Hi beleggende medemens! Ik hoef niet te herhalen wat we allemaal weten: het Corona virus heeft een immense impact op de economie op dit moment. Beurzen crashen, mensen zitten zonder werk, de overheid is enorm gul, staats- en bedrijfsobligaties worden ingekocht als WC-papier en er is een overschot aan olie. We belanden – of zijn wellicht al aanbeland – diep in een recessie, wat nu? Ik deel hier mijn bevindingen en wat ik zelf doe nu het gekkenhuis is op de beurs.

Is de recessie een moment om te beginnen met beleggen? Sluit je aan bij het besloten Facebook netwerk van fire for women en spar hierover met anderen!

Onrust

Op de beurs zien we dat beleggers onrustig worden van alle onzekerheid die gepaard gaat met de crisis: hoe lang duurt dit, welke lange termijn gevolgen heeft dit en hoe erg zal de economie krimpen? Er wordt veel over gespeculeerd en er worden veel scenario’s geschetst. De een rooskleuriger dan de ander. Hoe ga je hier als particuliere belegger mee om? Wat is nu wijsheid om te doen met je geld? Nu beginnen met beleggen omdat je ergens las dat ‘dit het juiste koop moment is’? Of nu juist geld sparen omdat er weleens een magere tijd aan kan komen? Nu je reeds gekochte aandelen verkopen en dan maar je verlies nemen? Of wachten tot de heisa weer voorbij gaat en je effecten weer meer waard worden?

Wat doe ik?

Ik weet niet wat wijsheid is, ik kan enkel delen wat ik zelf doe op dit moment: niet zoveel.

Ik beleg voor de lange termijn, en ik heb geen idee wat er korte termijn gaat gebeuren met de economie en de koersen, maar er is 1 ding waar ik me aan vasthoud: elke crisis hebben we overleefd en zijn we sterker uitgekomen.

Dat betekent dat ik mijn maandelijks inleg (ik ben voorstander van periodiek beleggen) blijf hanteren: elke maand boek ik geld over naar mijn twee beleggingsrekeningen en koop ik ETFs. Daarnaast behoud ik mijn vastgoed en wacht ik tot een extra vastgoedbelegging kan doen.

Lees hier alles over beleggen in ETFs

Wel ben ik wat extra aan het bijkopen. Onder het mom van ‘buy low, sell high’. Aandelen zijn nu een stuk lager geprijsd dan een paar weken geleden. Maar ik koop niet zomaar alle aandelen, ik kijk wel naar bedrijven die aardig wat vet op de botten hebben, veel geld in kas hebben – en dus wat klappen kunnen opvangen – en die aardig wat slagkracht hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld extra aandelen gekocht van ASML, Shell, Galapagos en Unilever. Via mijn ETFs beleg in ik internationale bedrijven, voor mijn individuele aandelen voel ik affiniteit met bedrijven uit de AEX.

Extra bijkopen, hoe zit dat?

Ik blijf echter zeer voorzichtig. Want het is wel zo dat de koersen een stuk lager staan dan een tijd geleden, maar misschien gaan ze nog veel lager!

Bijvoorbeeld tijdens de crash van 1929 zakte de S&P 500 index in twee maanden tijd met 45%. Daarna veerde deze even op, waarna er weer een dalende lijn ontstond. Deze dalende lijn kwam pas in 1932 tot stilstand, en waarna er bijna 90% van de waarde van voor de crash verloren was gegaan.

En wat dacht je van de internetbubbel van 2000? Een jaar later kwam er pas een stilstand van de dalende koersen. Vervolgens kwamen de aanslagen van 9/11 die de koersen nog dieper naar beneden drukten. In het voorjaar 2003 kwam er pas weer een stijging op gang.

Hetzelfde geldt voor de crash van 2008. In twee maanden tijd was de S&P index gehalveerd, waarna deze even opveerde om vervolgens nog veel dieper te zakken. Dit effect noemen ze ook wel een dead cat’s bounce. Zakken, even opveren en weer veel harder zakken.

Maar voor hetzelfde geld (pun intended) komt er volgend week een verlossend bericht over het virus, hebben we weer vertrouwen en was dit een tijdelijke maar zeer heftige rit. We just don’t know.

Drie gouden regels

Ik houd me vast aan mijn – door mijzelf bedachte – gouden regels: spreiding, tijd, kosten.

  • Ik blijf goed spreiden, ofwel: niet in 1 keer mijn rekening leegtrekken en aandelen Apple kopen.
  • Ik blijf de lange termijn voor ogen houden: niet met verlies verkopen, dit komt allemaal weer goed.
  • En ik blijf letten op kosten: goedkope ETFs en handelen via Degiro en Brand New Day

Ik behoed mezelf voor gekmakerij en fomo gevoelens. Diep in de recessie dus, wat nu: stick to the plan, wees voorzichtig en houd die spaarpot achter de hand!

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Ik deel enkel mijn ervaring en van partners met wie ik samenwerk. Mijn bevindingen zijn geen waarheid en dus geen advies.

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie