Hi ladies, sommigen van jullie vragen je misschien af waarom mijn platform fire for women heet, vanwaar het woordje fire? Fire staat voor financially independent and retire early. Een beweging ontstaan in de VS die langzaamaan ook in Nederland bekendheid begint te krijgen. Ikzelf kwam een jaar geleden in aanraking met deze term, nadat ik per toeval op een artikel stuitte. En ik was nogal – understatement – geïnspireerd!

Maar wat betekent dat dan precies, in de dagelijkse praktijk?

FIRE

De invulling van fire is aan vele interpretaties onderhevig, want financieel onafhankelijk zijn, heeft voor ieder een andere betekenis.

In de fire beweging merk ik hetzelfde als in dieet-land: zoveel mensen, zoveel situaties, zoveel meningen, zoveel visies.

Voor mij is fire vooral een gevoel, een mindset, een zogenaamde way of living. Een manier van leven waarbij ik controle heb over mijn geld – in plaats van andersom – een beetje onder mijn stand probeer te leven omdat ik zo a) veel kan sparen en beleggen en b) mocht het nodig zijn ook met een stuk minder kan rondkomen. Dit geeft mij peace of mind. Rust. En… vrijheid!

Omdat ik controle heb over mijn geld en mijn uitgaves – me niet laat verleiden tot uitgaves die ik niet nodig heb – heb ik kunnen sparen, heb ik kunnen beleggen (in met name indexfondsen en vastgoed) en heb ik een korte tijd hierdoor de mogelijkheid tot passieve inkomstenstromen weten te creëren.

Keuzes

Dus in plaats van elke maand nieuwe kleren: elke maand beleggen in trackers.

In plaats van van mijn spaargeld een nieuwe auto kopen: een nieuw beleggings appartement.

In plaats van elke week luxe uit eten: elke week wat extra kunnen sparen.

En ik heb geen heilige, not at all! Want, zo heb ik lang niet altijd geleefd. En nog steeds word ik weleens verleid tot geld uitgeven aan dingen die totaal overbodig zijn.

Sterker nog: ik had nogal een rich babe’s lifestyle. Mijn geld vloog eruit. Totdat ik besefte: al die uitgaves, die brengen mij nou niet per se meer geluk.

Geluk

Geluk is voor mij: elke dag vrij zijn om mijn kostbare tijd en aandacht te besteden aan datgene waar ik gelukkig van word. Dát is voor mij (financiële) onafhankelijkheid!

Ik bevond me ook in een omgeving (corporate kantoortuin) waar mensen hard werkten, dagelijks stress ervaarden, in een omgeving zaten waar ze niet gelukkig waren, maar toch bleven hangen. Bleven hangen omdat ze een hoog salaris hadden, en hieraan gewend waren. Hun leven hebben aangepast aan dit hoge salaris. En dat vooruitzicht benauwde me zo. Het idee geketend te zijn, met gouden handboeien weliswaar, maakte me huiverig. Dat wilde ik niet.

Ik weet dat er mensen zijn die denken dat ze vastzitten, hun hoge inkomen in stand moeten houden, want: ego, gewenning, mindset.

Inspireren

Ik hoop dat ik met fire for women jou kan inspireren en kan overbrengen dat de keuze aan jou is. Je bent geen slaaf van je huidige levensstijl, je hebt elke dag de keuze een andere beslissing te maken, een ander leven te leiden, en te kiezen voor datgeen wat jou écht een blij en tevreden mensje maakt.

Liefs