Darlings, het best gelezen artikel op fireforwomen.com is deze: hoe geld voor je te laten werken in plaats van andersom. Mooi om te merken dat jullie precies dezelfde behoefte voelen als ik destijds: hoe stap ik uit het systeem dat ik elke dag mijn tijd verruil voor geld, in plaats van mijn geld voor me te laten werken en mijn tijd vrij te maken. Dus bij deze, voor jullie: hoe geld vóór je te laten werken in plaats van andersom, deel 2. Een geldmachine creëren, die jou continu (meer) geld oplevert?

Wil jij ook beginnen met beleggen, geld voor jou aan het werk zetten, jouw geld meer geld laten worden, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? Ben je bang de verkeerde keuzes te maken en je geld te verliezen? I got you babe! Fire for women schreef het e-boek ‘FIRE worden in 5 stappen‘. De ultieme start om ook een slimme money honey te worden! Koop ‘m hier.

Stoppen met werken

Iemand vroeg mij laatst of ik nu helemaal niet meer wil werken, of snel wil stoppen met werken. Dat is immers ook de gedachte achter FIRE: snel met pensioen. Maar nee, niet voor mij. Ik houd van ‘werk’, maar het hangt natuurlijk ook maar net af van je definitie van werk. Ik vind fireforwomen.com geen werk. Het voelt niet als werk. Mijn missie is om andere mensen te helpen, en dat voelt als roeping, niet als verplichting. Ik weet dat ik mijn hele leven altijd bezig zal zijn en blijven omdat er altijd wel iets is wat mij enorm trekt.

Vrijheid

Ik begon met beleggen omdat ik vrijheid wil ervaren. Vrijheid staat voor mij niet gelijk aan ‘niet werken’. Vrijheid staat voor mij gelijk aan elke dag keuzes maken met mijn hart. En of mijn hart nou roept om even knallen in een corporate, om vrijwilligerswerk doen, om me te begeven op het spirituele pad, om de kroeg in te gaan en de hele nacht te dansen, om op reis te gaan of om lekker te cocoonen in huis (en mezelf kennende: alles tegelijkertijd!): ik wil het kunnen doen. Ik wil me niet belemmerd, gestrest of gefrustreerd voelen omdat ik niet kan doen wat ik wens omdat, tja, mijn financiën me dwingen om te blijven waar ik ben.

Financieel onafhankelijk

Op dit moment ben ik financieel onafhankelijk. Niet omdat ik nou zo dik in de slappe was zit, neen, helaas, zo ver ben ik nog niet. Maar omdat ik me zo vóél! En vooruit: ook slimme geld keuzes heb gemaakt. Ik heb mijn baan opgezegd omdat dat was wat ik nodig had. Ik ben op dit moment in het buitenland omdat dat is waar ik behoefte aan had. Ik kon dit doen, ik durfde dit te doen, omdat ik deels passieve inkomsten heb en deels omdat ik een hele andere kijk op geld heb gecreëerd. Die andere kijk op geld, daar deel ik gedachtes over via het Instagram account van fire for women. We gaan nu snel de keiharde realiteit in, want jij wilt weten: hoe zet ik geld voor mij aan het werk? Hoe kan ik die geldmachine creëren?

Geldmachine creëren: hoe dan wel?

We gaan direct de koe bij de hoorns vatten. Jij wilt weten hoe je jezelf financieel vrij kan spelen zodat je niet nog járen dat tijd versus geld riedeltje hoeft af te draaien. Je wilt een geldmachine creëren die jou continu meer geld oplevert en jouw vermogen laat groeien. I get it! Hiervoor zijn 2 aspecten zeer belangrijk

  1. Passieve inkomsten
  2. De juiste mindset

In dit artikel focus ik enkel op punt 1, het mindset stuk gaan we een andere keer behandelen.

Besef dat passieve inkomsten creeren een investering vraagt, ofwel een investering in tijd ofwel een investering in geld. Lees hier hoe je slapend je geld kan verdienen en welke vormen van passieve inkomsten er bestaan.

One, two, step

Om straks lekker te genieten van passieve inkomsten moet je NU beginnen. Ik heb op dit moment zo’n 90k aan belegd vermogen, maar mijn eerste stap was een belegging van 10 euro. Kid you not. Die eerste stap is cruciaal! Eng, spannend, maar oh zo belangrijk. Want weten wat je wil, is niet genoeg. De juiste kennis hebben om te bereiken wat je wil, is ook niet genoeg. Daadwerkelijk actie nemen, hoe klein ook, is het enige wat jou gaat helpen je wensen te realiseren.

