Hallo dames, hierbij een nieuw artikel waarbij ik je help om een goed doordacht beleggingsplan te maken.

Het is prettig, en slim, om enkele handvatten te hebben voordat je de beurs gaat bestormen.

Zoals ik al zei: zonder plan beleggen is als bloedprikken zonder dat je weet wat je wilt onderzoeken. Of: in de auto stappen en rondrijden zonder dat je weet waar je naar toe moet. Of: random ingrediënten in de supermarkt kopen zonder te weten welk recept je gaat maken. Ofwel: gedoemd te mislukken. Maar jij bent een slimmerd, daarom ben je hier op fireforwomen.com, dus jij gaat niet in die valkuil stappen.

Oké, komt ie

Bepaal je doel

Wat is je doel, en hoeveel tijd (beleggingshorizon) heb je? Dit is belangrijk om te weten, want hier pas je je beleggingen op aan. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Want: time in market beats timing in market. Geschiedenis leert dat de economie zowel drama als glorie laat zien, maar dat in the long run deze zich altijd herstelt. Hoe langer je de tijd hebt, hoe minder zorgen je hoeft te maken over je vermogensbehoud en rendement. Bovendien: hoe eerder je begint met bijvoorbeeld maandelijks inleggen in een ETF, hoe meer je profiteert van rente op rente. Voorbeeldje: Als je maandelijks 200 euro in een ETF inlegt, met een rendement van gemiddeld 6%, heb je over 15 jaar een vermogen van 57.662 euro. Wacht je nog 10 jaar, dan is dat vermogen 135.916 euro. Ben je echt een lekker jong ding en kun je dit kunstje 40 jaar volhouden, dan heb je een vermogen van 383.393 euro aan het eind van de rit. En dat kost je maandelijks maar 200 euro. Ik denk dat jij die 200 euro wel vrij kan maken om te investeren. Hoe ik aan deze berekening kom? Ik ben een slimpie, dus uit het blote hoofd. En een beetje via www.berekenhet.nl

Hoeveel rendement wil je maken?

En wellicht nog belangrijker: hoeveel ben je bereid te verliezen? Rendement en risico zijn als ying en yang. Iedereen wil graag rendement maken, dat is het hele idee van beleggen, maar de economie kan rare dingen doen, en daarbij loop jij risico geld te verliezen. Dit is tevens belangrijk om zwart op wit te hebben voor jezelf voordat je een transactie maakt en aandelen koopt: op hoeveel verlies verkoop je? De eerste neiging die wellicht opspeelt als een aandeel zakt is: ‘oh ik wacht wel even, het gaat vast weer stijgen’. Maar soms gebeurt het dat het blijft zakken. Maar hoe harder een koers zakt, hoe meer rendement je moet maken om dit verlies weer te compenseren. Soms is het beter om je verlies te minimaliseren en uit te stappen. Ben je bereid je gehele inleg te verliezen? Vast niet? Maar stap je dan uit bij 30% verlies, of bij 3% verlies? Bedenk dit van tevoren, zodat je kan handelen conform je goed doordachte beleggingsplan en niet als een wilde cowboy aan de slag gaat.

Ook belangrijk: reken jezelf niet rijk! Voorkom teleurstelling. Wees realistisch. Bla bla saai. Wel true story.

Handigheidje: pas je de regel van 72 toe. Hiermee kun je bepalen hoeveel rendement je nodig hebt om je vermogen te verdubbelen binnen X aantal jaar. De Som is al volgt: 72 / benodigd rendement=aantal jaar om vermogen te verdubbelen. Stel dat je je vermogen in 10 jaar wil verdubbelen. Je hebt 7,2% rendement nodig, want 10 * 7,2% = 72.

Wil jij actief of passief beleggen?

Niet moeilijk, maar denk er wel even over na: wil je achteroverleunen en lekker slapen en je vooral niet te veel bezighouden met het financiële nieuws en allerlei beursontwikkelingen? Dan ben je wellicht een passieve belegger. Een ETF is dan bijvoorbeeld een goed product. Maak je jezelf helemaal gek met de fluctuerende beurskoersen? Wellicht niet aan beginnen, maar hard sparen om dat eerste appartement te kopen voor de verhuur.
Ik zelf vind het interessant en beleg deels passief en deels een beetje actief.

Welke aanpak past bij jou?

Vergelijk de beleggingswereld met de dieet-industrie: het wemelt er van de goeroe’s en iedereen zweert bij een andere aanpak.
Maar: wat voor de een werkt, hoeft dus niet te werken voor de ander.
Jouw aanpak is persoonlijk: wat past er bij jouw beleggingshorizon, gewenste rendement, actieve of passieve stijl, manier van analyseren, etc.?

Welke beleggingsinstrumenten wil je gebruiken?

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van vraag 1, 2, 3 en 4. De belangrijkste/meest gebruikte instrumenten om te beleggen zijn als volgt: sparen, bedrijfs- en/of staatobligaties, vastgoed, aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, afgeleiden producten (turbo’s, opties, futures), alternatieve beleggingen (goud, zilver, olie, valuta, crowdfunding).
Sommige mensen zullen alleen willen investeren in vastgoed, vanwege hun voorkeuren en hun overtuigingen.
Sommige mensen zullen alleen aandelen willen hebben, wederom vanwege hun voorkeuren en hun overtuigingen.
Verdiep je in de mogelijkheden. Verdiep je vooral in de risico’s per mogelijkheid. En verdiep je in jezelf.

Aan de slag met jouw beleggingsplan

Als het goed is, heb je nu globaal overzicht van wat je wil en hoe je dit wil bereiken. Echter: je hebt geen garantie op je rendement. Beleggen is onzeker, en risico’s horen erbij. Als je je doelen in kaart hebt, kun je een portefeuille samenstellen. Verstandig is (maar kijk zelf effe of je verstandig wilt beleggen) om te focussen op behoud van je vermogen enerzijds en groei anderzijds. Daarnaast is het ook erg fijn als je beleggingen op termijn een passieve inkomstenstroom kunnen opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van dividend (aandelen, ETF’s), rente (obligaties en spaargeld) of huur (vastgoed).

Doe er je voordeel mee, maak een goed doordacht beleggingsplan, en bestorm die beurs.

Noot: besef dat bij elke transactie die je doet, je de bank of broker geld betaald. Hoe minder transacties, hoe minder transactiekosten. Inkopper, maar ik wilde het toch even vermelden. Lees meer over de kracht van kleine (verborgen) bedragen in dit artikel.

Succes!