Ciao bella’s! Het lang verwachte artikel is daar: beleggen in dividend aandelen. Naast beleggen in vastgoed en ETF’s beleg ik ook in losse aandelen. Op moment van schrijven ben ik nog volop mijn aandelen portefeuille aan het opbouwen en uitbreiden, met name met dividend aandelen. Beleggen in dividend aandelen vind ik een mooie manier van beleggen, omdat het in mijn ogen bijdraagt aan 2 aspecten: het compounding effect kan hard gaan en je kan indien gewenst dividend als passieve inkomsten zien. Heb jij ook interesse in beleggen in dividend aandelen? Lees gauw verder!

Wil jij ook die eerste stap maken in de wereld van beleggen? Maar vind je het nog spannend, ben je bang je geld te verliezen en weet je ook niet precies hoe & waar te beginnen? I got you babe! Fire for women schreef het boek ‘simpel beginnen met beleggen‘. In 60 pagina’s leer je de basics van beleggen en krijg je de juiste handvatten om ook een slimme money honey te worden! Koop ‘m hier.

Wat is dividend?

Dividend is een gedeelte van de winst van een bedrijf, wat gegeven wordt aan aandeelhouders van een bedrijf. Op deze manier worden aandeelhouders dus beloond voor hun investering in het bedrijf. Er zijn verschillende soorten dividend. Dividend is immers niet meer dan een beloning van de aandeelhouder voor zijn vertrouwen in het bedrijf. Er zijn veelal twee voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen om dividend uit te keren over een lange termijn. Ten eerste moeten bedrijven winst maken die ze kunnen verdelen onder aandeelhouders (you don’t say Puckje Landewé), want zonder winst is er vaak geen geld om het dividend te betalen. De tweede voorwaarde is dat het bedrijf geen andere, betere doelen heeft voor het geld. Hoe het bedrijf die aandeelhouder wil belonen, dat mogen ze helemaal zelf weten.

De meest voorkomende vorm van dividend is uitbetaling in cash geld. Bij uitbetaling in cash geld ontvangen aandeelhouders een bedrag voor elk aandeel wat zij in het bedrijf hebben. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om extra aandelen uit te geven in plaats van geld.

Waarom beleggen in dividend aandelen?

We weten wat dividend is en ik persoonlijk beleg graag in dividend aandelen. Ik weet nog dat ik de eerste keer dividend uitbetaald kreeg, dat was zo’n gaaf gevoel! Ik investeer geld in een bedrijf, met als doel dat de waarde van mijn belegging toeneemt (koerswinst) en daarnaast krijg ik nog cash uitbetaald ook. Geld machine, anyone?! Los van dat dit gaaf is en dividend een vorm van passieve inkomsten kan zijn, hebben dividend aandelen nog wat voordelen voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden, namelijk:

Dividend aandelen leveren inkomen.

Als je als investeerder een aandeel hebt wat geen dividend uitkeert dan maak je alleen winst als je aandelen verkoopt. Aandelen die dividend betalen leveren geld wat jij weer kan herinvesteren, sparen of uitgeven. Geld verdienen door enkel een (eenmalige) investering te doen, yes, dan heb jij mij hoor!

Dividend aandelen kunnen een grotere inkomstengroei hebben.

Volgens Amerikaans onderzoek (kijk zelf maar even of je dit onderzoek reliable vindt, ikzelf vind het een plausibel argument) hebben bedrijven die dividend uitkeren een grote groei van hun inkomsten. Dit komt doordat bedrijven die dit niet doen vaker geld verspillen aan projecten die geen groei in werking zetten. Dividend kan er dus voor zorgen dat de directie scherpere beslissingen moet maken. Dat komt de winstgevendheid van het bedrijf vaak weer ten goede.

Dividend aandelen hebben een grotere inkomstenkwaliteit.

De meerderheid van bedrijven geeft alleen dividend uit als ze het gevoel hebben dit financieel aan te kunnen. Dat zorgt voor een natuurlijke selectie waarbij de gezondste bedrijven dividend uitbetalen, en de minder gezonde bedrijven niet. Even heel kort door de bocht.

Dividend aandelen zijn makkelijker te evalueren.

Dit komt doordat het makkelijker is om het toekomstige dividend van een bedrijf in te schatten dan de toekomstige koerswinst.

En what about de nadelen van beleggen in dividend aandelen?

