Hi ladies. Zoals jullie uiteraard meekrijgen, is er een flinke dip gaande op de beurs. Rode cijfers, ongekende verliezen (AEX is niet zo hard gedaald sinds de crisis van 2008) en paniek. Beleggen is een bijzondere wereld, waar vooral niemand een glazen bol heeft. Is dit enkel een correctie, of stevenen we af of een recessie? We just don’t know. Hoe dan ook, ik ben zelf voorstander van buy low, sell high. En dat buy low, daar is nu het moment voor! Besef dat dit artikel geschreven is in maart, maar dat de beurzen altijd zullen fluctueren. Ze zullen altijd volatiel (bewegelijk) zijn. Dat betekent dat je vaak dalende koersen op de beurs gaat meemaken, maar nog vaker stijgende koersen.

Wil jij ook beginnen met beleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? Ben je bang de verkeerde keuzes te maken en je geld te verliezen? Ben je bang dat je de dalende koersen emotioneel niet trekt? I got you. Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’ en krijg in 5 modules alle handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen de eerste moves op de beurs te maken.

Twee beleggers

Er zaten twee beleggers in een café. De ene belegger zegt tegen de ander:
Ik heb al mijn assets verkocht. Zit 100% in cash en heb verliezen genomen. Dit is het einde van de wereld, let maar op.

Waarop de andere belegger antwoordt:

Ik heb net mijn hypotheek verhoogd, alles in aandelen gestoken. Ik zit 100% belegd. Als dit het einde van de wereld is, heb ik het geld toch niet nodig. En als dit niet het einde van de wereld is, ga ik lachend naar de bank‘.

Ik heb niet mijn hypotheek verhoogd, maar ben wel aan het bijkopen. Want wat er ook gebeurt, geschiedenis laat zien dat dalende koersen op de beurs altijd zullen voorkomen, maar na een flinke daling de koersen altijd weer herstellen en altijd lange termijn hoger eindigen dan voor de dip.

Wat te doen?

Wat je nu moet doen is iets wat je vooral voor jezelf moet beslissen. Ik zelf koop extra in, maar ik heb geen glazen bol. Ik koop nu extra in, maar blijf daarnaast mijn lange termijn strategie hanteren. Wil jij nu ook instappen of extra beleggen? Houd dan rekening met de volgende regels.

3 gouden regels als het aankomt op beleggen:

 1. Spreid je geld, want lange termijn willen we geld verdienen, ook als we af en toe op het verkeerde paard wedden! Enkel aandelen Apple of Tesla is een slechte spreiding. Aandelen, ETF’s, vastgoed en crypto’s is een goede spreiding.
 2. Tijd! Tijd is je beste vriend. Beleg voor de lange termijn (tenzij je wilt gaan daytraden en een snelle jongen wilt worden, maar dat is wat mij betreft haast identiek aan gokken, alhoewel daytraders dit uiteraard niet met mij eens zullen zijn) en laat de tijd zijn werk doen om jouw vermogen op te bouwen. Dalende koersen op de beurs horen erbij en zullen eens in de zoveel tijd voorkomen.
 3. Emoties bewaren voor romantische filmavondjes. Er heerst enorm veel sentiment rondom alles wat met beleggen te maken heeft en men (mannen, kuch) kunnen elkaar soms gek maken. “oooh kijk mijn Tesla even enorm lekker gaan, daar moet je ook je geld in stoppen!” met als gevolg dat je Tesla op een ‘high’ koopt, terwijl we juist op een low willen kopen. Vrouwen zijn goede beleggers omdat we op dit vlak rationele beslissingen nemen. Laten we dat zo houden. Capisce?

Waar moet je dan in beleggen?

Er zijn vele vele producten en manieren om te beleggen. Van heel basic tot heel complex. Van zeer volatiele producten tot de meer steady producten. Van crowdfunding, tot crypto’s, tot vastgoed en alles ertussen in. Als je een beginnende belegger bent denk ik dat ETF’s een heel mooi product zijn om een eerste ‘toe in the water’ te wagen. En ik denk dat als je het echt spannend vindt, beleggen met je wisselgeld een fijne eerste kennismaking met beleggen op de beurs kan zijn. Check hier hoe je kan beleggen met je wisselgeld.

