Ciao ragazze! Terwijl de sleur van de lockdown onverminderd verder sjokt, was het op de beurs verre van saai de laatste weken. In deze beursupdate kijken we naar de oorzaak van de plotse beursdip aan het einde van januari en ook een beetje naar de beleggings-soap rond GameStop (ps: wil je weten wat er gebeurde rondom de hele GameStop hype? Er is hier een topic over in de FIRE community).  Deze beursupdate februari hebben we samen met beleggingsapp Peaks geschreven! Lees je mee?

Als we de laatste vier weken van de Japanse beursindex Nikkei, de Europese Euro Stoxx 50 index en de Amerikaanse S&P 500 index onder de loep nemen, zien we dat ze allemaal in een licht stijgende lijn voortkabbelden. Tot de beurskoersen tegen het einde van januari even flink dipten. De afgelopen week herstelden de beurzen echter weer en klommen tot boven waardes van voor de beursdip. 

Wat veroorzaakte die plotse beursdip?

De beursdip van eind januari lijkt alles te maken te hebben met de onrust bij beleggers door een IMF-rapport dat recent verscheen. Het IMF is een organisatie van de Verenigde Naties voor internationale financiële samenwerking. Dit is een heel belangrijk economisch instituut in de wereld. Ieder kwartaal analyseert het IMF hoe het is gesteld met de financiële stabiliteit in de wereld en schrijft zijn bevindingen vervolgens op in de Global Financial Stability Update

In de laatste versie schreef het IMF – heel kort samengevat – dat de beurzen sterk zijn gestegen, terwijl de economie wereldwijd nog aan het begin van het herstel staat. Waar 2020 een prima beursjaar was, is de economie nog niet verlost van de gevolgen van het coronavirus. Het IMF is bezorgd dat de beurzen met de sterke koersstijgingen van de afgelopen maanden wel erg ver vooruit zijn gelopen op het herstel van de economie. Dit is een risico voor beleggers.

Risico?

Als het economisch herstel langer duurt dan waar beleggers nu van uit gaan, dan betekent dat eigenlijk dat de beurskoersen te veel vooruit zijn gelopen. Ze zullen dan dalen naar de niveaus die passen bij hoe het herstel werkelijk gaat. 

Nutshell

In een notendop vindt het IMF beleggers op dit moment erg optimistisch en waarschuwt dat dit optimisme tot teleurstellingen kan leiden als het herstel van de economie langer duurt. De laatste Global Financial Stability Update zorgde ervoor dat sommige beleggers aan het einde van afgelopen maand wat voorzichtiger werden en aandelen gingen verkopen om hun beleggingsrisico te beperken. De effecten daarvan vertaalden zich in de beursdip die we zagen aan het einde van januari. 

Wat betekent dat IMF-rapport voor jou?

Nou, hoe snel de wereldeconomie herstelt, is niet te voorspellen. Dat weet niemand. Zelfs de knappe koppen bij het IMF niet. Net zoals dat het onmogelijk is om te voorspellen of de beurskoersen op korte termijn gaan stijgen of dalen. Er is geen belegger met een glazen bol die de ontwikkeling van de beurskoersen op korte termijn kan voorzien en dat is maar goed ook, want dat is wel zo eerlijk. Wat je wel kunt zien, als je naar de geschiedenis kijkt, is dat de wereldeconomie op de lange termijn altijd is hersteld van een crisis. En dat beurskoersen op de lange termijn in waarde stijgen. 

Als belegger is dat ook het perspectief wat je het beste voor ogen kunt houden. Je belegt om op de lange termijn een mooi rendement te maken. Koersdalingen horen erbij als je belegt. En een periode dalingen kun je het beste zien als een kans om voor een gunstige prijs beleggingen te kopen. Als de beurzen dan op enig moment weer herstellen, zul je daarvan profiteren.

Ook beleggen?

Beleggen is wat ons betreft een hele slimme activiteit om dat extra beetje financiële onafhankelijkheid toe te voegen in jouw leven. Waarom? Lees het hier. Besef wel dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Dus: doe kennis op, verdiep je in de materie, snap hoe je risico minimaliseert en ga pas beleggen met geld dat je kan missen. Vaste lasten, spaarpotje first, daarna beleggen en vermogen opbouwen! Sluit je aan bij fire for women en leer alle basics van beleggen op de beurs. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Geef een reactie