Hi ladies! Sinds ik fire for women heb gelanceerd kreeg ik enkele vragen over hoe je duurzaam kunt beleggen. Zeer interessante vraag, en bovendien iets wat ik ook wil weten. Want ik vind geld fijn, en zit graag goed in de slappe was, maar bovenal ben ik begaan met het wel en wee van de wereld en de medemens. Dus wáár ik mijn geld mee verdien, is minstens net zo belangrijk als hoeveel geld ik verdien. Speciaal voor jou, die ook meer wil weten over duurzaam beleggen, dit artikel!

Wil jij ook die eerste stap maken in de wereld van beleggen? Maar vind je het nog spannend, ben je bang je geld te verliezen en weet je ook niet precies hoe & waar te beginnen? I got you babe! Fire for women schreef het boek ‘simpel beginnen met beleggen‘. In 60 pagina’s leer je de basics van beleggen en krijg je de juiste handvatten om ook een slimme money honey te worden! Koop ‘m hier.

Wat is duurzaam beleggen?

Tegenwoordig zijn er veel financiele instanties die duurzaam beleggen aanbieden. Klinkt goed, toch? Maar wat is duurzaam beleggen, en is het wel wat jij denkt dat het is?

Ik zelf dacht bij duurzaam beleggen aan: beleggen in fondsen en bedrijven die de wereld een beetje een betere plek willen maken. Maar duurzaam beleggen heeft niet zozeer te maken met hoe goed een bedrijf voor de wereld is, maar of ze voldoen aan een ESG keurmerk opgesteld door de VN. Duurzaam beleggen is iets anders dan groen beleggen. Heel kort door de bocht: vaak is duurzaam beleggen een kwestie van ‘vinkjes zetten.’ Een bedrijf als Facebook en Exxon komen bijvoorbeeld vaak voor in duurzame fondsen, maar deze zul je minder snel tegen komen in bijvoorbeeld groenfondsen. Groenfondsen beleggen in bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn met het bouwen van windparken of alternatieve energie. Het nadeel van grondfondsen? Het rendement is gemiddeld heel erg laag. Wel krijg je belastingvoordeel als je belegt in groenfondsen.

Economische groei versus klimaat

Ik las laatst een mooi stuk waarin Geert Noels werd aangehaald, een Belgische ondernemer en econoom. Hij zei het volgende: “…We moeten niet stoppen met groeien omdat we denken dat we daardoor het klimaat redden. We gaan het klimaat juist redden door vooruitgang en innovatie, door minder energie te gebruiken en op een andere manier te denken. Vooruitgang willen is normaal en groei is goed, maar niet te snel. Trager groeien betekent ook op economisch vlak niet de vooruitgang stoppen, maar stoppen met geloven dat groei altijd beter is. Met trager bedoel ik: duurzaam groeien.”

Hier kan ik me in vinden. Ik merkte bij mezelf best vaak het dubbele gevoel van enerzijds toch graag een goed rendement maken, maar anderzijds besefte ik dat het doel absoluut niet altijd de middelen heiligt.

Subjectief begrip

Duurzaam is natuurlijk een breed en vrij subjectief begrip. Het kan zoveel zijn. Een bedrijf steunen door middel van crowdfunding die banen creëert in derdewereldlanden. Of een bedrijf dat windmolens produceert. Bovendien is het moeilijk te meten hoe duurzaam bedrijven zijn, of wanneer duurzaam ook daadwerkelijk duurzaam genoeg is. Een goede graadmeter is het ESG beleid. Dit staat voor Environment, Social en Government. Dus hoe scoort een bedrijf op deze vlakken en hoe gaat het om met planeet, mens en dier, en hoe wordt het bedrijf bestuurd. De wat beter te meten aspecten van duurzaamheid zoals CO2 uitstoot zijn makkelijker te beoordelen dan hoe een bedrijf met haar personeel omgaat. Het kan ook zo zijn dat een bedrijf hoog scoort op één aspect – zoals environment – maar weer minder op een ander punt – zoals social.

Ik denk dat het verstandig is om je af te vragen waarom je duurzaam wilt beleggen. Waarom is dit voor jou belangrijk? Misschien wil je iets goeds doen voor onze planeet. Dan is naast beleggen je huis verduurzamen ook een mooie manier om je steentje bij te dragen. Zoveel wensen, zoveel wegen.

Wat is het niet?

Ook daar valt over te discussiëren, maar ik zou persoonlijk geen aandelen  Tata Steel kopen, om er maar 1 te noemen. Ik kan me niet vinden in hun manier van zakendoen en vind hun ESG beleid niet sterk genoeg, of duurzaam genoeg. 

Voordeel van duurzaam of groen beleggen

Nou wil het zo zijn dat onze overheid mensen wil belonen die beleggen in ‘groene’ producten. Als je (een deel van je) vrij opneembare vermogen duurzaam belegt, kom je in aanmerking voor vrijstelling van vermogensrendement heffing. Als je meer dan €30.000 spaargeld hebt is het interessant je hierin te verdiepen. Uiteraard zitten hier mitsen en maren aan, dus verwijs ik je graag door naar deze pagina die hier dieper op in gaat. Iets verder in dit artikel noem ik een aantal groen fondsen waar je in kan beleggen. Het nadeel van beleggen in groen fondsen is het lage rendement, en uiteindelijk beleggen we – althans ik wel – om er financieel beter van te worden. Thin lines, ladies, thin lines.