ETF

Een ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF, ook weleens ‘tracker’ genoemd, volgt een index. Dit gebeurt door een kopie te maken van een index. Er ontstaat dan een mandje dat koersstijgingen en -dalingen van de desbetreffende sector of index nabootst. Het mooie van een ETF is, is dat het niet failliet kan gaan. Als je aandelen koopt van 1 bedrijf en dat bedrijf gaat nat, dan jij ook. Ik beleg bijvoorbeeld in de S&P 500 ETF. Dit is een tracker die de S&P 500 index volgt. Hier zitten de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in. Als er eentje omvalt, dan heeft dat niet dezelfde impact als wanneer je in dat ene bedrijf zou beleggen.

Beleggen in een ETF betekent dat je automatisch spreiding toepast in je strategie. Er is 1 lastig aspect aan beleggen in ETF’s: Er zijn vele, vele trackers beschikbaar om in te beleggen. Lijsten lang. Zie daar maar eens de pareltjes uit te vissen. Je hebt trackers die bepaalde markten (VS, Europa, Azie, etc.), bepaalde sectoren (tech, healthcare, food, etc.) of bepaalde criteria (duurzaam, opkomende markten, etc.) hanteren. Lees hier wat een ETF ook alweer is en hoe je hierin kan beleggen.

Als je nu wilt instappen, zou ik zelf een zeer breed gespreide ETF te kiezen. Hier elke maand geld in te beleggen (spreiding in tijd is ook zeer belangrijk!) en een beetje feeling te krijgen met hoe beleggen op de beurs werkt.

Wat kun jij doen bij dalende koersen op de beurs?

Blijf rustig, vooral dat. Ga terug naar je oorspronkelijke beleggingsplan en bedenk waarom jij ook alweer bent begonnen met beleggen. Keep your eye on the prize en houd lange termijn voor ogen. Sluit je aan bij de FIRE community om te praten met andere vrouwen over beleggen en om te horen wat zij doen als de beurzen in de rode cijfers duiken.

Laat me weten als ik je kan helpen! Je kan me altijd een mail sturen of een DM.

 

 

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

 • Direct toegang tot de cursus  
 • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
 • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

6 reacties

 • Manuela Kortekaas schreef:

  Hi Puck,
  Ik kreeg vandaag de link van fireforwoman doorgestuurd en vind het super leuk om te lezen. Ik ben net dit jaar begonnen met idd ETF (Vanguard) en een klein beetje obligaties. Volgende week een 3-daagse vastgoedtraining omdat ik het ook onwijs interessant vind. Heel herkenbaar allemaal wat je schrijft. Ik wil nu ook in ‘the low’ kopen, maar heb t gevoel dat de EFT’s nog verder dalen. Wat jij?
  Dank voor je leuke en interessante informatie!
  Hartelijke groet Manuela

  • Puck schreef:

   Hi Manuela, wat een enorm leuk berichtje, dank! Gaaf dat je begonnen bent met beleggen. Ik denk zelf dat we reeds in een bear market zitten en dat de dalende koers nog een tijdje blijft aanhouden. Maar: ik heb geen glazen bol en weet het dus niet. Om weg te blijven van ‘market timing’ leg ik sowieso al elke maand geld in, en in deze tijd vaker, zo ongeveer elke week koop ik bij. Liefs

 • Emien schreef:

  Hey Puck,

  Ik vraag mij af wat nou het verschil is tussen: Vanguard FTSE all-world en Vanguard S&P 500? En waar kun je beter ‘slimmer’ in beleggen?

  • Puck schreef:

   Hey Emina! De Vanguard S&P 500 trackt de S&P 500 beurs. Dit is een Amerikaanse beurs met 500 Amerikaanse bedrijven. De Vanguard All World trackt een index met daarin aandelen van meer dan duizend bedrijven wereldwijd. De laatste is dus meer gespreid. De S&P trackt alleen de Amerikaanse markt. Liefs

 • Jalda schreef:

  Ik daytrade en dat is geen gokken Puck. Wat ik uit je verhaal opmerk ben je niet asn het beleggen maar investeren.
  Doe je aan swimgtraden of allen investeren?

  • Puck schreef:

   Hi Jalda, wellicht een semantisch onderwerp dan 🙂 Voor mijzelf zou daytraden gokken zijn. Ik beleg en investeer, beide dus. Groetjes

Geef een reactie