Darlings! Beleggen willen we, zullen we en moeten we. Dit is slim en maakt dat we actief bezig zijn om ons geld méér geld te laten worden! Maar daarnaast is sparen in mijn ogen enorm belangrijk. Een spaarpotje hebben is cruciaal, want dit maakt dat je een back-up hebt. Je baan opzeggen? Uit een relatie stappen? Je eigen bedrijf starten? Een pot geld achter de hand maakt dit soort beslissingen vele malen makkelijker. Maar als je dan gaat sparen, is het wel zo fijn om – al is het maar een iniminie beetje – rente te krijgen. Bij welke bank krijg je de meeste spaarrente? Ik zocht het uit en heb hierbij enkele tips voor jullie.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Hoeveel spaargeld moet je hebben, wat is verstandig? Ik zelf slaap lekker bij het minimaal een half jaar kunnen uitzingen zonder enige vorm van inkomsten. Maar dat is persoonlijk. Ik zou zeggen: streef naar minimaal 3 maanden ‘noodbuffer’.

Lees hier hoe je slim een spaarpot kan opbouwen!

Rente is om te huilen, toch?

Dat klopt. Bij veel banken is de rente op je spaarrekening tegenwoordig 0.0%. Dit is ook een van de vele redenen waarom beleggen tegenwoordig zo enorm populair is. Gemiddeld genomen kun je rond de 8% rendement verwachten als je je geld belegt. Vroegah was dit anders, toen kon je nog lekker een paar procent pakken op je spaargeld.

Wil jij zorgeloos beleggen? Elke maand automatisch geld overboeken, geen omkijken naar hebben, lage kosten, maar wel over een aantal jaar een heerlijke geldboom hebben? Maak kennis met mijn favo beleggingspartij!

Hoe zit dat precies, waarom is die rente zo laag?

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente. Op dit moment is er een zeer ruim aanbod van geld omdat de Europese Centrale Bank (ECB) staats- en bedrijfsleningen opkoopt. Hierdoor vloeit er meer geld de financiële markt op.

Toen ik in San Francisco was in maart is mij door meerdere mensen verteld: “er is zoveel geld, er is genoeg”. Gek idee toch eigenlijk, dat er maar geld bijgedrukt wordt en het haast oneindig lijkt? Afijn, we dwalen af, dit stukje ‘geld en spiritualiteit’ behandelen we een andere keer 😉

Give it to me, bij welke bank krijg je de meeste spaarrente?

Oke, dit wil je weten. Je hebt die drie maanden bij elkaar gespaard, wel zo fijn als je hier nog eventueel een mini procent rente op kan krijgen. Ik bedoel, alles beter dan 0%, toch?

Before we go on, let goed op!

Want voordat je je geld stalt bij een bank met hoge rente, wil je sowieso zeker weten dat:

  • Deze partij onder het desposito garantie stelsel valt. Zodat je vermogen tot een ton gedekt is. Zolang er bij een bank die onder dit stelsel valt niet meer dan €100.000 (per rekeninghouder) is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant en is je geld 100% veilig. Ook bij faillissement van de bank. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.
  • Toezicht van AFM. Je wilt geen boevenpraktijken.
  • Je wilt geen kosten betalen, toch? Je krijg al zo weinig rente, je geld moet vooral niet minder worden.
  • Kijk goed of het een deposito spaarrekening is (dit betekent dat je je geld vastzet voor een bepaalde periode) of een flexibele spaarrekening (dit betekent dat je anytime bij je geld kan. Vind ik zelf het fijnste.).
  • Flexibiliteit: je wil snel bij je geld kunnen, en geen huubhuubbarbatruuc praktijken als je geld wilt overboeken.

Je kan je geld op een spaarrekening zetten bij de banken die we kennen, zoals ABN, ING en Rabo. Maar tegenwoordig is het ook makkelijk om je spaargeld op een rekening te zetten bij een andere bank, bijvoorbeeld een speciale ‘spaarbank’, zoals Moneyou (is een product van ABN, dus let op!).

De bank met de hoogste spaarrente: mijn tip!

Maar ik ben – sinds ook Moneyou de rente verlaagde naar HEUL ERG WEINIG – fan van Raisin. Check hun site, en vind een veilige partij met de hoogste spaarrente. Je kan bij Raisin snel zien bij welke – veilige! – bank in Europa je nog een enigszins acceptabele spaarrente krijgt.

Zie hier bij welke bank jij de hoogste spaarrente kan krijgen

2 reacties

Geef een reactie