Hallo dames, hierbij een nieuw artikel waarbij ik je help om een goed doordacht beleggingsplan te maken. Het is prettig, en slim, om enkele handvatten te hebben voordat je de beurs gaat bestormen. Zonder plan beleggen is als bloedprikken zonder dat je weet wat je wilt onderzoeken. Of: in de auto stappen en rondrijden zonder dat je weet waar je naar toe moet. Of: random ingrediënten in de supermarkt kopen zonder te weten welk recept je gaat maken. Ofwel: gedoemd te mislukken. Maar jij bent een slimmerd, daarom ben je hier op fireforwomen.com, dus jij gaat niet in die valkuil stappen.

7 tips voor beginnende beleggers: lees het hier!

Bepaal je doel

Wat is je doel, en hoeveel tijd (beleggingshorizon) heb je? Dit is belangrijk om te weten, want hier pas je je beleggingen op aan. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Want: time in market beats timing in market. Geschiedenis leert dat de economie zowel drama als glorie laat zien, maar dat in the long run deze zich altijd herstelt. Hoe langer je de tijd hebt, hoe minder zorgen je hoeft te maken over je vermogensbehoud en rendement. Bovendien: hoe eerder je begint met bijvoorbeeld maandelijks inleggen in een ETF, hoe meer je profiteert van rente op rente. Voorbeeldje: Als je maandelijks 200 euro in een ETF inlegt, met een rendement van gemiddeld 6%, heb je over 15 jaar een vermogen van 57.662 euro. Wacht je nog 10 jaar, dan is dat vermogen 135.916 euro. Ben je echt een lekker jong ding en kun je dit kunstje 40 jaar volhouden, dan heb je een vermogen van 383.393 euro aan het eind van de rit. En dat kost je maandelijks maar 200 euro. Ik denk dat jij die 200 euro wel vrij kan maken om te investeren. Hoe ik aan deze berekening kom? Ik ben een slimpie, dus uit het blote hoofd. En een beetje via www.berekenhet.nl

Concreet

Waarom wil jij beleggen, wat is het financiële doel dat je wilt behalen? En hoeveel tijd wil je hiervoor nemen? Als je deze twee punten helder hebt weet je hoeveel geld je moet gaan beleggen.

Hoeveel rendement wil je maken?

En wellicht nog belangrijker: hoeveel ben je bereid te verliezen? Rendement en risico zijn als ying en yang. Iedereen wil graag rendement maken, dat is het hele idee van beleggen, maar de economie kan rare dingen doen, en daarbij loop jij risico geld te verliezen. Hoe hoger het rendement is dat je wilt behalen, hoe hoger wellicht het risico zal zijn dat je daarmee loopt. Soms is er snel veel geld te verdienen in volatiele producten, zoals bitcoin, maar hiermee kun je ook in hele korte tijd veel geld verliezen. Indien jij je risico wilt minimaliseren, is over het algemeen je rendement – je winst – lager. Je zal er met een lager rendement dus langer over doen om je financiële beleggingsdoel te behalen.

Ook belangrijk: reken jezelf niet rijk! Voorkom teleurstelling. Wees realistisch. Bla bla saai. Wel true story.

Handigheidje: pas je de regel van 72 toe. Hiermee kun je bepalen hoeveel rendement je nodig hebt om je vermogen te verdubbelen binnen X aantal jaar. De Som is al volgt: 72 / benodigd rendement=aantal jaar om vermogen te verdubbelen. Stel dat je je vermogen in 10 jaar wil verdubbelen. Je hebt 7,2% rendement nodig, want 10 * 7,2% = 72.

Concreet

8% rendement is een mooi historisch gemiddelde waar je eventueel me kan rekenen, wil je op de beurs in bijvoorbeeld indexcrackers of fondsen beleggen.

Wil jij actief of passief beleggen?

Niet moeilijk, maar denk er wel even over na: wil je achteroverleunen en lekker slapen en je vooral niet te veel bezighouden met het financiële nieuws en allerlei beursontwikkelingen? Dan ben je wellicht een passieve belegger. Een ETF is dan bijvoorbeeld een goed product. Maak je jezelf helemaal gek met de fluctuerende beurskoersen? Wellicht niet aan beginnen, maar hard sparen om dat eerste appartement te kopen voor de verhuur. Ik zelf vind het interessant en beleg deels passief en deels een beetje actief.

Concreet

Beslis hoeveel tijd jij dagelijks/weekelijks/maandelijks wilt kwijt zijn aan het monitoren van je beleggingen en pas hier bijvoorbeeld de keuze voor je beleggingsproduct en beleggingspartij op aan.

Er zijn zoveel beleggingspartijen, welke moet je kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende partijen? Lees hier de verschillen tussen enkele beleggingspartijen.

Welke aanpak past bij jou?

Vergelijk de beleggingswereld met de dieet-industrie: het wemelt er van de goeroe’s en iedereen zweert bij een andere aanpak. Maar: wat voor de een werkt, hoeft dus niet te werken voor de ander.
Jouw aanpak is persoonlijk: wat past er bij jouw beleggingshorizon, gewenste rendement, actieve of passieve stijl, manier van analyseren, etc.?

Welke beleggingsinstrumenten wil je gebruiken?

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van vraag 1, 2, 3 en 4. De belangrijkste/meest gebruikte instrumenten om te beleggen zijn als volgt: sparen, bedrijfs- en/of staatobligaties, vastgoed, aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, afgeleiden producten (turbo’s, opties, futures), alternatieve beleggingen (goud, zilver, olie, valuta, crowdfunding).
Sommige mensen zullen alleen willen investeren in vastgoed, vanwege hun voorkeuren en hun overtuigingen.
Sommige mensen zullen alleen aandelen willen hebben, wederom vanwege hun voorkeuren en hun overtuigingen.
Verdiep je in de mogelijkheden. Verdiep je vooral in de risico’s per mogelijkheid. En verdiep je in jezelf.

Aan de slag met jouw beleggingsplan

Als het goed is, heb je nu globaal overzicht van wat je wil en hoe je dit wil bereiken. Echter: je hebt geen garantie op je rendement. Beleggen is onzeker, en risico’s horen erbij. Als je je doelen in kaart hebt, kun je een portefeuille samenstellen. Verstandig is (maar kijk zelf effe of je verstandig wilt beleggen) om te focussen op behoud van je vermogen enerzijds en groei anderzijds. Daarnaast is het ook erg fijn als je beleggingen op termijn een passieve inkomstenstroom kunnen opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van dividend (aandelen, ETF’s), rente (obligaties en spaargeld) of huur (vastgoed).

Doe er je voordeel mee, maak een goed doordacht beleggingsplan, en bestorm die beurs.

Noot: besef dat bij elke transactie die je doet, je de bank of broker geld betaald. Hoe minder transacties, hoe minder transactiekosten. Inkopper, maar ik wilde het toch even vermelden.

Succes!

Wil jij echt actief aan de slag met het maken van je eigen beleggingsplan? De juiste basiskennis op doen en met de back-up van een community je eerste stappen zetten op de beurs? Meld je aan voor de cursus ‘beginnen met beleggen’, krijg daarmee toegang tot de besloten FIRE community en maak ook die slimme money moves. Financieel onafhankelijk, anyone?!

 

 

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

  • Direct toegang tot de cursus  
  • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
  • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

Geef een reactie