Hi slimme toppers! Ik ben groot voorstander van het zogenaamd spreiden van je beleggingsportfolio. Niet op 1 paard wedden, maar je centen verdelen over meerdere investeringen zodat je je risico minimaliseert. Ik ben al een tijd actief in indexfondsen en vastgoed, maar liet een – in mijn ogen – interessante belegging achterwege omdat ik het onderwerp niet goed begreep. We hebben het over de cryptocurrencies. Op een ochtend besloot ik dat het gedaan was met mijn onwetendheid, en dat er maar 1 manier is om kennis op te doen: de koe bij de hoorns vatten, informatie inwinnen en starten. Zodoende begon ik met te verdiepen in crypto’s en deed ik mijn eerste aankoop. En zoals met vrijwel alles in het leven: als je eenmaal snapt hoe het werkt, begrijp je niet dat je ooit dacht dat het moeilijk was. Dus speciaal voor jou, die denkt dat beleggen in crypto’s super ingewikkeld is, schrijf ik dit artikel. Beleggen in crypto’s voor beginners, want we moeten allemaal ergens starten. Am I right, ladies?!

Kleine noot: wat ik hieronder beschrijf is hoe ik beleg in crypto’s. Dit is niet ‘de waarheid’ of de enige manier. Ik ben geen daytrader, ook niet op dit vlak, en zal dat ook niet worden want daar heb ik helemaal geen zin in. Ik wil gemak, ik wil steady, ik wil lekker slapen. Er zullen nog vele andere mogelijkheden zijn om te beleggen in crypto’s, ik beschrijf dus enkel de manier die mij zint.

De techniek

Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta met een beperkte hoeveelheid coins (munten). Ze bestaan in een database waar geen enkele gebruiker iets in kan wijzigen tenzij er aan specifieke voorwaarden is voldaan. Het netwerk waarop de munten zich bevinden gebruikt cryptografie om transacties veilig te stellen en te verifiëren.

Als je het hebt over crypto’s moet je twee dingen uit elkaar halen: de munten (bijvoorbeeld bitcoin) en de techniek achter het systeem (blockchain). De techniek om het crypto systeem te handhaven is de blockchain techniek. Dat is een gedecentraliseerd systeem waarbij er niet 1 grote instantie is (zoals een bank) die transacties en gegevens bijhoudt. Informatie wordt bijgehouden en continu verwerkt door het systeem zelf.

Afijn, heel technisch en om dit echt te snappen zul je het denk ik vele uren en dagen moeten bestuderen. Ik vind het voor mezelf belangrijk dat ik snap hoe het voor me kan werken en hoe ik er gebruik van kan maken. Net als internet. Ik maak hier heerlijk gebruik van (wie niet?) maar exact weten hoe dit systeem werkt? Nope. Ikke niet hoor.

Omdat ik zelf beleg in bitcoins (een van de vele crypto’s) praat ik in de rest van het artikel over de bitcoin.

Achterliggende waarde van de bitcoin

Als je belegt in aandelen of in vastgoed is het makkelijker om te begrijpen wat de achterliggende waarde van de koers is. Bij vastgoed is dat het onderpand en de huurinkomsten bijvoorbeeld. Bij een bedrijf bepaalt het bedrijfsresultaat of het verwachte bedrijfsresultaat de koers, maar hoe zit dat dan bij bitcoins? Als je investeert in goud dan snap je wat je voor je investering hebt gekocht. Op basis waarvan wordt de waarde van bitcoins bepaald? Een bitcoin is aan niks tastbaars gerelateerd, dus waar wordt de prijs op gebaseerd? Bitcoins zijn best volatiel, maar hoe komt dat? “Goede vragen, Landewé”, hoor ik je denken. Mijn middle name is ‘waarom’, dus uiteraard ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag.

Zelfde doel, andere techniek

Mijn conclusie: je moet de bitcoins niet willen vergelijken met iets wat je kent, zoals aandelen of goud. Het is een geheel ander product. Zie de vergelijking: een geschreven brief of een e-mail. Zelfde doel (communiceren) maar een heel andere techniek waardoor je ze amper kan vergelijken. Geld & bitcoins zijn beide betaalmiddelen.

Bitcoin protocol

De bitcoin is programmeerbaar geld, een digitaal ruilmiddel. In totaal worden er 21 miljoen bitcoins uitgegeven. Elke 4 jaar verschijnen er iets minder bitcoins op de markt, en in 2140 verwachten ze dat alle 21 miljoen bitcoins zijn uitgegeven. Meer dan 21 miljoen zullen er niet komen, dat is bepaald in het bitcoin protocol dat nogal heilig is. Men verwacht dat er van de 21 miljoen bitcoins er 30% verloren zullen gaan, simpelweg omdat de computers van mensen crashen of ze hun zogenaamde wallet (kom ik zo op terug) kwijtraken.

Schaarste

De bitcoin is dus een betaalmiddel met schaarste. Als je gelooft in de ontwikkeling van digitale valuta, en als je gelooft dat de digitale munt meer en meer gebruikt zal worden om ‘dingen’ online aan te schaffen, en je snapt dat schaarste altijd waarde met zich meebrengt, dan begrijp je waarom de bitcoin waarde heeft.

Sentiment

Het geloof en vertrouwen in de digitale munt kan stijgen of dalen, en dat bepaalt de onderliggende waarde. Best een sentimenteel gebeuren dus. De waarde van de bitcoin is datgene wat de spreekwoordelijke gek ervoor geeft. Heeft niemand vertrouwen in de coin? Dan kan hij zomaar €0 zijn. Maar hij heeft ook al de €10.000 aangetikt. Enorm volatiel en risicovol dus!

Ik ben nu zelf aan het monitoren of er een verband is tussen de koers in de reguliere aandelenhandel en de koers van de bitcoins. To be continued!

Bekende crypto’s

Cryptocurrency is het betaalmiddel, en een coin is de valuta. Net zoals geld het betaalmiddel is, en de Euro of Dollar of Pond de valuta zijn. De bitcoin is de bekendste munt, maar je hebt ook Ethereum of Litecoin (en nog vele andere).

Hoe koop je crypto’s?

De bitcoin is op dit moment van schrijven rond de €7000 per coin waard. Maar je kan ook voor €50 een mini deeltje van een coin kopen. Je hoeft dus niet meteen een hele coin te kopen. Om een (deel van) een coin te kopen heb je een zogenaamde wallet nodig. Een wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan. Je hebt 4 soorten wallets:

  1. Desktop en mobiel
  2. Online
  3. Hardware
  4. Papier

Ik heb zelf de Blockstream Green wallet, deze heb ik gekozen omdat deze het meest idiot-proof en makkelijk schijnt te zijn. Aangezien ik nu nog beleg met kleine bedragen is het oke om een wallet in app vorm op mijn mobiel te hebben. Wil je echt dikke doekoes investeren dan raad ik je een hardware wallet aan omdat dat veiliger is (online kan er immers wat gehackt worden of crashen). De wallet die ik gebruik kun je downloaden in de app store.

Lees hier meer over wallets.

Als je een wallet hebt, kun je via bitonic.nl een (deel van) een bitcoin kopen. Je kunt dan via je eigen bankrekening geld overboeken naar de Wallet, hiervoor heb je je wallet adres nodig. Ik ga in een apart artikel aan de hand van plaatjes stap voor stap uitleggen hoe dit werkt. Maar: ik kan dit ook, en dat betekent: jij dus ook. Het is best simpel. To be continued!

Hoe volg je de koers?

Ik heb de app blockfolio (te downloaden in de appstore) waar ik de koers volg, en ik kijk vaak even op https://bitcoin.nl om de waarde te zien. In blockfolio kun je ook invullen voor welke prijs jij een (deel van) een coin hebt gekocht en dan de ontwikkeling van je investering zien. Er zijn vele, vele platformen waar je kan traden, de koers kan volgens, waar je ingewikkelde grafieken hebt. Maar zoals ik al zei: I want it simple, dus deze 2 plekken voldoen op dit moment voor mij.

Hoe verkoop je de crypto’s

Net zoals je een (deel van) een bitcoin koopt, zo kun je ook via bitonic verkopen.

Waarom beleg ik in crypto’s?

Ik beleg een klein beetje geld in bitcoins. Ik vind een alternatieve belegging interessant, want wat gebeurt er als de beurs crasht en mensen hun geld in alternatieve beleggingen willen stoppen? Of wat als een digitale munt in de toekomst steeds populairder wordt? Wat gaat de schaarste van de bitcoin betekenen? Ik denk echter ook dat beleggen in bitcoins erg risicovol is, veel risicovoller dan ETF’s en vastgoed, dus ik ben voorzichtig. Ik beleg absoluut niet met geld dat ik niet kan missen, en dat zou jij ook niet moeten doen. Maar jij bent slim, dus ik maak me geen zorgen!

Heb jij ervaring met beleggen in crypto’s? En zo ja, welke? Heb je een beetje lekker kunnen cashen of heb je je geld in rook zien opgaan?