Stap 1: krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven. Kind kan de was doen. Iets met: open je bank app, schrijf op wat je de afgelopen drie maanden hebt uitgegeven en wat erin is gekomen. Schrik je kapot. En spreek met jezelf af dat je je leven zal beteren. Fire for women heeft een heel fijn programma ontwikkeld om jou te helpen met inzicht in je financiële situatie te krijgen, neem hier een kijkje.

Stap 2: nu je je leven gaat beteren ga je elke maand 2 extra vaste lasten toevoegen: een automatische overboeking naar je spaarrekening en naar je beleggingsrekening. Welk bedrag moet je zelf weten, maar je weet zelf ook: die vrijheid maakt misschien wel gelukkiger op lange termijn dan dat etentje of die nieuwe jurk. Begin eens met 10% van je netto inkomsten opzij te zetten.

Stap 3: open een beleggingsrekening. Ik adviseer BUX Zero of Brand New Day, want dat is prima geschikt voor beginnende beleggers die vooral wél willen beleggen maar níét er elke dag mee bezig willen zijn. Peaks is ook een fijn product om kennis te maken met beleggen.

Stap 4: herhaal. Herhaal. Herhaal. Elke dag weer. Je vermogen gaat groeien. Je spaarrekening groeit. Hiermee kun je op termijn wellicht een vastgoedbelegging kopen, of een eigen huis, of extra aflossen op je hypotheek, of in één keer flink investeren in de beurs.

Stap 5: heb geduld. Dit effect gaat exponentieel zijn, zowel qua gedrag (geloof me, je gaat steeds meer sparen en beleggen versus uitgeven aan onnodige shit) als qua effect. Omdat je aflost of je hypotheek, krimpen je maandelijkse uitgaven, kun je meer beleggen, hoe meer je belegt, hoe meer je profiteert van dividend, hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer je weer kan investeren. Vliegwiel to the max, een ware geldmachine creëren door dat hele beleggings- en slim met je geld omgaan spel!

Dus?

Passieve inkomsten genereren is dé manier om zonder je tijd te hoeven verruilen voor geld, toch geld te verdienen. Dit vergt wel tijd, en mega commitment. Als je heel helder voor ogen hebt waarom je dit wilt (en dit heeft vrijwel nooit met geld an sich te maken, geld is een tool, een middel), dan is de weg er naar toe leuk, en geen last. Mijn passieve inkomstenbron is op dit moment mijn vastgoed. Ik heb nog te weinig geld in de beurs zitten om te profiteren van dividend. Maar ik ga gestaag door en beleg elke maand geld. Daarnaast ben ik bezig een tweede vastgoedbelegging te kopen omdat dit een snelle (en erg leuke manier is!) om passieve inkomsten te genereren.

Wil jij ook actief aan de slag met jouw geld, vermogen opbouwen en passieve inkomsten genereren? Check this out.

 

 

2 reacties

  • Cristel schreef:

    Hi Puck. Ik zit er helemaal in en wil steeds meer wete om de eerste stap te maken. Nu adviseer jij Brand New Life maar ik heb een pensioenrekening bij Bright. Daar kan ik ook een beleggingsrekening openen. Ken je Bright? Zou je dat ook aanraden? En tweede vraag: pensioen én beleggen of 1 van de 2? Hoor graag! Groetjes Cristel

    • Puck schreef:

      Hi Cristel! Dank voor je reactie. Ik ken Bright niet, maar van wat ik er van kan zien ziet het er proper uit. Ik zal me eens verdiepen in hun service. Voor wat betreft je vraag over pensioen beleggen én gewoon beleggen: ik zou beide doen. Vaak is het zo dat als je pensioen belegt je geld lang vast staat. Je kan gebruik maken van een fiscaal aantrekkelijke regeling, maar kan veelal pas aan je geld komen als je je pensioen leeftijd bereikt. Als je ‘gewoon’ gaat beleggen heb je het geld altijd tot je beschikking. Stel dat je doel is om binnen 10 jaar X vermogen op te bouwen om bv een wereldreis te maken, dan kun je dat geld er gewoon na 10 jaar afhalen. Hopelijk beantwoord ik hiermee je vraag 🙂 Liefs!

Geef een reactie