Een huishoudboekje maakt het niet alleen veel makkelijker om het overzicht over je financiën te bewaren. Het goede overzicht dat het je geeft, is ook nog eens de eerste stap naar financiële onafhankelijkheid. Of je je huishoudboekje in Excel maakt of in een schrift, maakt niet zoveel uit. Je kunt het best doen wat jij het handigst vindt, want jij bent degene die het gaat gebruiken!

Hier vind je een paar tips en een voorbeeld huishoudboekje.

Waarom zou je een huishoudboekje bijhouden?

De reden om een huishoudboekje te beginnen, is toch wel om inzicht krijgen in je financiën en je financiële doelen makkelijker te halen. Of je doel nu is om nooit meer rood te staan, om geld opzij te zetten voor een vakantie of om op lange termijn financiële vrijheid te bereiken: zodra je een simpel huishoudboekje begint, kom je erachter waar je op kunt besparen en hoeveel je iedere maand nu écht uitgeeft (en overhoudt).

Gratis 5 day money week!

Je hebt twee soorten mensen: mensen die van analoog houden en mensen die van digitaal houden. En vooruit: mensen die met allebei uit de voeten kunnen. Voor het huishoudboekje kun je het beste kiezen wat jij het handigst vindt, want jij bent degene die het gaat gebruiken. Zit je in team digitaal? Dan hebben wij alvast een gratis 5 day money week challenge voor je gemaakt waar je mee kunt beginnen. Er zit trouwens een handige template bij waarmee jouw huishoudboekje direct on fire is!

Zo begin je jouw huishoudboekje

Ren naar de winkel voor een papieren huishoudboekje, download een huishoudboekje-app of maak je eigen huishoudboekje in Excel. Zodra je je boekje voor je neus hebt, pak je je bankieren-app of bankafschriften en een rekenmachine erbij. En schrijven maar! Zo simpel is het. De eerste keer lijkt het misschien veel werk, maar dat valt mee. Het kost je wellicht een uurtje en dan staat de basis. Vervolgens is het een kwestie van bijhouden, en dat heb je zo gepiept. Voor een goed overzicht kun je het best meteen een paar maanden invullen in je huishoudboekje, dan krijg je echt een idee hoe hoog je terugkerende kosten zijn. 

Hoe deel je je huishoudboekje in?

Vaak is het wel duidelijk welke kosten in welke categorie behoren, een betaling bij de supermarkt zet je bij “boodschappen” en de afschrijving van je huur, bij “huur”. Wil je helemaal van scratch je eigen huishoudboekje maken, dan kun je het best eerst even al je afschrijvingen bekijken om zo je categorieën te bepalen. Je kunt het zo specifiek of breed maken als je zelf wilt, denk bijvoorbeeld aan de categorie “huis”, waar verschillende kosten onder vallen. Of je deelt het op in verschillende categorieën: huur, water, elektra, enzovoort.

De meest gangbare weg is om je kosten in te delen per maand. Je kunt ook een jaaroverzicht maken, zodat je alles op één pagina hebt. Door meerdere kolommen te maken, kun je de maanden gemakkelijk naast elkaar zetten in je spreadsheet. En ook als je het liever per week bekijkt, heb je dat met een beetje schuiven in een digitaal overzichtje zo voor elkaar.

Beginnen met budgetteren

Zodra je in kaart hebt gebracht hoeveel je uitgeeft en aan wat allemaal, kun je beginnen met budgetteren. Dit is waarschijnlijk waarom je überhaupt met je huishoudboekje bent begonnen. Waar je ook op wilt besparen, leg de drempel niet te hoog en begin met kleine stappen. Voorbeeldje: je geeft nu €50 per week uit aan boodschappen en je wilt er eigenlijk €25 aan uitgeven. Probeer dan eerst om tien procent minder uit te geven de komende maanden en bouw het zo verder af, op deze manier maak je je doel veel reëler en de kans dat je het volhoudt groter. Schrijf je doelen en stappen in je huishoudboekje erbij, zo zie je hoe goed je bezig bent en waar je het allemaal voor doet.

Lees hier een eerdere blog over de discipline om financieel onafhankelijk te worden en het belang wat   daarin speelt.

The real deal

Wil je een persoonlijke financiële planning maken like a boss babe on FIRE? Doe dan mee met ons programma Start Your Fire waarin we je helpen om een heel uitgebreide persoonlijke financiële begroting te maken, korte en lange termijn, inclusief een berekening hoeveel geld je nodig hebt om compleet financieel onafhankelijk te zijn. Zien we je daar?

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 3.500 dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt. 
  • En alleen nu: 3 exclusieve live sessies!

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie