Hi ladies, sommigen van jullie vragen je misschien af waarom mijn platform fire for women heet, vanwaar het woordje fire? Fire staat voor financially independent and retire early. Een beweging ontstaan in de VS die langzaamaan ook in Nederland bekendheid begint te krijgen. Ikzelf kwam in 2018 in aanraking met deze term, nadat ik per toeval op een artikel stuitte. En ik was nogal – understatement – geïnspireerd! Ik was zo geïnspireerd om financiële onafhankelijkheid na te streven, dat ik vanaf 2018 volop begon met slimmer met mijn geld omgaan, sparen en uiteraard ook veel beleggen. Op moment van schrijven – bijna 2 jaar nadat ik in aanraking kwam met de FIRE movement – kan ik mezelf financieel onafhankelijk noemen. Niet omdat ik 100% leef van mijn geïnvesteerde vermogen (wel deels) maar ook omdat ik zo voel. Vrij, nergens van afhankelijk zijn om keuzes te maken met mijn hand op mijn hart, zonder geld zorgen en met meerdere inkomstenbronnen.

Maar wat betekent dat dan precies, in de dagelijkse praktijk?

FIRE

De invulling van fire is aan vele interpretaties onderhevig, want financiële onafhankelijkheid heeft voor ieder een andere betekenis.

In de fire beweging merk ik hetzelfde als in dieet-land: zoveel mensen, zoveel situaties, zoveel meningen, zoveel visies.

Voor mij is fire vooral een gevoel, een mindset, een zogenaamde way of living. Een manier van leven waarbij ik controle heb over mijn geld – in plaats van andersom – een beetje onder mijn stand probeer te leven omdat ik zo a) veel kan sparen en beleggen en b) mocht het nodig zijn ook met een stuk minder kan rondkomen. Dit geeft mij peace of mind. Rust. En… vrijheid!

Omdat ik controle heb over mijn geld en mijn uitgaves – me niet laat verleiden tot uitgaves die ik niet nodig heb – heb ik kunnen sparen, heb ik kunnen beleggen (inmiddels ruim 80.000 aan belegd vermogen, los van de waarde in mijn eigen woning) en heb ik een korte tijd hierdoor de mogelijkheid tot passieve inkomstenstromen weten te creëren.

Fire for women

Voor mezelf heb ik financiële onafhankelijkheid, en de route daar naar toe, verdeeld in 4 pijlers. Dit zijn tevens de pijlers die leidend zijn voor het bedrijf fire for women.

  1. Mindful je geld uit geven. Ik geloof in overvloed, dus niet beknibbelen op kopjes koffie en stressen om strak budgetteren. Maar als je dan je geld uitgeeft, doe dit dan bewust, en spendeer duurzaam.
  2. Meer verdienen. Overloed dames 😉 Meer verdienen kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld meer salaris, meerde inkomstenbronnen (side hustles) of passieve inkomsten creëren.
  3. Beleggen. Beleg en investeer je geld om hier in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Beleggen is naast slim bovendien erg leuk.
  4. Mindset. Transformatie begint niet met kennis en in de praktijk, maar het een verlangen in je buik en in je hart. Door actief te werken aan de juiste mindset volgen praktische handelingen vanzelf.

Keuzes

Dus in plaats van elke maand nieuwe kleren: elke maand beleggen.

In plaats van van mijn spaargeld een nieuwe auto kopen: een nieuw beleggings appartement.

In plaats van elke week luxe uit eten: elke week wat extra kunnen sparen.

En ik heb geen heilige, not at all! Want, zo heb ik lang niet altijd geleefd. En nog steeds word ik weleens verleid tot geld uitgeven aan dingen die overbodig zijn. Sterker nog: ik had nogal een rich babe’s lifestyle. Mijn geld vloog eruit. Totdat ik besefte: al die uitgaves, die brengen mij nou niet per se meer geluk.

Geluk

Geluk is voor mij: elke dag vrij zijn om mijn kostbare tijd en aandacht te besteden aan datgene waar ik gelukkig van word. Dát is voor mij financieel onafhankelijk zijn!

Ik bevond me ook in een omgeving (corporate kantoortuin) waar mensen hard werkten, dagelijks stress ervaarden, in een omgeving zaten waar ze niet gelukkig waren, maar toch bleven hangen. Bleven hangen omdat ze een hoog salaris hadden, en hieraan gewend waren. Hun leven hebben aangepast aan dit hoge salaris. En dat vooruitzicht benauwde me zo. Het idee geketend te zijn, met gouden handboeien weliswaar, maakte me huiverig. Dat wilde ik niet.

Ik weet dat er mensen zijn die denken dat ze vastzitten, hun hoge inkomen in stand moeten houden, want: ego, gewenning, mindset.

Inspireren

Ik hoop dat ik met fire for women jou kan inspireren en kan overbrengen dat de keuze aan jou is. Je bent geen slaaf van je huidige levensstijl, je hebt elke dag de keuze een andere beslissing te maken, een ander leven te leiden, en te kiezen voor datgeen wat jou écht een blij en tevreden mensje maakt. Financiële onafhankelijkheid helpt je in het maken van keuzes met je hart, want some money in your pockets maakt grote beslissingen een stuk makkelijker.

Mijn ultieme tip

Vaak krijg ik de vraag hoe je voor jezelf kan bepalen wat jou dan gelukkig maakt, en wat jouw doel (waar je financiën bij aansluiten) zou moeten zijn. Wat mij helpt is het volgende:

Gaan zitten, ogen sluiten, een paar keer goed ademhalen en mezelf de vraag stellen: “wat als ik morgen wakker word en mijn leven is perfect, hoe ziet mijn leven er dan uit?” Laat je hart hier spreken, en je hebt je antwoord 🙂

Wil jij ook financieel onafhankelijk worden? Sluit je aan bij de FIRE community: een club met honderden dames die op weg zijn naar financiële onafhankelijkheid.

 

 

3 reacties

Geef een reactie