dat moest anders. Ik begon met het maken van een Excel sheetje en creëerde een overzicht van wat er in- en uit ging. Elke luttele euro die ik uitgaf schreef ik op. Dit gaf inzicht, en met inzicht komt gedragsverandering.

Stap 2 was dat ik weleens wat wilde sparen. In mijn overzicht zag ik namelijk dat er elke maand een lekker bedrag binnen kwam, maar een nog lekkerder bedrag op ging aan dinertjes, kleren en schoenen. Totaal niet nodig (sterker nog, Marie Kondo is mijn heldin, maar daarover later meer). Ik besloot dat 12% van mijn maandelijkse cashflow opzijgezet moest worden (inmiddels is dit 20%. Ook wel: spaarpercentage, maar ook daarover later meer).

Inmiddels was ik goed aan het sparen en bewust met mijn geld aan het omgaan. Wetende dat ik elke uitgave in Excel zou moeten zetten, weerhield me van veel zinloze aankopen. Want heb ik echt product X, Y of Z nodig? Does it really spark joy*? Vaak is het antwoord: nee.

Maar naast sparen, wilde ik meer. Want ik wilde dat mijn geld voor mij aan het werk zou gaan.

Dus begon ik me te verdiepen in beleggen. In het begin was ik huiverig, want ik had wel eens een eerdere poging gedaan meer te weten te komen over dit onderwerp. Maar de beleggingswereld is een wereld die gedomineerd wordt door De Man. Slechts 1 op de 7 beleggers is vrouw. En ik snap wel waarom. Want wij vrouwen worden niet blij – cq het schrikt ons wellicht zelfs af – van vele tabellen, getallen, grafieken en ingewikkelde formules (geen idee trouwens of dit zo is, het geldt in ieder geval voor mij. Dus dit is een N=1 mening). Mijn brein werkt intuïtiever: ik wil gevoel, ik wil overzicht, ik wil in grote lijnen het wat&hoe snappen. Ik besefte dat er maar 1 ding op zat om me dit onderwerp eigen te maken: studeren. Dus ik kocht wat boeken en begon te lezen, onderzoek te doen, moeilijke apps te downloaden en te bestuderen. En ik denk dat ik inmiddels in grote lijnen begrijp welke beleggingsproducten je hebt en hoe ze werken, hoe je een goed beleggingsplan maakt, hoe je omgaat met risico versus rendement en hoe je dus:

  1. Je vermogen kan behouden
  2. Je vermogen kan mee laten groeien met de markt
  3. Je vermogen meer vermogen kan maken.

Daarom begon ik destijds een blog. Maar het kriebelde, ik wilde meer. En toen ontstond fireforwomen.com: een platform waar ik vrouwen de handvatten wil geven die ze zoeken om te koersen richting financiële onafhankelijkheid.

Het begon met – los van zelf actief gaan beleggen in investeren – met artikelen schrijven en tips geven. Maar de ambitie is groter. Wat dat is? To be continued 😉

Ondertussen blijf ik me inlezen over dit onderwerp, volg ik een beetje het financiële nieuws (je hoeft niet diehard van elk detail op de hoogte te zijn om succesvol te beleggen), praat ik met mensen die er écht verstand van hebben en sluis ik mijn geld van hot naar her met als doel: voor zo weinig mogelijk risico een zo hoog mogelijk rendement.

Waarom al deze moeite? Omdat ik vind dat elke vrouw recht heeft op vrijheid. En financiële onafhankelijkheid is een fundament voor een onafhankelijk en vrij lezen!

Ik hoop dat ik jou kan inspireren, informeren en helpen om je schaapjes op het droge te krijgen!

*Dé vraag van Marie Kondo om te bepalen welke items je in te leven houdt, en welke je weg doet/doneert/verkoopt/recyclet.