Hi darlings! Ondanks dat ik denk dat jij deze fouten niet maakt, want jij bent een clever lady, wil ik ze toch uiteenzetten en je behoeden voor de 5 fouten die beginnende beleggers maken. Fouten maken is menselijk, en fouten zijn soms nodig om beter te worden. Maar als het aankomt op je centen, kunnen fouten je weleens – letterlijk – duur komen te staan. En dat is zonde. Want we zijn gaan beleggen om geld te verdienen, niet om geld te verliezen!

Lees dit artikel, en ga goed beslagen die beurs op!

We gaan meteen van start, en ik noem de 5 fouten die beginnende beleggers maken stap voor stap op:

Wachten

“Hm, misschien is nu niet het juiste moment.”

“Ik kan volgende maand ook wel beginnen.”

“Ik vind de economie behoorlijk onheilspellend.”

“Maar wat als er nu opeens een recessie aankomt?”

“Waarin moet ik dan beleggen?”

You just cannot know, Susan! Want niemand heeft een glazen bol, ook jij niet, ook de meest doorgewinterde beurs guru’s niet. Zoals Warren Buffet zegt: iemand die nu lekker in de schaduw van een boom zit te genieten, heeft 20 jaar geleden een zaadje gepland.

Start. Begin. Begin klein. I don’t care. Maar begin! Er is geen beter moment dan nu. Ja, die beurzen gaan crashen, that’s what they do, kijk maar naar wat er nu gebeurd vanwege Covid-19. Maar de beurzen gaan ook weer stijgen, omdat dat is wat de geschiedenis altijd heeft aangetoond, en in mijn mening zal dit blijven gebeuren vanwege de groei van de bevolking, de innovaties die worden gedaan en de ontwikkelingen in de wereld.

Markt proberen te timen

Doe gewoon maar niet. Dit is een utopie. Ik las laatst dat ‘men’ een onderzoek had gedaan: aan het begin van een periode van 12 maanden lieten ze 5 beurs guru’s een bedrijf aanwijzen waarvan ze verwachten dat enorm zou groeien en dus flink in waarde zou stijgen. Ze lieten 5 apen hetzelfde doen (ik maak geen grap), die dus random bedrijven aanwezen. De apen bleken het vaker bij het goede eind te hebben.

De markt is niet te timen. Markten zijn irrationeel. Volatiel. Stijgen en dalen. Stap in, begin, en laat de tijd zijn werk doen. Want: time in market beats timing in market.

Geen rekening houden met kleine kosten

Veel partijen die vóór jou willen beleggen, lokken je met lage kosten en gemak. Maar lage kosten zijn niet altijd lage kosten. Of je 1% of 0,5% per inleg betaalt, lijkt geneuzel in de marge, maar kan uiteindelijk enorme impact maken op je rendement. Lees hier over de impact van kleine bedragen en bekijk op www.berekenhet.nl wat dit verschil over 20, 30 of zelfs 40 jaar voor een impact heeft.

Emoties

Je emoties zijn vaak in het leven iets om serieus te nemen. Behalve bij beleggen. Laat je niet door emoties leiden! Veel beleggers, ook niet beginnende beleggers, doen dat wel. Kijk maar eens wat er gebeurt als er weer eens nieuws rondom die gekkie Trump is (of ander soort nieuws), dan zijn mensen bang dat dit impact zal hebben op hun beleggingen. En wat doen ze dan? Massaal aandelen verkopen. En wat gebeurt er als er massaal wordt verkocht? Juist, dan daalt de prijs. En wat gebeurt er als de prijs plots flink daalt? Dan willen nog meer mensen ervan af, want ‘oh recessie!’. Meh meh meh. De regel ‘buy low, sell high’ wordt vaak vergeten door alle emotie: meegaan in een hype, aandelen kopen op hun hoogtepunt, en ervan af willen als ze zakken in waarde. Gaan wij niet doen dames.

When there’s blood in the streets, it’s time to buy! Dus houd je hoofd koel en laat je vooral niet gek maken.

Ongeduld.

Nog zo eentje. Of je hebt er een neusje voor, of je hebt heel veel geluk, maar over het algemeen wint tijd het van snelheid. Geschiedenis laat zien dat ondanks crashes en crises, de economie zich altijd heeft hersteld, en beurskoersen altijd herstellen, en altijd weer boven het vorige niveau uit gaan komen. Heb geduld. Laat de tijd zijn werk doen, en profiteer van het rente op rente effect. Beleggen is niet om korte termijn geld te verdienen, dat doe je maar op kantoor, maar om lange termijn je vermogen te laten groeien. Nouja, je kan er ook voor gaan om wel op korte termijn dikke knaken te willen pakken, maar dan loop je veel risico, en is de kans nogal sterk aanwezig dat je je vermogen verliest in plaats van laat groeien.

Conclusie

De 5 fouten die beginnende beleggers gaan maken, ga jij dus niet maken. Mijn intentie is niet om belerend te zijn, mijn doel is om je te helpen en je te behoeden voor verlies.

Capito?