Groenfondsen

Groenfondsen zijn speciale fondsen waar je je geld kan neerzetten en waar de partij – meestal grote banken zoals ING, Rabo, ABN, ASN en Triodos – jouw geld belegt in duurzame projecten. Dit zijn vrijwel altijd projecten die bijdragen aan oplossingen voor behoud en verbetering van klimaat, milieu en natuur. Denk aan projecten waarbij er duurzaam gebouwd wordt of duurzame energie wordt ontwikkeld. Het probleem op dit moment met groenfondsen is dat ze geen nieuwe beleggers toelaten. Want al het geld dat er beschikbaar komt in een groenfonds, moet duurzaam belegd worden, en daar zijn vergunningen voor nodig, en dat is geen kwestie van een uurtje werk. Ik zal dit in de gaten houden (ook voor mezelf, want belasting voordeel G) en een seintje geven indien ik een groenfonds tegenkom dat nieuwe beleggers toelaat.

Groene banken

Niet alleen beleggen, maar ook mijn dagelijkse bankzaken doe ik graag via partijen die een sterk ethisch kompas hebben. Een voorbeeld is de ASN bank, of Triodos bank. Bij die laatste doe ik zelf mijn dagelijkse bankzaken, en zelfs het betaalpasje is van gerecycled materiaal, leuk toch! Via deze banken kun je ook beleggen, echter zijn de kosten hier vaak wel hoger dan bijvoorbeeld beleggen via Degiro in zelfgekozen ETF’s.

Duurzame individuele bedrijven

Je kan ook aandelen kopen van individuele bedrijven die zich hardmaken voor duurzaamheid en op ESG-beleid goed scoren. Hiervoor zul je een goede fundamentele analyse moeten doen en het nieuws goed moeten volgen om te weten wat de ontwikkelingen zijn van bedrijven.

Je hebt bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven die toonaangevend zijn met oplossingen implementeren voor een toekomst met schone energie. Qua Nederlandse bedrijven heb je AkzoNobel, Arcadis, Signify, Philips en KPN die goed scoren. Maar beleggen in individuele aandelen is risicovoller dan beleggen in ETF’s. Recent kwam bovendien in het nieuws dat bijvoorbeeld Signify al enkele kwartalen een tegenvallend bedrijfsresultaat heeft, en dan is duurzamer beleggen leuk, maar je geld verliezen of minder waard zien worden niet.

Duurzame ETF’s

Dit is helemaal een lastige, want ETF’s, ofwel indexfondsen, volgen een index waarin meerdere – vaak heel veel – bedrijven zijn vertegenwoordigd. Hoe meer bedrijven in een index zitten, hoe beter de spreiding en hoe lager het risico om geld te verliezen. Maar: hoe hoger het risico dat hier boeven bedrijven tussen zitten. Er zijn indexfondsen die beweren duurzaam te zijn, maar dit is vaak lastig te controleren. Meestal komt het aan op vertrouwen dat de desbetreffende partij de waarheid spreekt en zelf controleren dat in hun indexfondsen bijvoorbeeld geen wapenproductie bedrijven zitten. Zowel Peaks als Brand New Day zeggen in duurzame index fondsen te beleggen. Daarnaast heb je meer ETF’s die duurzaam zijn, of zeggen te zijn, en aan de hand van criteria moet je er van uit kunnen gaan dat dat zo is, maar 100% waterdicht is het nooit. Denk aan:

UBS ETF MSCI World Socially Responsible UCITS ETF

iShares MSCI World SRI UCITS ETF

Xtrackers ESG MSCI World UCITS ETF

Amundi Index MSCI World SRI – UCITS ETF

Crowdfunding

Een manier om op een mooie – vind ik dan, maarja N=1 – manier te beleggen is middels crowdfunding projecten die duurzame initiatieven steunen. Via Lendahand kun je al voor kleine bedragen projecten steunen én er ook nog aan verdienen. Win win situatie dus.

Conclusie

Beleggen in duurzame fondsen, ofwel duurzaam beleggen, is vaak minder duurzaam dan je in de eerste instantie denkt. Duurzaamheid is een label dat gegeven wordt aan bedrijven die voldoen aan een lijst opgesteld door de NAVO. Een Exxon heeft bijvoorbeeld het label ‘duurzaam’, terwijl hun kern activiteit ‘olie’ is, niet zo duurzaam voor de planeet. Maar sub activiteiten die zij hebben op sociaal vlak, worden door de NAVO als dusdanig duurzaam aangemerkt dat ze het label hebben gekregen.

Ik denk ook dat duurzaam beleggen nog in de kinderschoenen staat en dat in de loop der tijd er steeds meer keurmerken en transparantie zullen komen om dit makkelijker te maken. Voorlopig beleg ik zelf in indexfondsen die zeggen ethische bedrijven in hun index te hebben zitten. Daarnaast bankier ik voor dagelijkse zaken bij Triodos.

Los van mijn beleggingen steun ik 5 goede doelen, doe ik vrijwilligerswerk en probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Ik denk dat een steuntje bijdragen aan de wereld op meerdere manieren kan, en je jezelf vooral niet gek moet maken om een 100% score op ‘goed doen’ te bereiken. Alle beetjes helpen en het feit dat jij je hierin verdiept vind ik al bewonderenswaardig!

En jij, beleg jij duurzaam of groen? Wat is jouw visie hierop?