Er zijn zogenaamde dividend aristocraten: bedrijven die al jáááren steady dividend uitbetalen, zoals Shell. Maar Covid-19 leerde ons dat zelf de naam ‘dividend aristocraat’ geen garantie is. Shell heeft namelijk in April haar dividend voor het eerst sinds mijn oma puber was, verlaagd. Daarnaast moet je als je veel dividend ontvangt wel even scherp zijn op belastingregels, zeker als het dividend betreft uit bijvoorbeeld Amerika. Ben jij al een enorme rich babe en verdien je veel passieve inkomsten uit dividend? Dan zou ik eens bellen met een fiscalist die je alle ins- and outs kan vertellen over de regels van onze vrienden van de belastingdienst.

Hoeveel dividend is reëel?

Dit verschilt uiteraard per bedrijf. Interessant is om te kijken naar dividend ratio. Dit is het volgende:

Dividend ratio = (jaarlijkse dividend per aandeel / huidige prijs per aandeel) * 100%

Dus als jij een aandeel hebt wat €50 waard is, en dat vorig jaar €2,70 aan dividend heeft uitgekeerd dan is de dividendratio = (€2,70 / €50) * 100% = 5,4%

Voor veel beleggers is de dividend ratio een belangrijk aspect. Simpelweg omdat het laat zien hoeveel geld er naar hun toe zal stromen in ruil voor hun investering. Hoe hoger de dividend ratio, hoe hoger het rendement op je investering. Bedrijven die dividend betalen kun je categoriseren in 3 groepen:

Laag dividend ratio

Dit zijn bedrijven met een dividend ratio van minder dan 2%. Dit zijn vaak bedrijven die zich meer focussen op groei dan op het leveren van dividend aan aandeelhouders.

Medium dividend ratio

Bedrijven met een dividend ratio van 2-4% vallen in deze categorie. Dit zijn vaak stabiele bedrijven met een veilige dividend ratio maar ook nog een hoeveelheid groei.

Hoog dividend ratio

Dit zijn de bedrijven met een dividend ratio van 4%+. Het zijn daardoor ook de aandelen die favoriet zijn bij investeerders die dividend zoeken. Aandelen met een dividend ratio van 10%+ worden door de markt vaak beschouwd als risicovol. Dit soort dividend ratio’s zijn op termijn namelijk vaak niet in stand te houden. Het nadeel van hoog dividend aandelen is dat er soms weinig geld over is voor het bedrijf om te investeren in groei. Sommige bedrijven zijn al zo groot en hoeven niet meer te groeien, bekijk het dus altijd goed per bedrijf.

Waarom keren sommige bedrijven geen dividend uit?

Niet alle beursgenoteerde bedrijven keren dividend uit. Sommige bedrijven maken wel winst maar willen dit investeren om te groeien, dit noem je dan groeiaandelen.

Lekker voorbeeldje

Aandelen met een hoog dividend genereren een mooi inkomen. Het hoge dividend kan vervolgens gebruikt worden om van te leven of kan geïnvesteerd worden in nieuwe aandelen, waardoor de toekomstige dividendinkomsten toenemen. Het compound effect gaat dan plaatsvinden. Voorbeeldje:

Je koopt 10 aandelen van €10 per stuk. Per aandeel krijg je €1 dividend uitgekeerd, dus in periode X (hoe vaak een bedrijf dividend uitkeert is verschillend, sommige per kwartaal, sommige per jaar) krijg je €10 aan dividend uitgekeerd. Van dit dividend kun je een nieuw aandeel kopen. Daarna ontvang je dividend over 11 aandelen, en met dat dividend, kun je weer een nieuw aandeel kopen. Je koopt eenmalig 10 aandelen, en met het dividend bouw je je portefeuille op, waarna je steeds meer dividend ontvang. Geld machine on point.

Dividend ETFs

Het nadeel van beleggen in losse aandelen vind ik persoonlijk dat er zoveel keuze is. Er zijn meer dan 40.000 bedrijven wereldwijd waar je in kan beleggen, vis daar maar eens de pareltjes uit. Als je geen zin hebt om ingewikkelde analyses te doen naar bedrijven en continu de markt te volgen, dan kun je er ook voor kiezen om te beleggen in dividend ETF’s. Ik zelf heb 2 dividend ETF’s in mijn portfolio, namelijk:

  • Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (Code VHYL)
  • SPDR S&P Gbl Div Aristocrats UCITS ETF (Code ZPRG)

Lees hier alles over beleggen in ETF’s

Mijn dividend aandelen

Ik bezit ook dividend aandelen, en welke dit zijn deel ik met de dames in de FIRE community. Voordat ik individuele aandelen koop doe ik altijd uitgebreid onderzoek (fundamentele analyse met name). Ben je nieuwsgierig, wil je meer weten over aandelen en wil je met like-minded ladies praten over beleggen? Kom dan eens een kijkje nemen in de FIRE community.