Hallo dames!

Vandaag heb ik weer een heel gaaf interview voor jullie: een interview met Stefanie Herstel van over haar money mindset en hoe deze is veranderd door de jaren heen. Ze vertelt hoe ze van een rich babe’s lifestyle back to basic is gegaan. Stefanie geeft vanaf nu geen geld meer uit aan onnodige nieuwe kleding, maar aan zichzelf. Want zoals ze stelt: de beste investering is die in jezelf. Halleluja!

Hoe we elkaar ontmoetten

Soms vind ik social media en met name Instagram stom, omdat het zo’n schijnwerkelijkheid laat zien. Toch gebruik ik Instagram veel, met als doel om jullie te attenderen op mijn artikelen, waar ik kennis deel, en hopelijk daarmee veel vrouwen (en mannen) kan helpen! Instagram als middel dus, en niet als doel.

Maar af en toe is het ook een leuk platform, vooral als je nieuwe mensen ontmoet! Via Instagram kwam ik in contact met Stéfanie, en ik zag dat zij haar baan had opgezegd om haar eigen onderneming te starten. Ja dan vind ik je dus sowieso al kick-ass cool! Bleek ze nog een leuk mens ook. Dus tada, het tweede interview in de serie Money Mindset met deze jonge en ambitieuze dame!

Vertel ons eerst even wie je bent!

Ik ben Stéfanie Herstel, onderneemster, content marketeer en voorvechter voor vrouwen en onafhankelijkheid. Met mijn bedrijf, The Content Society, help ik mensen met het opzetten van hun eigen onlineonderneming. Ik ben 27 jaar en woon samen met mijn vriend in Assen. 

Ik zie het als mijn taak om vrouwen meer bewust te maken van hun kansen en krachten om een eigen business zo vorm te geven dat je er meer vrijheid en onafhankelijkheid voor terugkrijgt. Want dat is wat ik ook voor mezelf wil bereiken. En hoe kun je dat beter doen dan weten hoe je online media voor je kunt gebruiken en hoe je de juiste marketingtechniek inzet? Ik richt me dus niet op businessmodellen en het algemeen ondernemerschap, maar juist meer op de ‘hoe’ vraag om je eigen ‘waarom’ meer naar boven te halen. 

Wat is je voornaamste bron van inkomsten? 

Ik verdien mijn geld met mijn eigen onderneming. 

Wat betekent geld voor jou? 

Geld en ik zijn heel lang eerder vijanden geweest dan vrienden. Ik heb altijd veel gewerkt en vond dat ik het verdiende om te leven als een koningin. Ik gaf jaren meer geld uit dan er binnenkwam. Zorgen over later maakte ik me niet. Geld betekende voor mij op dat moment alleen maar ‘materie’: ik kon er geluk mee kopen en ik vond het geweldig.

Tot ik me realiseerde dat ik me er eigenlijk slechter door ging voelen. Ik was niet gelukkig op mijn werk en ik voelde me vaak alleen. Ik had de mooiste kleding en de duurste schoenen, maar ik had geen vrijheid, geluk of liefde. Ik heb op de harde manier met een dikke schuld geleerd dat mijn relatie met geld drastisch moest veranderen.

Nu heeft geld een heel andere betekenis. Het is de drijfkracht achter mijn onderneming. Ik geef nu geld uit aan zelfontwikkeling en herinneringen en niet meer aan materiele zaken. Natuurlijk houd ik nog steeds van een mooi paar schoenen, maar ik heb niet meer de drang elke week geld uit te geven aan zaken die er niet toe doen. 

Is jouw money mindset veranderd?

Abso-fucking-lutely. Ik verdien geen geld om er spullen van te kopen, ik heb geld om te investeren. In mijn vrijheid en geluk. Maar zeker ook in mijn eigen onderneming, in mijn droom. Het is zo bizar wat het met je doet als je ineens wakker wordt en bedenkt: dit is wat ik wil en ik heb er alles voor over. Ik ben 27, ik heb ook genoten van de tijd dat ik geld uitgaf. Ik was jong, naïef en dacht niet verder na dan het moment dat ik zou afstuderen. Dat heeft me misschien veel gekost, maar ook zeker wijsheid gebracht. Ik weet nu dat ik een gezonde money mindset kan creëren, juist ook omdat ik aan de andere kant van het spectrum ben geweest: een ongezonde en haast destructieve money mindset.

