Ow god ladies! De market is ‘down.’ Oke, dat klinkt misschien een beetje te dramatisch maar de koersen zijn volatiel en er is onrust op de beurs. Want zakkende getallen, daar houdt niemand op de beleggingsmarkt van. Maar stay cool, it’s all-in the game en er is een goede verklaring voor, namelijk; inflatie. Hoe dit zit? Read and digest!

Wat is inflatie?

Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Neem bijvoorbeeld een brood. Deze kost bij de bakker aan het begin van het jaar 1,75 euro en kan door inflatie aan het eind van het jaar 2,00 euro kosten. De inflatie is dus 0,25 cent.

Die mate van inflatie wordt gedreven door vraag en aanbod. Dus wanneer die bakker meer moet betalen voor zijn grondstoffen of wanneer de vraag naar zijn brood groter is dan dat hij kan produceren. De prijs van zijn brood zal omhoog gaan en voilà: inflatie. 

Wanneer die inflatie (lees die 0,25 cent) sneller stijgt dan dat je loon stijgt (jouw maandelijkse inkomsten blijven namelijk gelijk), dan krijg je automatisch een daling van de koopkracht. No shit sherlock. Je kunt namelijk in ons voorbeeld iets minder brood kopen dan dat je normaal deed vanwege die 0,25 cent verhoging.

Capisco. Maar waarom dan de stress op de beurs over verhoogde inflatie?

We zitten nu ruim een jaar in de corona crisis. En zelfs voor de crisis was er inflatie en waren de rentes op leningen en spaarrekeningen laag. Nu het leven ‘langzaam’ weer op gang komt en de winkels weer open mogen, moeten we er niet raar van opkijken wanneer er daardoor een vergrote vraag naar goederen en diensten ontstaat. Goederen en diensten die niet direct voorhanden zijn of waarvan de grondstoffen duurder worden. Wat de prijs van die goederen en diensten weer opdrijft en dus een iets grotere inflatie met zich meebrengt dan beoogt. 

Oke, maar wat betekent dit dan concreet voor beleggers?

Lage inflatie betekent normaal gesproken lekker veel geld pompen in de beleggingsmarkt. De koopkracht is namelijk on full force. Ook wil je met lage rentestanden dat het geld op je spaarrekening (lesson of the day: beleggen doe je altijd met geld wat je over hebt ladies), geld oplevert en op een spaarrekening levert dit helaas niet zoveel op. Door middel van beleggen proberen mensen bijvoorbeeld via aandelen en obligaties rendement te halen uit hun hard verdiende doekoe.

Wil jij ook leren hoe je met je geld kunt beleggen? Start dan nu met onze cursus ‘Beginnen met beleggen’.

Maar dan komt wellicht ineens die lang verwachte hoge inflatie als een onaangename gast om de hoek kijken. En een hoge inflatie betekent hogere rentes en dus het einde van ‘goedkoop’ geld. Boehoe. Want neem nou obligaties als voorbeeld: als de inflatie stijgt zul je van het uit te keren bedrag van die obligatie straks minder kunnen doen dan wanneer je m aankocht bij lage inflatie. Denk aan de bakker waar het brood nu 2 euro kost terwijl het bedrag uit je obligatie uitkering hetzelfde blijft als toen je’m kocht. Voor aandelen geldt dat wanneer een bedrijf de prijzen van zijn goederen verhoogt dit veelal ook te maken heeft met hogere inkoop-, en productiekosten. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid van een bedrijf. Iets waar o.a. je dividend vanaf hangt.

Moraal van het verhaal: inflatievrees.

Een snellere economische groei gaat gepaard met ‘inflatievrees.’ On the bright side: een hogere inflatie betekent ook een sneller herstel van de economie. En inflatie  herstelt zich ook vaak weer wanneer de economie ‘on fleek’ is. Dus chill, relax en zorg dat je beleggingsportfolio goed gespreid is en bestaat uit diverse marktsegmenten. 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie