Hi ladies! Naast vastgoed, bitcoins en wat losse aandelen beleg ik met name in trackers. Ook wel ETF’s genoemd. Ik ben hier een jaar geleden mee begonnen en het is veel simpeler dan het klinkt. In dit artikel wil ik je meenemen in de wereld van beleggen in trackers. Lees, leer en investeer my love!

Kleine noot, nee eigenlijk 2: ik ben geen financieel adviseur. Ik deel enkel mijn ervaring en mijn mening. Daarnaast is óók beleggen in ETF een risico en kun je (een deel van) de inleg verliezen. Hypotheek first, beleggen second. We know the drill!

Wat is een ETF?

Een ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF, ook weleens ‘tracker’ genoemd, volgt een index. Dit gebeurt door een kopie te maken van een index. Er ontstaat dan een mandje dat koersstijgingen en -dalingen van de desbetreffende sector of index nabootst.

De reden voor mij om te beleggen in trackers is vanwege de volgende redenen:

 • Elke maand geld in mijn gekozen ETF’s en ik laat de tijd lekker zijn werk doen. Omdat ik elke maand geld inleg maak ik tevens gebruik van spreiding in tijd. Soms staan de koersen hoog, en soms laag. Door elke maand in te leggen balanceer ik schommelingen.
 • De zeer lage kosten. Do i need to say more? Via Degiro beleg ik in ETF’s die in hun kernselectie zitten, wat betekent dat ik geen transactie kosten betaal.
 • Door de spreiding (we weten inmiddels: diversify, or die! Spreiden is zeer belangrijk, lees het hier) van mijn gekozen ETF’s minimaliseer ik het risico om een deel van mijn inleg te verliezen.
 • Gemiddeld kun je zo’n 8% rendement per jaar verwachten. Dit is erg lekker gezien de minimale risico’s en het ultieme gemak.

Hoe beleg je in een ETF?

Je kan beleggen in ETF’s via brokers of een bank. Een broker is een beurshandelaar en kan zowel op een persoon of een bedrijf slaan. Via een broker kun je als particulier op de beurs aandelen en obligaties kopen en verkopen. Ik zelf beleg op dit moment in ETF’s bij Degiro en BUX. Maar je kan ook via Binck Bank en Flatex beleggen in ETF’s, om maar wat te noemen.

Wil jij ook beleggen in ETF’s, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet waar je moet beginnen en welke stappen je als eerste moet nemen? We got you. Meld je aan voor de cursus Beginnen met beleggen en krijg in 4 modules handvatten aangereikt die je nodig hebt om met zelfvertrouwen ook te beginnen met beleggen op de beurs.

Hoe kies je het ‘juiste’ ETF?

Er zijn vele, vele trackers beschikbaar om in te beleggen. Lijsten lang. Zie daar maar eens de pareltjes uit te vissen. Je hebt trackers die bepaalde markten (VS, Europa, Azie, etc.), bepaalde sectoren (tech, healthcare, food, etc.) of bepaalde criteria (duurzaam, opkomende markten, etc.) hanteren. Je kan op 2 manieren een ETF selecteren: kijken welke ETF jij de juiste acht en hierin beleggen. Of: nadenken over waar je kansen ziet, een index hierbij uitzoeken en daar vervolgens een ETF bij zoeken. Stel: je wilt graag in de sector ‘Artificial Intelligence’ beleggen, maar vindt beleggen in individuele bedrijven te risicovol. Dan ga je op zoek naar een index die bedrijven trackt die binnen deze sector opereren. Daarna ga je op zoek naar een ETF die vervolgens deze index trackt. Vervolgens ga je kijken of welke beurs en in welke valuta de ETF te ‘krijgen’ is. Belangrijk om in acht te nemen want als je handelt via bepaalde brokers kan het duur zijn om op sommige beurzen te handelen.

Waar moet je op letten als je wilt beleggen in een ETF?

Met name op de kosten. Tracker beleggen is zo populair omdat je tegen een zo min mogelijk risico een mooi rendement kan maken, tegen lage kosten. Soms vind je alsnog ETFs met hoge kosten, en hoe hoger de kosten, hoe minder jij voor jezelf overhoudt. Willen we niet. Wat ik zelf doe om informatie over een ETF te vinden is door de ISIN code te kopiëren en deze in te voeren op Morningstar.nl. Hier verschijnt dan veel informatie over de ETF, inclusief de kosten.

Daarna kijk ik naar welke bedrijven er vertegenwoordigd zijn in de tracker (vind je ook bij de Morningstar informatie), op welke beurs de tracker verhandeld wordt, in welke valuta je hem kan kopen en wat de fondsgrootte is.

Als ik een ETF zoek, verschijnen er zoveel variaties, hoe kies ik de juiste?

Als je hebt besloten dat je in een ETF wil beleggen en je zoekt bijvoorbeeld binnen Degiro naar de ETF, dan kan het zijn dat er meerdere varianten in je scherm verschijnen. Ze hebben allemaal gekke namen en afkortingen, hoe kies je hier nou de juiste? Als we een populaire Vanguard ETF als voorbeeld nemen, dan zien we het volgende:

De tracker/ETF naam: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Vanguard = de maker van de ETF

FTSE All-World = naam van die index die gevolgd wordt. Je leerde zojuist dat een ETF een index ‘trackt’

UCITS = afkorting van de regels waar de ETF aan voldoet. In dit geval aan Europese regelgeving.

