Hi ladies, op de beurs zijn er gekke dingen gaande. Het Covid-19 zorgt voor een economische recessie en daarmee gepaard gaande volatiliteit op de beurs. Wat ik gek vind, is het volgende: enerzijds is er continu berichtgeving dat de wereld diep in de recessie zit, en er sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw niet zoiets heeft bestaan als de financiële ellende die we nu meemaken. Maar tegelijkertijd stijgen de indexen, stijgen de koersen en zijn aandelen duurder geprijsd dan midden maart. Dat is gek. Dit rijmt niet. Deze corona crisis op de beurs, hoe ontstaat dit?

Vertrouwen

In de financiële markt kijkt men niet naar het heden, maar naar de toekomst. In huidige beurskoersen zit altijd de toekomstige cashflow verdisconteerd. Gemiddeld 4 maanden voor het officiële einde van een recessie herstellen koersen zich, en ik denk dat beleggers vier maanden vanaf nu (rond augustus) verwachten dat dit weer voorbij is, deze recessie, en de economie en werkloosheid zich weer zal herstellen. En dát vertrouwen, deze verwachtingen, is verdisconteerd, dus verwerkt, in de koersen van nu.

Reactie

Aandelen hadden hun beste maand sinds januari 1987, met een winst van 12,7% in april voor de S&P 500 – maar het economische nieuws van afgelopen tijd was bij lange na niet zo geweldig als deze stijging. In het eerste kwartaal kromp de economie in het hoogste tempo sinds de laatste recessie. Economen verwachten dat de krimp van het tweede kwartaal nog groter zal zijn.

Voeg daarbij de laatste grimmige rapporten van vele nieuwe werkloosheidsaanvragen in de afgelopen zes weken en de aanhoudende daling van de vraag naar olie. De zogenaamde ‘hoeksteen van elke beleggingsportefeuille’ Shell verlaagde zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog haar dividend.

Wanneer de economie krimpt of hapert, dan volgt op de beurs een reactie. Maar de gekke winsten op de beurs van april zijn in contrast met de werkelijkheid en de prognoses, hoe komt dit? Negeren beleggers het slechte nieuws, of hebben ze goede hoop dat alles met een sisser gaat aflopen?

Sunny days?

Er zijn tekenen dat er zonniger dagen in het verschiet liggen: landen kondigen een langzame open-up aan, voorzichtig en mondjesmaat gaan er weer wat bedrijven open, kinderen gaan weer naar school, kortom: we maken ons op voor een ‘back in business’. Ondertussen rapporteerden enkele farmaceuten positieve voorlopige resultaten voor een behandeling voor COVID-19, en sommige wetenschappers meldden de mogelijkheid van een vaccin tegen het einde van dit jaar.

De grootste stimulans op de beurs blijft echter de agressieve stimuleringsprogramma’s van de centrale banken. Ze beloven om haar ‘volledige scala aan instrumenten’ te gebruiken om de economie te ondersteunen.

Toch voelt de stijging van de aandelenkoersen met ongeveer 30% bizar! De verwachting is een snel “V-vormig” herstel. Dus een dikke dip, maar ook weer een snelle up. Best optimistisch als we kijken naar de daling van het BBP, de stijging van de werkloosheid en de grootste daling van één maand in consumentenuitgaven sinds 1959. 

De realiteit?

De waarheid is dat de lengte van deze corona crisis en recessie volledig afhangt van de consumenten. Onze uitgaven vertegenwoordigen 70% van de totale economische output. Het is geruststellend om hoop te houden dat de zaken teruggaan naar de norm van vóór het virus. Winkels beginnen weer open te gaan, horeca staan in de startblokken en ik lees voorzichtige berichten over het tourisme waar richtlijnen voor komen.

Maar de realiteit is misschien niet zo eenvoudig. Zullen consumenten wel de deur uit gaan en uit eten gaan of gaan winkelen zonder een vaccin of behandeling? En als we kijken naar de activiteiten die nodig waren tijdens de lock-down zoals thuis koken, – werken en – sporten, gaan dit gewoonten worden die mensen blijven hanteren? Zullen mensen die hun baan hebben verloren en bang zijn deze te verliezen geld gaan uitgeven?

Koffiedik kijken

De economische groei komt ongetwijfeld terug – we weten alleen niet wanneer en met welke snelheid. Misschien houdt deze corona crisis nog een tijd aan, en misschien ook niet. Sommigen voorspellen dat de economie later dit jaar zal terugveren, en anderen zeggen dat het BBP de komende jaren niet zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. Niemand weet precies wanneer, maar ik houd hoop. Ik houd hoop dat de koersen zo zijn gestegen omdat we inderdaad weer richting een fijnere tijd gaan. Het is en blijft koffiedik kijken.

 

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie