Hi ladies, aiiii wat een nare gevoelens als ik nu mijn beleggingsrekeningen bekijk. Om maar met de deur in huis te vallen: dik in de min. Waar we in 2019 nog in een fijne flow zaten en bomen tot aan de hemel groeiden, hebben we nu een enorm dikke dip te pakken. Ik lees me suf over wat de guru’s verwachten dat er gaat gebeuren, maar de voorspellingen zijn niet eenduidig. Het enige wat wij kunnen doen? Door de zure appel heen bijten.

Lees trouwens hier wat ik nu zelf doe.

Beleggen in tijden van crisis

Forse koersdalingen zijn onvermijdelijk. Gemiddeld eens in de 10 jaar komt er een moment dat de beurzen in korte tijd fors dalen of voor langere tijd in het rood staan. Denk maar eens naar de beurscrach van 1987, het barsten van de internetbubbel in 2000 of de financiële crisis in 2008. Die rode cijfers zijn beangstigend en vele beleggers voelen dan ook de drang om op zulke momenten te handelen. Maar juist in dergelijke tijden kan het lonen om de lange termijn voor ogen te houden. Om door de rode cijfers heen te kijken. En om je vast te houden aan je plan.

Het verleden

Wereldwijde spanningen hebben altijd hun weerslag op de beurs en dus op jouw beleggingen. Dat is niets nieuws. Maar de ene ontwikkeling heeft meer impact dan de andere. Door de jaren heen zijn we als mensheid meerdere malen geconfronteerd met fikse correcties op de beurs. Denk aan beurscrach in 1987, het barsten van de internetbubbel in 2000 of de onrust rondom de Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China in 2018. Er zijn tal van jaartallen te noemen waarin de beurs tijdelijk dieprode cijfers liet zien.

Beleggers krijgen dus geheid eens in de zoveel tijd een zure appel op hun bord. Wie in 2018 bijvoorbeeld in aandelen belegde, had een grote kans dat die aandelen in een jaar tijd fors in waarde daalden. Ik beleg nu anderhalf jaar, en ik denk dat het voor mij goed is om zo vroeg in mijn beleggingsavontuur dit mee te maken, om deze ervaring te hebben als dit in de toekomst weer gebeurt.

Maar juist in periodes van dalende koersen kan het raadzaam zijn om door die zure appel heen te bijten. Want 2019 was een topjaar voor de beurs. Wie zijn hoofd in 2018 koel hield en zich niet liet wegjagen door de rode cijfers, haalde in 2019 met dezelfde aandelen waarschijnlijk een zeer hoog rendement. Stel je eens voor dat je juist tijdens die dalingen in 2018 je beleggingen verkocht en later weer – tegen een hogere koers – instapte. Dat had je waarschijnlijk veel geld gekost. Het aantal beleggers dat in het verleden uit angst handelde en daardoor grote verliezen maakte is vermoedelijk dan ook erg groot.

De markt laat zich niet voorspellen

Ik denk dat je de beurs niet kunt voorspellen. Tenzij je een glazen bol hebt, maar dat geldt helaas voor weinig van ons. Ik heb hem zeker niet! Uit allerlei onderzoeken blijk dat het vrijwel onmogelijk is om de beurs te verslaan. Kijk maar eens naar de onderstaande tabel, waarin het rendement van actieve beleggingsfondsen in procenten wordt vergeleken met de S&P 500, de index van Amerika’s grootste bedrijven. Wat blijkt? De markt presteert doorgaans beter dan de actieve belegger en laat zich dus niet voorspellen.

 

S&P markt

Het rendement in procenten van de S&P 500 vergeleken met de prestaties van actieve beleggingsfondsen tot 2016. Bron: Dalbar.

Beleggen is voor de lange termijn

Als je belegt, weet je één ding zeker: gemiddeld eens in de 10 jaar krijg je een flinke beurscrisis voor je kiezen, waarbij de koersen in korte tijd énorm dalen. En elk jaar dalen de koersen doorgaans wel een keer in korte tijd met 10%. Het verleden leert ons dat het dan loont om je hoofd koel te houden. Want dalingen werden in het verleden altijd weer opgevolgd door stijgingen, die weer werden opgevolgd door dalingen die weer… You get my point! Op de lange termijn leveren aandelen tot op heden een positief rendement op, leert de historie ons. Tussentijds kan dat flink meer of minder zijn. Het is dus belangrijk dat je, als je gaat beleggen, de lange termijn voor ogen houdt.

Als voorbeeld kun je de rendementen van sparen en beleggen over periodes van 20 jaar aanhalen. Hieronder zie je het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van twintig jaar voor zowel beleggen als sparen over alle mogelijke periodes van 20 jaar tussen 1947 en 2018. Hieruit blijkt dat beleggen over een periode van 20 jaar vrijwel altijd een hoger rendement opbracht dan sparen. Desondanks zou ik zelf altijd een flinke spaarbuffer willen hebben, dat slaapt lekker en geeft mij rust.

grafiek sparen versus beleggen

Deze grafiek toont het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van twintig jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, vanaf 1928 tot en met 1969), de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2018). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2018). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele kosten die het rendement op beide categorieën kunnen verlagen.

Lange termijn

De bovenstaande cijfers bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst. Maar koersdalingen zijn er al sinds aandelen verhandelbaar zijn. We zagen het in 1987, in 2000 en in 2008. En na die jaren volgde herstel. Niemand weet hoe lang onrustige tijden aanhouden. Misschien een dag, misschien een maand, misschien een jaar. In het verleden duurde het herstel van de beurzen soms zelfs langer dan een jaar. Heb je een lange beleggingshorizon, ofwel: lang de tijd om je geld te laten zitten? Dan is er volgens de cijfers uit het verleden een grote kans dat de waarde van je beleggingen zich weer herstelt. Het is daarom belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden en om niet te handelen uit angst. Die angst is in de meeste gevallen namelijk een slechte raadgever.

 

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Ik deel enkel mijn ervaring en van partners met wie ik samenwerk. Mijn bevindingen zijn geen waarheid en dus geen advies.

 

Geef een reactie