Ervaar je weleens negatieve gevoelens rondom geld.

Helaas nog wel. Financiële zaken en geld maken me meer onzeker dan wat dan ook. Ik ben niet bang om te falen, maar wel om het financieel niet op de rit te krijgen. Mijn vriend is heel goed met geld. Ik heb nu gekozen voor geluk en mijn droom, wat betekent dat hij de financieel onafhankelijke is die mij moet onderhouden. Dit voelt alsof ik tegen mijn eigen principes (financieel onafhankelijk zijn als vrouw) inga. Maar dit is de situatie waar ik nu door heen moet, om straks weer financieel onafhankelijk te zijn. 

Heb je wel eens verkeerde keuzes gemaakt op het gebied van geld? 

Jazeker. Vroeger heb ik eigenlijk alleen maar verkeerde keuzes met geld gemaakt. En eigenlijk is het financieel gezien ook helemaal niet handig geweest om in april te stoppen met mijn baan in loondienst en volledig te gaan ondernemen met 0 euro op mijn spaarrekening. Maar uiteindelijk heeft het beter uitgepakt dan verwacht: ik ben veel gelukkiger, ik ben vrij, ik kan mijn droom waarmaken en ik heb een betere relatie met geld. 

Wat is voor jou weggegooid geld? 

Kleding en schoenen. Ik heb zo ontzettend veel van die twee, dat ik er wel even tegenaan kan. Ik merk dat ik maar een kortstondig geluksgevoel ervaar van een nieuwe kleding. Nu weet ik dat ik veel beter geld kan sparen en er uiteindelijk lekker van op vakantie kan gaan, of een keer een interessant seminar bezoeken. 

Welke uitgave is het voor jou dubbel en dwars waard? 

Sowieso de Selfmade Summit waar ik begin dit jaar was. Het was zo inspirerend en tof om al die vrouwen bij elkaar te zien en te voelen dat je er een onderdeel van bent, dat het me echt een enorme boost heeft gegeven in mijn eigen ondernemerschap. Ik was er zo blij mee dat ik was gegaan, dat ik met mezelf heb afgesproken ieder jaar zoiets te doen. Niet elke keer hetzelfde, maar mezelf elk jaar ‘trakteren’ op een seminar waar ik als ondernemer én als persoon beter van word.

Beste financiële advies dat je ooit kreeg?

Misschien is het beste advies dat ik heb gekregen wel van alle Instagrammers bij elkaar die iéts over geld hebben gezegd: investeer in jezelf, in de juiste middelen voor je bedrijf en werk aan je money mindset. 

Investeer/beleg je?

Nee. Helaas niet. Alles wat er nu binnenkomt stop ik weer in mijn eigen bedrijf, wat natuurlijk ook een investering is! Ik kijk uit naar de dag dat ik nog onafhankelijker ben en dat ik grote investeringstrajecten kan doen. Misschien zelfs wel geldschieter worden voor vrouwelijke startups, iets waar nu sowieso veel vraag naar is. 

Hoe lang zou je het uithouden als je opeens geen inkomsten meer hebt?

Ik zou het misschien een maand of twee volhouden. Maar ik heb een onwijs lieve vriend die garant staat voor mij en het mij gunt om mijn droom te kunnen verwezenlijken en dit bedrijf tot een succes te maken. Dus ik maak me hierom geen zorgen.

Wat is dé geld tip die je andere dames wilt meegeven?

Een echte geld tip voor ondernemers: ben je niet goed met geld zoals ik? Huur iemand in die je kan helpen en kan adviseren. Dat heb ik ook gedaan en dat is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn ondernemerschap. Iemand die met jou een financieel strijdplan maakt en je helpt overzicht te bewaren. 

Herken je dingen van wat Stefanie vertelt over mindset rondom geld? Laat het weten in een reactie hieronder!

Ciao.