Soms staat er achter een ETF DIST, dit betekent dat deze ETF dividend uitkeert. Als er ACC staat dat wordt je dividend automatisch herbelegd.

Ook is het belangrijk om goed te kijken in welke valuta en op welke beurs de ETF verhandeld wordt. Idealiter wil je in EUR handelen omdat je hierbij geen valuta kosten betaalt. Daarnaast wil ik graag op de Euronext beurs handelen, want per beurs betaal ik aansluitkosten, en hoe meer ik handel op 1 beurs, hoe minder kosten.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om te letten op de kosten van de ETF! Als je een ETF op het oog hebt kun je veelal bij de aanbieder (de maker) kijken wat de kosten zijn. Zodra deze boven de 0,75% vallen (pak en beet) dan is dat prijzig. ETF’s zijn bekend om hun lage kosten, maar er zitten er soms ook een paar tussen die daar niet aan voldoen. En je wil juist in dit product beleggen omdat het voordelig is, let daar dus op.

Hoeveel rendement behaal je met een ETF?

Dit is erg afhankelijk van wat de gehele markt en economie doet. 2019 was een geweldig jaar dus de rendementen lager hoger dan bijvoorbeeld in 2018. Lange termijn (10, 20 jaar) kun je zo rond de 8% rendement verwachten van beleggen in een ETF.

Hoe verdien je aan beleggen in een ETF?

Wat mij betreft is beleggen in trackers een lange termijn activiteit. Je belegt om volop te profiteren van het zogenaamde compound interest effect. Rente op rente effect: een wet die maakt dat je vermogen gigantisch toeneemt als je de tijd z’n werk laat doen. Zie dit artikel, dan weet je wat beleggen in een ETF voor je kan doen. Je verdient dus aan het compound effect, maar dit is een lange termijn adem. Als je eerder je participaties wilt verkopen dan kun je eventueel verdienen aan koersstijgingen. Sommige trackers keren dividend uit, maar dit verschilt per tracker. Je verdient dus pas echt als je je winst verzilvert, wat ik zelf pas wil doen over lange termijn.

Wat is de juiste ETF strategie?

Voor mezelf kan ik daar heel kort over zijn: buy&hold. Kopen, aanhouden, laten groeien en zien als een lekker potje voor later. Er zijn ook mensen die traden in ETF’s. Wat de ‘juiste’ strategie is, heeft alles te maken met jouw eigen persoonlijke beleggingsstrategie.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan ETF’s?

Jawel. En wel deze wat mij betreft:

1. Je rendement is vaak slow en steady. Vrijwel geen snelle knaken pakken en uitschieters hebben.

2. Geen beheerder die jou vertelt in welke ETF’s je moet beleggen en waar de kansen liggen. Dit moet je zelf monitoren. Je kan ook beleggen in fondsen via bijvoorbeeld Brand New Day, dat is nóg makkelijker dat beleggen in trackers.

3. De spreiding is juist zo lekker aan ETF’s, maar soms wil je losse aandelen kopen omdat je denkt dat een bepaald bedrijf een hardloper gaat worden. Een ETF pakt een hele markt/sector/land.

4. Niet altijd profiteren van dividend. Sommige trackers keren wel dividend uit, sommige niet. Als je passief inkomen wilt genereren dan is ETF niet direct je beste vriend. Een ETF is een vriend voor het leven die je vooral over lange termijn erg gunstig gezind is.

5. Er zijn enorm veel ETF’s beschikbaar, en ook hier kan het overweldigend zijn en moeilijk zijn om een keuze te maken.

Conclusie

Beleggen is ETF’s is ideaal voor een dame als ik: het is mega makkelijk, je hebt er geen omkijken naar en je laat de tijd z’n werk doen. Hoe jij kunt beleggen in ETF’s?

 1. Open een rekening bij een online broker
 2. Kies een ETF waarin je wilt beleggen
 3. Doe dit elke maand
 4. Sit back and relax
 5. Dank jezelf over 20/30 jaar op je blote knietjes

Beleg jij al in ETF’s?

Bekijk hier bij welke broker of bank jij een rekening wilt openen om te beleggen in ETF’s.

Wil je beginnen met beleggen?

Samen met 6 ervaringsdeskundigen ontwikkelden we de cursus ‘Beginnen met Beleggen’. Meld je aan en ontvang: 

 • Direct toegang tot de cursus  
 • Gratis toegang tot community met 4000+ dames die ook beleggen. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt.
 • Met kleine bedragen en de juiste kennis zelfstandig leren beleggen

85% van de deelnemers begint met beleggen!

3 reacties

 • bassie schreef:

  Wat leg je maandelijks dan minimaal in om er later voldoende aan over te houden en met een blij gezicht op je knietjes te zitten ?

 • Tara schreef:

  Hi leuke blog. Je geeft aan je een spreiding in je etf hebben. Zonder beleggingsadvies te geven was ik wel nieuwsgierig naar welke etf heb je op dit moment? Ik zelf volg nu ishares core msci world en s&p 500, maar zoek toch wat meer spreiding. Dank voor het inzicht!

Geef een reactie