Het is weer zover: de wekelijkse beursupdate. Voor degene onder ons die graag actief beleggen en op de hoogte willen blijven over het wel & wee op de beurs, verzorgen wij in samenwerking met BUX Zero elke week een nieuwe beursupdate. Wat is er gaande, wat doen de koersen en welke bedrijven springen eruit?

Deze week worden er belangrijke economische knopen doorgehakt die je beleggingen kunnen beïnvloeden, dus read up! Verder worden de cijfers van athleisure-producent Lululemon bekend en is het weer tijd voor dividend!

En ohja, beleggen brengt risico met zich mee, dat weten we inmiddels. Je kunt een deel van je inleg verliezen, dus ga niet als een wilde cowboy die beurs bestormen, maar verdiep je in de materie en houd je hoofd erbij.

Deze content wordt je aangeboden door BUX Zero in samenwerking met fire for women. Download de app HIER.

Wat wordt de rentestrategie van de Europese Centrale Bank?

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief al geruime tijd op nul. Dit doen zij om consumenten en bedrijven te stimuleren meer geld uit te geven. Daarnaast kopen zij staatsleningen en obligaties op, waardoor er meer geld op de markt is. En als er veel geld op de markt is, is de rente ook laag. 

Banken zijn verplicht een deel van het geld dat ze in huis hebben onder te brengen bij de ECB en op dit moment kost het banken zelfs geld om geld bij de ECB te hebben staan. Sommige banken rekenen dit zelfs al door aan de consument. Verder stijgen de huizenprijzen enorm als de rente laag is, want geld is goedkoop, dus meer mensen doen een bod op een huis en doen dat met hogere bedragen.

Het doel van de ECB is om met deze lage rente de economie gezond te houden, maar er zitten dus ook andere effecten aan vast. Dus hoe lang is deze rentestrategie nog houdbaar? 

Vorige week kondigde de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) tijdens het Jackson Hole Economic Symposium aan dat de hoeveelheid obligatieaankopen langzaam wordt teruggeschroefd. Dus nu zijn alle ogen op de ECB gericht, wat gaan zij doen naar aanleiding van deze Amerikaanse strategie? Gaan zij het opkopen van staatsleningen en obligaties ook langzaam terugschroeven? Zo ja, dan komt er dus minder geld in de markt en kan de rente weer wat oplopen. 

Als de rente oploopt, betekent dat dat bedrijven met veel leningen wellicht meer moeten betalen voor geleend geld en daarmee is er minder winst te behalen. Beleggers kunnen hierop reageren bij aandelen van bedrijven die veel geleend geld hebben.

Donderdag 9 september wordt dat duidelijk, wanneer de ECB het rentebesluit bekend maakt. Waarschijnlijk verandert er niet zoveel en blijft de rente op nul staan, maar toch volgen beleggers de persconferentie met belangstelling. Het ligt voor de hand dat journalisten aan Christine Lagarde, het hoofd van de ECB, vragen wat zij vindt van de strategie van Fed-voorzitter Jerome Powell. Als zij kritisch reageert, zou dat kunnen zorgen voor volatiliteit op de beurs.

Yes, dividend!

Deze week kunnen sommige beleggers dividend verwachten. Dividend is een uitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Als een bedrijf dividend uitkeert, is dat vaak een percentage per aandeel. Hoe hoger de waarde van het aandeel, hoe groter het bedrag dat je ontvangt. En bezit je 10 aandelen, dan krijg je van 10 aandelen dividend uitgekeerd. 

Niet ieder bedrijf keert dividend uit en de bedragen kunnen sterk variëren. Sommige bedrijven betalen hun dividend elk kwartaal uit en andere maar één keer per jaar. 

Voor sommige beleggers is dividend het belangrijkste aspect bij het kiezen van de bedrijven waarin ze willen beleggen. Het is daarom niet ongebruikelijk dat de waarde van een aandeel stijgt als het dividend wordt verhoogd, het maakt het aandeel namelijk aantrekkelijker. En andersom kan de waarde dus ook dalen als bedrijven hun dividend verlagen of schrappen. Bedrijven gebruiken dividend om aandeelhouders aan zich te binden en hen te belonen voor hun loyaliteit. 

Heb jij een aandeel op het oog dat dividend uitkeert? Dan  is het verstandig om de ex-dividend datum van een aandeel in de gaten te houden. Dat is de dag dat het dividend wordt toegekend aan de aandeelhouders en het kan gebeuren dat de waarde van het aandeel daalt die dag.

Voorbeeld: Is een aandeel 20 euro waard op de beurs en keert het aandeel 1 euro dividend uit, dan daalt het aandeel op de ex-dividend datum soms naar 20 euro minus 1 euro. Aandelen kunnen dus dalen op de ex-dividenddatum, maar herstellen zich meestal ook weer de volgende dag. 

Wil je meer weten over dividend? Lees dan dit artikel. Ben je benieuwd welke bedrijven op BUX Zero dividend uitkeren en op welke datum ze geld uitkeren? Neem dan een kijkje op de dividendkalender van BUX Zero.

Yogakleding onverminderd populair

Op woensdag 8 september maakt Lululemon Athletica zijn bedrijfscijfers bekend. Afgelopen maandag bereikte de koers van het aandeel van de athleisure-maker een nieuw hoogtepunt. Analisten verwachten dat het aandeel blijft groeien en spreken van “strong buy”. Beleggers kijken uit naar de veelbelovende bedrijfscijfers. Met een beurswaarde van meer dan 50 miljard dollar en een winststijging van 50% is Lululemon Athletica een grote speler op de beurs.

De pijlsnelle groei heeft te maken de grote hoeveelheid online verkopen van vorig jaar. Lululemon Athletica heeft goed ingespeeld op de online winkelbehoefte tijdens de lockdowns in 2020. En ook de recente overname van Mirror, een fabrikant van fitnessapparatuur, pakte zeer goed uit. Dit is een aandeel om in de gaten te houden. 

Economische kalender

Maandag 6 september– Dag van de Arbeid in de VS.

Dinsdag 7 september – Handelsbalans uit China, industriële productie uit Duitsland en de actuele ZEW-index uit Duitsland en de eurozone.

Woensdag 8 september– Handelsbalans van Frankrijk, gegevens van de FED over de economische situatie in de VS (Beige Book). Kwartaalcijfers van Lululemon.

Donderdag 9 september– Consumentenprijzen China, BBP van de eurozone, ECB-rentebesluit met persconferentie.

Vrijdag 10 september– BBP van Japan, industriële productie van het VK en Italië, EcoFin-vergadering – de bijeenkomst van alle ministers van Financiën van alle 27 EU-lidstaten.

 

Deze content wordt je aangeboden door BUX Zero in samenwerking met fire for women. Download de app HIER. BUX Zero is wat ons betreft een prettige broker om te beleggen. Overzichtelijk, gemak en zeer lage kosten: je kan tegen 0 euro commissie handelen via BUX Zero! Lees hier onze review. Er zijn echter meer soorten partijen waar jij kan beleggen, en de keuze is geheel persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie.

Geef een reactie