Hi ladies. Zoals jullie uiteraard meekrijgen, is er een flinke dip gaande op de beurs. Rode cijfers, ongekende verliezen (AEX is niet zo hard gedaald sinds de crisis van 2008) en paniek. Beleggen is een bijzondere wereld, waar vooral niemand een glazen bol heeft. Is dit enkel een correctie, of stevenen we af of een recessie? We just don’t know. Hoe dan ook, ik ben zelf voorstander van buy low, sell high. En dat buy low, daar is nu het moment voor!

Let wel: beleggen brengt risico met zich mee, dat blijkt in deze tijden maar weer. Beleg alleen met geld dat je echt lange termijn kan missen. Spaarbuffer, hypotheek en eten first, beleggen daarna pas!

Twee beleggers

Er zaten twee beleggers in een café. De ene belegger zegt tegen de ander:
Ik heb al mijn assets verkocht. Zit 100% in cash en heb verliezen genomen. Dit is het einde van de wereld, let maar op.

Waarop de andere belegger antwoordt:

Ik heb net mijn hypotheek verhoogd, alles in aandelen gestoken. Ik zit 100% belegd. Als dit het einde van de wereld is, heb ik het geld toch niet nodig. En als dit niet het einde van de wereld is, ga ik lachend naar de bank‘.

Ik heb niet mijn hypotheek verhoogd, maar ben wel aan het bijkopen. Want wat er ook gebeurt, geschiedenis laat zien dat na een flinke daling de koersen altijd weer herstellen en altijd lange termijn hoger eindigen dan voor de dip.

Wat te doen?

Wat je nu moet doen is iets wat je vooral voor jezelf moet beslissen. Ik zelf koop extra in, maar ik heb geen glazen bol. Ik koop nu extra in, maar blijf daarnaast mijn lange termijn strategie hanteren. Wil jij nu ook instappen of extra beleggen? Houd dan rekening met de volgende regels.

3 gouden regels als het aankomt op beleggen:

  1. Spreid je geld, want lange termijn willen we geld verdienen, ook als we af en toe op het verkeerde paard wedden! Enkel aandelen Apple of Tesla is een slechte spreiding. Aandelen, ETF’s, vastgoed en crypto’s is een goede spreiding.
  2. Tijd! Tijd is je beste vriend. Beleg voor de lange termijn (tenzij je wilt gaan daytraden en een snelle jongen wilt worden, maar dat is wat mij betreft haast identiek aan gokken) en laat de tijd zijn werk doen om jouw vermogen op te bouwen.
  3. Emoties bewaren voor romantische filmavondjes. Er heerst enorm veel sentiment rondom alles wat met beleggen te maken heeft en men (mannen, kuch) kunnen elkaar soms gek maken. “oooh kijk mijn Tesla even enorm lekker gaan, daar moet je ook je geld in stoppen!” met als gevolg dat je Tesla op een ‘high’ koopt, terwijl we juist op een low willen kopen. Vrouwen zijn goede beleggers omdat we op dit vlak rationele beslissingen nemen. Laten we dat zo houden.

Waar moet je dan in beleggen?

Er zijn vele vele producten en manieren om te beleggen. Van heel basic tot heel complex. Van zeer volatiele producten tot de meer steady producten. Van crowdfunding, tot crypto’s, tot vastgoed en alles ertussen in. Als je een beginnende belegger bent denk ik dat ETF’s een heel mooi product zijn om een eerste ‘toe in the water’ te wagen.

ETF

Een ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF, ook weleens ‘tracker’ genoemd, volgt een index. Dit gebeurt door een kopie te maken van een index. Er ontstaat dan een mandje dat koersstijgingen en -dalingen van de desbetreffende sector of index nabootst. Het mooie van een ETF is, is dat het niet failliet kan gaan. Als je aandelen koopt van 1 bedrijf en dat bedrijf gaat nat, dan jij ook. Ik beleg bijvoorbeeld in de S&P 500 ETF. Dit is een tracker die de S&P 500 index volgt. Hier zitten de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in. Als er eentje omvalt, dan heeft dat niet dezelfde impact als wanneer je in dat ene bedrijf zou beleggen.

Beleggen in een ETF betekent dat je automatisch spreiding toepast in je strategie. Er is 1 lastig aspect aan beleggen in ETF’s: Er zijn vele, vele trackers beschikbaar om in te beleggen. Lijsten lang. Zie daar maar eens de pareltjes uit te vissen. Je hebt trackers die bepaalde markten (VS, Europa, Azie, etc.), bepaalde sectoren (tech, healthcare, food, etc.) of bepaalde criteria (duurzaam, opkomende markten, etc.) hanteren.

Als je nu wilt instappen, zou ik zelf een zeer breed gespreide ETF te kiezen. Hier elke maand geld in te beleggen (spreiding in tijd is ook zeer belangrijk!) en een beetje feeling te krijgen met hoe beleggen op de beurs werkt.

Mijn ETF’s

Ik zelf beleg in drie trackers op dit moment:

  • XTrackers Global Gov.Bond
  • Vanguard FTSE all-world
  • iShares S&P 500

De Vanguard en iShares staan mega hard in de min (bijkopen!) en de Xtracker doet het goed, dat is een obligatie tracker. Obligaties en aandelen gaan als yin & yang.

Wat kun jij nu concreet doen om ook in te stappen op deze low?

  1. Open een gratis rekening bij Degiro. Lees hier meer over Degiro.
  2. Lees je in over ETF’s.
  3. Doe je eerste aankoop.
  4. Beleg elke maand, laat de tijd zijn werk doen, en dank jezelf over 10/20/30 jaar op je blote knietjes dat je begonnen bent met beleggen.

Laat me weten als ik je kan helpen! Je kan me altijd een mail sturen of een DM.

 

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Ik deel enkel mijn ervaring en van partners met wie ik samenwerk. Mijn bevindingen zijn geen waarheid en dus geen advies.