Ladie, hi! De wisselvalligheid op de beurs in februari liet zich goed vergelijken met het weer van de afgelopen maand. Ouderwets winterweer, een vleugje herfst en een heerlijk lentezonnetje met warmterecord. Op de beurs waren er de laatste weken flinke pieken en dalen. En een maand waarin er weer een all time high werd genoteerd op de Amerikaanse beurs. Tijd voor een update! Deze beursupdate maart hebben we samen met beleggingsapp Peaks geschreven! Lees je mee?

Ps: samen met Peaks hebben we een 5 day money challenge gemaakt. Schrijf je hier in en ontvang 5 dagen lang inspiratie om de eerste stappen richting FIRE te zetten én ontvang een erg leuk cadeau 😉

Achtbaan

Als we de koersontwikkeling in februari van de Japanse beursindex Nikkei, de Europese Euro Stoxx 50 index en de Amerikaanse S&P 500 index bekijken, zien we dat ze de stijgende lijn van januari aan het begin van de maand voortzetten. Op 12 februari 2021 sloten de Amerikaanse beurzen zelfs op een recordhoogte af, een all time high, zoals ze dat in de VS zelf noemen.

Totdat de koersen tegen het einde van februari een soort achtbaan ingingen van pieken en dalen die de laatste weken aanhield. Om de paar dagen schoot het omhoog en dan weer omlaag. Een periode waarin je beleg-zenuwen behoorlijk op de proef werden gesteld. 

Hoe kwamen we in die achtbaan terecht?

De flinke pieken en dalen van de laatste weken laten zich verklaren door de onrust op de obligatiemarkt van de VS door een stijging van de Amerikaanse kapitaalmarktrente. De tienjaarsrente die aan het begin van 2021 nog 0,9% was, steeg tijdelijk naar 1,6%. Dat zijn geen getallen die het economische herstel zullen beperken, maar toch schrokken ook beleggers op de aandelenmarkten ervan.  

Die stijgende rente op langlopende obligaties (van tien jaar en langer) is voor beleggers een signaal. Beleggers denken dan dat de rente weer gaat stijgen en dat betekent dat het duurder wordt om geld te lenen, wat het weer aantrekkelijker maakt om te sparen. Voor beleggers is dat niet gunstig, omdat een stijgende rente betekent dat de voet van het gaspedaal gaat in de economie en er minder risico wordt genomen.

Door de coronatunnel naar buiten kijken

We zijn er nog steeds niet, maar we kunnen inmiddels het einde van de coronatunnel zien. En ons zelfs alweer een beetje verheugen op wat er weer allemaal kan straks. De coronacrisis is uniek in zijn soort, dus wat er precies gaat gebeuren als de lock downs zijn verdwenen en er geen maatregelen meer van kracht zijn die de economie in de weg zitten, weet niemand. Maar als de vaccinatiestrategie werkt, dan is de algemene verwachting dat  economie gaat herstellen en de opwaartse koers van de beurs achterna gaat. Met alle financiële steun die overheden hebben gegeven aan bedrijven en indirect aan werknemers, zouden we de draad relatief snel moeten kunnen oppakken. En dat is een fijne gedachte. 

De aanhoudende belegger wint

De afgelopen weken zijn een goed voorbeeld van waarom je je niet teveel door de waan van de dag moet laten leiden als belegger voor de lange termijn. Als je beleggingen goed spreidt – zoals je doet met Peaks –  en rustig blijft inleggen, kun je profiteren van gunstige aandeelprijzen in tijden dat koersen dalen (dan zijn ze laag). Herstellen de koersen weer, dan levert je dat een mooi rendement op. Herstel kost je alleen wel tijd, dus die moet je ervoor nemen. De kans dat de hele aardbol failliet gaat, is immers erg klein. De wereldeconomie is historisch gezien na iedere dip altijd weer gegroeid.

Lees hier onze uitgebreide review over beleggen bij Peaks.

Ook beleggen?

Beleggen is wat ons betreft een hele slimme activiteit om dat extra beetje financiële onafhankelijkheid toe te voegen in jouw leven. Waarom? Lees het hier. Besef wel dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Dus: doe kennis op, verdiep je in de materie, snap hoe je risico minimaliseert en ga pas beleggen met geld dat je kan missen. Vaste lasten, spaarpotje first, daarna beleggen en vermogen opbouwen! Sluit je aan bij fire for women en leer alle basics van beleggen op de beurs. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie